Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1590431 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #5685 на: 29 Септември 2017, 12:32:05 pm »
^^
Oтприлика вака некако се изведуваше кај мене.
(од звучната изолација повеќе очекував) ;)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5686 на: 29 Септември 2017, 19:09:05 pm »
Некое средство/цемент за израмнување на скалила со дебелина на слој од 0.5-2cm да не знаете?
Врз него ќе се лепат плочки, ми треба само да направам рамна површина.

Класичен бетон да му турам ми се чини ќе пукни/одлепи каде што е најтанок слојот па не сакам шупливи скалите покасно да излезат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #5687 на: 29 Септември 2017, 19:10:24 pm »
Лепак за плочки,  ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5688 на: 29 Септември 2017, 19:16:44 pm »
до 0.5 или 1cm вика амбалажата, а јас имам на места 2cm, ќе нема гајле?

Друго сакам да прашам, дел од цересит производите што ги нема на македонската веб страна можат да се најдат во мк?
Пошто има некои самонивелирачки смеси на англиската што ќе ми одговараат, ама ги нема на македонската.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #5689 на: 29 Септември 2017, 21:15:38 pm »
Олма маса барај. Тоа е за нивелирање на подови со мала дебелина.

http://marketkonekt.com/makedonija/gradezhnishtvo-i-nedvizhnini/materijali-dodatoci-za-pod/olma-masa-poravnuvanje/tkh.htm

Имаш и од други производители вакви смеси. Цересит, адинг итн....
Адинг имаше една за до 1см и друга за 2-3см.
Побарај по дуќаните за градежни материјали.

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
« Одговори #5690 на: 30 Септември 2017, 10:44:04 am »
Фала осмица8 за одговорот.
Кај мене проблем се вратите на терасите од плоча до врата сега имам некои си 6 до 8 cm и сега барам решение како да ја направам кошулицата за да можам да ставам паркет или ламинат.
Ако одам со 2цм стиродур па кошулица барем 3-4цм веќе немам простор за паркет а дали ќе има и за ламинат прашање е.

Еве двајца 'мајстори' две мислења едниот вика ќе направиме 1цм стиродур па кошулицата малку потенка ќе имаш за паркет. Друг вика мора да правиме без стиродур дирекно кошулица за да има место за паркет.

Ги гледам и овие кнауф системи но денес не работат од понеделник ќе се слушнам со нив да видам што ќе кажат како можно решение

http://knauf.mk/system/k%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%84-%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%88%D1%83%D0%BB%D0%BA/

http://knauf.mk/system/k%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%84-%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%88%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B8/

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #5691 на: 30 Септември 2017, 11:58:52 am »
Си правиш проблем. Мора да имаш цокле под вратите на терасите, за недај боже вода да не ти прелее.
Истиов проблем го имавме на еден објект. Главните се избрзаа да местат прозори и врати, не видоа дека треба цокле да прават првен. Ужас.
Сега измислуваат топла вода како да ја заштитат терасата да не прелива вода внатре.
Мој совет (како јас би постапил за мене дома) вади ја вратата и нека ти ја прекројат. Подобро да фрлиш пари на столарија од колку да направиш лоша изолација на под и лош под.

Ти сега не знаеш колкав точно слој ти треба на кошулица. Не знаеш каде има дупки и испакнатини. Можи вратата воопшто да не можиш да ја отвориш.

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • www.imagine.mk
« Одговори #5692 на: 30 Септември 2017, 12:39:27 pm »
И јас се мислам за тоа да ги сменам само тие проблематичните врати 2, но гледам ако можам прво да најдам друго решение бидејќи цела дограма сега ми е дрвена, малку постара но е добро изработена и доста зачувана со термопан стакло и дихтуванјето е добро, од кога се ставени не се користени...
А ти што работиш? гледам ги разбираш овие работи
Друго што ми доаѓа на памет е да направам кошулица без стиродур под неа, а изолацијата да ја направам на спратот под тој бидејќи таму сеуште не е мачкано па имам можност да налепам стиропор или некоја изолација тервол/камена волна па гипс плочи. Но дали ова ќе е ефикасно.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1998
« Одговори #5693 на: 30 Септември 2017, 21:56:38 pm »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #5694 на: 02 Октомври 2017, 08:45:15 am »
И јас се мислам за тоа да ги сменам само тие проблематичните врати 2, но гледам ако можам прво да најдам друго решение бидејќи цела дограма сега ми е дрвена, малку постара но е добро изработена и доста зачувана со термопан стакло и дихтуванјето е добро, од кога се ставени не се користени...
А ти што работиш? гледам ги разбираш овие работи
Друго што ми доаѓа на памет е да направам кошулица без стиродур под неа, а изолацијата да ја направам на спратот под тој бидејќи таму сеуште не е мачкано па имам можност да налепам стиропор или некоја изолација тервол/камена волна па гипс плочи. Но дали ова ќе е ефикасно.

Уште полесно со дрвени. Прекрој ги. :)
Или.... Извади ги и качи ги погоре за 5-7 см. Вака ќе треба да кршиш надвратник.

Со изолација од долу нема скоро ништо да постигниш. Битни се тие 2см стиропор под кошулица.

Иначе јас работам Проектирање, Изведба, Надзор, Ентериери.... се. :)

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • www.imagine.mk
« Одговори #5695 на: 02 Октомври 2017, 11:35:35 am »
Уште полесно со дрвени. Прекрој ги. :)
Или.... Извади ги и качи ги погоре за 5-7 см. Вака ќе треба да кршиш надвратник.

Со изолација од долу нема скоро ништо да постигниш. Битни се тие 2см стиропор под кошулица.

Иначе јас работам Проектирање, Изведба, Надзор, Ентериери.... се. :)

Многу е работа и трошок да ги вадам, веќе е глетувано, надвор фасада ако ги вадам треба се да се ископа па наново,  а и не верувам дека некој ќе ми ги прекрои да направи како што треба, па освен дрвото ќе треба и нови стакла ќе ми излезе ѓавол и пол
А да одам со 1цм стиропор/стиродур доволно ли е за под кошулица, колку да не е без ич :D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #5696 на: 02 Октомври 2017, 12:20:03 pm »
Дали некој пуштил вагрес за да видите колку треба да полните со кошулица?
Дај првен тоа да го решиме.

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • www.imagine.mk
« Одговори #5697 на: 02 Октомври 2017, 12:53:29 pm »
Па не тие 2ца што ти викам доаѓаа да видат така со метро ги подмерија вратите. А јас пуштав ласер од средина на соба и бележав по зидовите каде точно доаѓа 5цм, е сеа да измерам од тие 5 колку точно простор има до двете проблематични врати ако тоа помага (мислам дека докај 2цм некаде имаше)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #5698 на: 02 Октомври 2017, 14:45:30 pm »
Да.
Така е најдобро.

Пуштио го ласерот види каде е највисоко и од таму после мери 4 см. Па види каде ќе мавни таа линија под вратата.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #5699 на: 04 Октомври 2017, 22:29:43 pm »
Нели ти одговара повеќе да ставиш самонивелирачка течност или како и да се викаше, помалку дебелина и нема да ти смета на вратите, јас кај мене од тоа ставав, 2цм стиродур филц и ламинат и си дојде таман.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.