Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1608470 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Фала IvAnA, многу ми значи подршката! А после операцијата имаше болки? Конците кога и ги вадеа ... ?

Отсутен IvAnA

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 487
:) После операцијата вика дека немала болки, нешто ептен минимално. А конците после 3 или 5 дена и ги вадеа. :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
@Џиџи, Коа ќе оздравиш, одма да одиш и на тие што ти остаиле игла во зуб, да одиш и истите да им ги искршиш! Пошто друго разбирање нема! Успут, земи од овие сега што те лечат комплетен наод  и фино лепо не само да им се заканиш туку и да им тртнеш тужба.

А да, веројатно за Cuore166  се работи а не за мене (што те советувал) ;) Он е нашиот иден заболекар :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
    Пред 10 год. ми вадеа живец и ми го пунеа зубот у Воена болница. При тоа иглата им се скршила и не се ни потрудиле да ја извадат (значи се осеќа при чистењето кога ќе се скрши, а и кога се вади се гледа со око дека фали парче), го затвориле каналот и толку! Стално осеќав болка, притисок, на благо, на ладно ..., кога отидов ми рекоа дека наводно тоа било нормално и дека ќе ме болело и на промена на времето.
     Уште на Драгстерот ми потече забот и баш Cuoresportivo166 беше таму и вика одма да идам на лекар. Ја, најголемиот коркач кога е у прашање некој доктор да ти праи нешто, а и хиперзензитивен на болка :) не отидов. По некое време отокот се смири и болката се повлече.
     Пред некој ден се повтори истата ситуација. Јебига кај се женев ... под рука и право ме однесе на зубар. Го отвори каналот, направи РТГ и што да видиш (мислам не ме изненадува, ама малер кај баш кај мене-затоа и ги избегавам лекарите, освен ако ептен немаш излез, па си викаш ај и ќорава кокошка некад ќе убоде нешто) ПАРЧЕ ИГЛА у коренот кој надвиснал накај коренот на другиот заб, па и него го зафатил ... КАТАСТРОФА мислам !!!
     И сеа чаре: Апикотомија или у превод операција т.е. сечење на дел од коренот кај што е иглата и процесот, киретажа, полнење пак на каналот, шиење, антибиотици, аналгетици, мраз, ладна течна храна,, вадење конци, месец дена заебанции ... ХМММ А зошто бе да ве прашам? Ја ли сум крив или оние неписмени, неодговорни и несовесни копилиња??? Башка 100 евра уште онака ко за казна :D Е тоа ти е, ја не викам ништо - кој работи и греши АМА да ја прикриеш твојата неспособност на сметка на некој невин ... Немојте ви се молам !!!
     Закажана ми е за у субота, нормално ако спадне отокот, а до тогаш кркам антибиотици, а за стравот ич да не зборам - не чини да знаеш многу работи изгледа ;D
     ООО КАКО ЈЕ ЛЕПО БИТИ ГЛУП !!!
Da te popravam samo malce.... Dosta konfuzen otok imase,kolku sto se sekavam :D
E sega vaka opsto za vadenjeto nerv kako intervencija:
 1.Igla ako se skrsi neznaci deka e vina na stomatologot,bidejki po pravilo treba da se koristat za ednas do 2,a kaj nas se steriliziraat i se koristat bogznae kolku pati(osobeno na drzavno).
 2.Ako ne ti go iscisti ubavo kanalot mnogu e verojatno deka mnogu pobrgu ke si zavrsel na apikotomija,duri mozebi i bez zab.
 3.Za da go ostvari br.2 mora da se potrudi da vleze sto podlaboko vo kanalot, a pritoa i da se prosiri malce.

