Пред 10 год. ми вадеа живец и ми го пунеа зубот у Воена болница. При тоа иглата им се скршила и не се ни потрудиле да ја извадат (значи се осеќа при чистењето кога ќе се скрши, а и кога се вади се гледа со око дека фали парче), го затвориле каналот и толку! Стално осеќав болка, притисок, на благо, на ладно ..., кога отидов ми рекоа дека наводно тоа било нормално и дека ќе ме болело и на промена на времето.
Уште на Драгстерот ми потече забот и баш Cuoresportivo166 беше таму и вика одма да идам на лекар. Ја, најголемиот коркач кога е у прашање некој доктор да ти праи нешто, а и хиперзензитивен на болка
не отидов. По некое време отокот се смири и болката се повлече.
Пред некој ден се повтори истата ситуација. Јебига кај се женев ... под рука и право ме однесе на зубар. Го отвори каналот, направи РТГ и што да видиш (мислам не ме изненадува, ама малер кај баш кај мене-затоа и ги избегавам лекарите, освен ако ептен немаш излез, па си викаш ај и ќорава кокошка некад ќе убоде нешто) ПАРЧЕ ИГЛА у коренот кој надвиснал накај коренот на другиот заб, па и него го зафатил ... КАТАСТРОФА мислам !!!
И сеа чаре: Апикотомија или у превод операција т.е. сечење на дел од коренот кај што е иглата и процесот, киретажа, полнење пак на каналот, шиење, антибиотици, аналгетици, мраз, ладна течна храна,, вадење конци, месец дена заебанции ... ХМММ А зошто бе да ве прашам? Ја ли сум крив или оние неписмени, неодговорни и несовесни копилиња??? Башка 100 евра уште онака ко за казна
Е тоа ти е, ја не викам ништо - кој работи и греши АМА да ја прикриеш твојата неспособност на сметка на некој невин ... Немојте ви се молам !!!
Закажана ми е за у субота, нормално ако спадне отокот, а до тогаш кркам антибиотици, а за стравот ич да не зборам - не чини да знаеш многу работи изгледа
ООО КАКО ЈЕ ЛЕПО БИТИ ГЛУП !!!
Da te popravam samo malce.... Dosta konfuzen otok imase,kolku sto se sekavam
E sega vaka opsto za vadenjeto nerv kako intervencija:
1.Igla ako se skrsi neznaci deka e vina na stomatologot,bidejki po pravilo treba da se koristat za ednas do 2,a kaj nas se steriliziraat i se koristat bogznae kolku pati(osobeno na drzavno).
2.Ako ne ti go iscisti ubavo kanalot mnogu e verojatno deka mnogu pobrgu ke si zavrsel na apikotomija,duri mozebi i bez zab.
3.Za da go ostvari br.2 mora da se potrudi da vleze sto podlaboko vo kanalot, a pritoa i da se prosiri malce.
Okolu tvojot slucaj (povrsinski,ama na slepo tolku

)
1.Ako iglata e zaglavena vo najdolnata(apikalna) tretina na korenot nema sansi da se izvadi bez apikotomija i najverojatno zatoa e ostavena, ne bidejki ne sakal doktorot.
2.Megutoa kaj tebe najverojatno problemot e sto iglata ne e samo zaglavena tuku ima napraveno i t.n. "fos rut" i iglata preminala vo okolnoto tkivo(popravi me ako gresam)
........................................
Ima mnogu varijanti i ne bi sakal da se rasplinuvam so objasnuvanja,a ako te interesira uste nesto konkretno slobodno prasaj. Pozz i ne se sekiraj se ke bide OK