Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1422515 пати)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
Има некој со слепо црево искуство на старост. Се довлечкав со вриштење кај 3 сабајле до болница, болки во желудникот мислев некој чир си еба матер, по некоја инфузија се смири некако,  ама чудни резултатите од крвта и ме задржаа,  ме наболва маклу десната страна, ама се трпи и сеа не знам дали е од шо ме исприцка една докторка без исав на таа страна или боли слепото црево.
На рентген има нешто таму ама, ко шо ми глеа овде сите пола пола се со сигурноста на дијагнозата.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
Слепо црево...2018 од тетово до скопје сум се враќал со левата нога на кочница десната на гас...за во случај ако ми се слоши да закочам :) Болки што не се издржуваат,вечерта во 02:00 отидов во градска докторот ми вика симптоми на слепо црево ми тури спазмекс и отидов дома(среќа накај 06:00 се повторија болките па отидов во воена болница)за да ми кажат дека е пред прскање.Си полежав така 4 дена со 7 конци :)Сум имал среќа што откако ми ставил "докторот" во градска спазмекс што мегу време не прснало...
Ако прснело се губеле болките одма сепса и за 24 часа црви ке ме јаделе

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
Ако е ќорот црево истај го. А дали е не можам да кажам пошто нот доктур су но су те прегледал :) То мисла дека е резервоар на цревни бактерии што ако се растурат низ утробата е зае*ано. Арно што те заболело. Оди на друг доктур ако не знаат тамо, ама не го забаталуј, не чекај да поминит само од себе. Со лесно.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
Ме задржаа,  ама никој ништо нема конкретно кажано,  осеќам нешто таму, сеа се смири од лекарствата, ама мене ми е ова шо вика Бушав,  да не прикре болот па да ме чекаат да прсни овде па да ми ебат мајката..

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Busav

• Сениор
Ме задржаа,  ама никој ништо нема конкретно кажано,  осеќам нешто таму, сеа се смири од лекарствата, ама мене ми е ова шо вика Бушав,  да не прикре болот па да ме чекаат да прсни овде па да ми ебат мајката..

Црп мене ми беше многу високо пред да ме задржат,јас направив крвна слика во 06:30 во 07:00 бев на нож веке

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4997
Znam deka ne za site slucaevi mora vadenje, ima nekoi apcinja. Antibiotik ili neznam sto koi sto moze da sredat rabota znam dvajca sto imaat kidnato od noz so niv.

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2217
Има некој со слепо црево искуство на старост. Се довлечкав со вриштење кај 3 сабајле до болница, болки во желудникот мислев некој чир си еба матер, по некоја инфузија се смири некако,  ама чудни резултатите од крвта и ме задржаа,  ме наболва маклу десната страна, ама се трпи и сеа не знам дали е од шо ме исприцка една докторка без исав на таа страна или боли слепото црево.
На рентген има нешто таму ама, ко шо ми глеа овде сите пола пола се со сигурноста на дијагнозата.

Мене ме оперираа пред 2 години (на 33 години), пиши ми што те интересира.

Mе заболе во 10 вечерта под папокот, прилично интензивно. Не ни помислив на слепо црево, ама после 1 саат качив температура и знаев дека е тоа, па отидов одма до брза помош. Таму ме препратија до клиничката.
Ми направија крвна слика таму, ехо, како и интернистот ми направи мануелен преглед со притискање.
На крвната слика имав бааги покачени леукоцити, ова е ехото:

Me примија на одделение во 12 вечерта, ми сменија 2 инфузии до 8 сабајле и тогаш ме внесоа во сала.
Не знам што дрога се новиве анестетици (знам дека е коктел од три супстанци, знам и кои се), ме успаа буквално за 2-3 секунди.
Кај мене било малку зафркнато бидејќи слепото црево не било надолу (како скоро кај сите), туку било нагоре, накај црн дроб, па малку повеќе се задржале во сала. Затоа и болката била неспефицична, не на десна страна.
Опериран сум лапароскоски (имав 3 отвора низ абдоменот), после 2 години едвај се познаваат лузните.

Ова е отпусното писмо:

Барај ехо да ти направат, јебеш рентген. Вади го одма ако утврдат дека е тоа, постои огромна можност да ти се воспали пак, ако воопшто се смири сега.
Пиши ми (ако стигнеш до таму) да ти кажам што да очекуваш пред-оперативно и пост-оперативно, од мое искуство.
И не се плаши, ова е прилично рутинска операција. Во секое време операција > антибиотици.
« Последно менување: 23 Април 2023, 15:09:50 pm balanar »

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1641
И јас би легнал без размислување, имаш трајно решение, без да се плашиш дали и кога повторно ќе те снајде. Со лесно нека е !

