Аха епа ете. Јас гледав по сајтовиве и малку како чудни ми се некои информации. не велам дека не се точни, само чудни.
Рецимо некаде моторот се појачува за 20Нм и 30Кс, а истиот мотор во друга куќа се појачува за 50Нм и 20кс. Ми дојде чудно како може да има такви разлики. Овие бројки се релативно зависни. И второво би го избрал секогаш, ако сум прашан.
Ма какви 30KS, какви 50NM. Јас во мојов случај оечкував да добијам 10% поглема моќност во просек. Од тјунерската куќа ме убедуваа дека ќе добијам околку +20KS на максимална моќност, што мене ми беше неповерливо. Но сепак, бидејќи се работи за сериозна светска куќа се одлучив да верувам. Во принцип сакав да добијам поголема агилност на средни вртежи(2000-4000), бидејќи во тој режим ја возам 95% од времето и на отворено и во град. Секако во пакет, кога би добил појачување на средни, ќе добијам појачување и на ниски и високи. За жал на крај излезе да не добијам ништо од тоа.
Што се однесува до различните бројки, тоа е индивидуално до оној кој тјунира. Од него зависи какви параметри ќе намести и какви резултати ќе се добијат. Тоа е сложена процедура и бара многу работа за да се добијат идеални параметри за некое возило, а посебно е тешко кај атмосферците бидејќи таму мораат да бидат многу попрецизни.
Јас мислам некоја ситница да се потсреди на ТДЦи-то, ама чекам да видам да не се шитка па да не се мачам.
Со среќа понатака!
Ако го продаваш, не вреди да инвестираш во него. Јас се одлучив да инвестирам некоја ситна пара бидејќи во план ми е да ја возам Маздава наредни 4-5 години.
gOJDO najubavo da batalis remap i chiptjuning, soberi si uste nesto pari i kupi grani,cevka i zaden lonec(barem so supersprint ke osetis odma razlika) i pipercross filter za vozduh e mnogu podobar izbor, a siguren sum deka moze da se najdat i bregasti drugi za kolata sto ke bidat malce skapi ama ebi mu majkata
i malce rabota na glavata i ke se iznenadis posle od kolata 
Па и јас се мислам да баталам ремап. Филтер за ваздух, како што имам елаборирано, веќе порачав и чекам да пристигне K&N печурка. За тие другите зафати, не се исплатат дадените пари. Во принцип сакав да добијам 15%-20% просечно зголемување на снагата за некои 500-600 евра. Чип тјунингот, K&N филтерот, вадење на катализатор и менување на заден лонец беа како главни адути во игра. Од првиот обид за чип тјунинг не добив ништо, сеуште се мислам дали да пробам на друго место, а лонец и катализатор не сакам да чепкам бидејќи не сакам да ми брмчи колата(нема да се тркам, возам бебе во кола).
Инаку за правење на големи зафати никако не се исплати. Подобро е да ја шитнам оваа Мазда и да си донесам друга со 2.3 турбо мотор. Па после ако треба ремап ќе направам.

а некој спомна тјунирање на глава.... може да го објасните процесот, што се менува и што се добива?
Во прости зборови, тоа е обработка на главата на моторот(промена на геометријата) така што ќе се постигне поголема компресија, а со тоа и поголема снага.
Немаа они тука претставник ? Мислам дека Џиџи ако памтам убаво ја имаше негде чепкано у Србија па и него прашај го за совет - ем атмосферски ем чепната
Џиџи има опел, друга е приказната кај него. Разговарав и со дечките кои му го правеа ремапот на него, не работат јапанци. Всушност многу малку тјунерски куќи работат јапанци бидејќи се покомплицирани за работа.