Okolu tvojot slucaj (povrsinski,ama na slepo tolku :D)
 1.Ako iglata e zaglavena vo najdolnata(apikalna) tretina na korenot nema sansi da se izvadi bez apikotomija i najverojatno zatoa e ostavena, ne bidejki ne sakal doktorot.
 2.Megutoa kaj tebe najverojatno problemot e sto iglata ne e samo zaglavena tuku ima napraveno i t.n. "fos rut" i iglata preminala vo okolnoto tkivo(popravi me ako gresam)
........................................

Ima mnogu varijanti i ne bi sakal da se rasplinuvam so objasnuvanja,a ako te interesira uste nesto konkretno slobodno prasaj. Pozz i ne se sekiraj se ke bide OK

Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Леле бе џиџо...
Ке те сечат, што те онакват?а?
Ајде ајде не се секирај, ке те биде...Нели куртули со најтешкото, ова е пичкин дим... :)
И ја сум за на зубар-ка, ама ич не ми се иде...И само си одложувам, али почнуе да стануе критично, па незнам до коа :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34291
  • Таков е животот... јебига
Одг: Re: Здравје, медицински установи, опрема и стручнос
« Одговори #230 на: 06 Јуни 2012, 23:59:53 pm »
Ah be dzidzi majstore... drz se, ke pomine.

Inace jas sum vo Gerontoloski zavod vo Sue Ryder so tatko mi. Denes go odnesov (blagodarenie na clink i nume) no ne go ostavam sam za ziva glava. Tuka jadam, pijam, spijam..... ne go ostavam sam do kraj.
Inace mislam deka personalot ovde solidno si ja vrsi rabotata. Ironicno e sto doktorive cel zivot ke te dupat, ali barem na krajot koga ke umiras ke te pocastat so dostoinstvo i ljubeznost.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
Џиџи, еден другар пред месец дена правеше операција на вилицата/забите, не знам што точно... на максило во државна. Само два дена беше таму, одма го пуштија, без никакви болки и проблеми :) Се надевам и ти лесно ќе поминеш.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Фала ви дечки! Ќе ви пишам како сум поминал, ако преживеам :D У најмала рука ќе се онесвестам ;D

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34291
  • Таков е животот... јебига
Одг: Re: Здравје, медицински установи, опрема и стручнос
« Одговори #233 на: 07 Јуни 2012, 00:31:27 am »
Dzidzi nas - golem maz
Fatil glusec za opas,
Pa go vrti, pa go suchi, pa go lapa  naednas

Haha...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Нема од што страв. Не ми е јасна форава со плашење од забар (орален хирург). Јас мислам дека тој страв е наметнат од родителите, клутурата и цртаните филмови. Значи се тоа си се прави под анестезија, ако треба и поголема.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Друштво јас се чекирав вчера во Воена болница на инфективно ќе си полежам до кај вторник среда во најдобар случај.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7561
Што бе имењак?

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Па прво мислеа дека е мононуклеоза зашто брат ми имаше скоро па да не сум префатил ама излезе дека е некоја лоша гнојна ангина. Ајде бар собата ми е во сенка сам сум во соба имам интернет така да ваљда ќе истрпам некако.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7561
Гледај на позитивната страна, ке одмориш од жештиниве ... Ке ти помине ...

Ја се разболев пред некој ден, секоја зима поминувам без грипосување, а преку лето, нема промашај ...

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Еј дури сега прочитав за ова со Џиџи, верувај знам како ти е. Мене ми чистеа канали и пукаше тоа иглата се сеќавам, е сеа ако може Cuore166 да ми одговори дали на снимка ќе се види ако има игла внатре? Бидејќи имам направено снимка пред некое време ама нема ништо такво таму. Башка го вадев пред една недела тој заб и притоа паднав во несвест бидејќи се скрши горниот дел од забот (од стручното пломбирање на докторот што ми го правеше пред 3-4 години) и после ги вадеше корените со еден шилец.. абе кога се стегнав, ни дишење ни срцево лупа .. умрев начисто. Среќа (или несреќа) ме вратија од мртвите, иако господ беше на неколку чекори од мене.