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
Епа изглеа така ќе е,  ме тргнсс нс хирургија,  примам  нешто терапија   успат и некој снимки, демек под опсервација сум, ама ќе го јадам ножот,  така ми мириса. Шо е то е,  убо вака шо ималл некој да читнам на старост шо правел,  оти сите шо ги знам не ни памтат нешто.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен balanar

• Редовен
Епа изглеа така ќе е,  ме тргнсс нс хирургија,  примам  нешто терапија   успат и некој снимки, демек под опсервација сум, ама ќе го јадам ножот,  така ми мириса. Шо е то е,  убо вака шо ималл некој да читнам на старост шо правел,  оти сите шо ги знам не ни памтат нешто.

Ако те легнат под нож - очекувај повеќе работи. Најверојатно лапароскопски ќе те прават.

- Во сала поминав добро пред операција, анестезиологот (женско е) ја познавам од градот, нешто проба да ми ги одвлече мислите со разговор, а мене срцето ми лупаше 200. Па ме успа за 5 секунди. Многу интересно чувство, некоја секунда чувствуваш како губиш тотална контрола над телото (и физички и умствено), за да после буквално ти се направи fade to black. Некогаш ги разбирам пејачиве/глумците што се дрогираат со пропофол.
- Анестезијата помина ОК, јас немав некои ефекти од неа пост-оперативно.
- Јас имав еден дрен, го извадоа за 1 ден, ама беше прилично длабоко ставен, сигурно 20cm ми извлекоа од стомак.
- 2-3 дена имав бааги болки во десното рамо. Го надувуваат абдоменот со јаглероден диоксид (после резовите) за полесно да оперираат, а тој го иритира френичниот нерв.
- Ми ставиле катетер, а не ми кажаа пред-оперативно. Го извадиле пред да се разбудам (немав катетер на интензивна нега), па потоа 2-3 дена имав бааги маки да одам по мочање, многу ме печеше. Исто, бидејќи едвај станував, многу ми беше мачно да мочам на страна во болничкиот кревет (во гуска). Се чуствував како да имам 93 години, не 33.
- Дома едвај станував 1 недела, едвај се дигав од кревет. За одење е полесно, ама станувањето ми беше ужас. Се напрегаат стомачните мускули (а сечени се) кога стануваш, тоа беше ужасна болка.
- Конците ми ги извадија за 1 недела.
- После 1 месец мислам дека веќе бев ОК.

Ме чинеше 3500 денари (нормално, здравствено осигуран). Од влегување во болница до излегување, како и вадење на конци/преврска потоа. Ехо, крвни слики, операција, тестови за КОВИД, 3 дена во болница, лекови/инфузија, преврски, дрен...
За ваква процедура во Америка се оди и банкрот. Една од преретките работи каде сме пред нив.

Не се плаши, пиши ми порака со мобилен ако сакаш, ќе си пишеме на Viber.
« Последно менување: 23 Април 2023, 17:10:01 pm balanar »

Отсутен Busav

• Сениор

Топ си е млади сестри ти гол пиштол :) е лошо е само првиот ден со гуската ке се дружите после тоа немаш гајле...Мене ми течеше раната и ме чекаат да отидам по голема нужда(а си имам мака освен дома на друго место не одам) и заглавив 4 дена :)Е сеа ке пиеш чај 3 дена само ама па убав е чајот :)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614

Ако ти понудат спинална анестезија, таа анестезија да ја прифатиш.
Се на се максимум 4-5 часа нема да имаш целосна контрола на нозете и потоа веќе на 6тиот час од боцкањето ќе се врати назад чувството и ќе ги мрдаш нозете.
И побрзо ќе те пуштат дома ако си со спинална анестезија.

Отсутен Busav

• Сениор
@vladic3110 чим те нема те мавнале на нож

Отсутен balanar

• Редовен

Ако ти понудат спинална анестезија, таа анестезија да ја прифатиш.
Се на се максимум 4-5 часа нема да имаш целосна контрола на нозете и потоа веќе на 6тиот час од боцкањето ќе се врати назад чувството и ќе ги мрдаш нозете.
И побрзо ќе те пуштат дома ако си со спинална анестезија.

Нешто си грешка, спинална не се употребува за апендектомија, освен во тешко-контраиндицирани пациенти.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6849
  • French diamond
Кај е море Владо? Се надеваме се опоравува.

Отсутен balanar

• Редовен
Кај е море Владо? Се надеваме се опоравува.

Жив е, се матка:

Последен пат пријавен:
денес во 13:34:27