Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1593082 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #5130 на: 23 Август 2016, 15:39:26 pm »
ustvari toa ti se vrati so štok, taka da oblogata doga na zidot prodolzuva vrz štokot...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #5132 на: 23 Август 2016, 16:59:01 pm »
Благодариме :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 966
    • nobrain.dk
« Одговори #5133 на: 24 Август 2016, 11:18:55 am »
Спремно новото кујниче за елементи  :)

Долните плочки намерно се ставени бели бидејќи нема да се гледаат од елементите...по нова мода сега луѓето не ставаат никакви плочки зад елементите, ама нека има.

Na koja visina ti se staveni ubavite plocki (nad belite) za izmegu elementite od kujnata i beliot steker?

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #5134 на: 29 Август 2016, 23:09:50 pm »
Потребен ми е совет.

Таму после 15 Сеп ќе правам фасада на куќата. Изолацијате ќе биде 10см стиропор освен на северната страна каде што не е возможно да се стави стиропор од причина што од таа страна има постара куќа лепенка до мојата. Куќата лепенка е на еден спрат а фасадата кај мене од таа страна треба да биде на вториот и третиот спрат. Проблемот е во тоа што на куќата лепенка има оџак кој е паралелен со северниот ѕид на мојата куќа и истиот е на оддалеченост од некои си 20-25 см од самиот ѕид. По кажување на комшијата оџакот досега неколку пати знаел да фрла пламен од него. Пошто стиропорот лесно се пали страв ми е да не дојде до тоа или во најмала рака да се стопи од самата топлина на оџакот.

Кажувајте чаре. Што да ставам наместо стиропор а да биде одличен изолационен материјал. Заборавив да спомнам дека од внатрешната страна на истиот ѕид имам ставено 5 см стиропор како додатна изолација.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #5135 на: 30 Август 2016, 00:10:41 am »
Стиропорот е незапаллив и самогасен. Барем би требало да е. Незнам како е конкретно поставено ама би ставил лим врз фасадата на некои делови каде има опасност од комшиски оган. А сигурен сум дека има и сто пати поскапо и попрофесионално решение.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #5136 на: 30 Август 2016, 10:20:05 am »
se pali stiropor ...gori ko lud sum probal, eventualno stirodur mozebi ne ali beliot obicen puuuu  :D
ke zemes skele i ke si stavis edna limena ploca 60x60cm so piksni ke si ja oddalecis nekoi 5-8cm od fasadata, ali toa ne ti e problem tolku kolku sto ke ti ja crni fasadata, a odzakot nema da frla ogan ako si go cisti redovno, nalepenite smoli i govnenici sto gi gori znaat da se zapalat i da napravat plamenobacac povremeno :D

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #5137 на: 30 Август 2016, 10:30:10 am »
jas bi odel so vertikalni sendvich paneli na toj zid, ne bi staval stiropor.

Sent from my SM-A300FU using Tapatalk

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #5138 на: 30 Август 2016, 11:07:40 am »
ili so zaednicka investicija stavete shelni i metalna cevka do nad tvojot krov, em ke mu vlece ko lud odzkot em nema da ti crni em nema da te spali a ke si imas izolacija ;)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #5139 на: 30 Август 2016, 11:09:38 am »
Дечки како се движат цени за стругање, стегање, лакирање на паркет? Од квадрат колку е? Може и препорака и контакт од некоја мајсторинка ако имате...

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #5140 на: 30 Август 2016, 11:11:07 am »
Дечки како се движат цени за стругање, стегање, лакирање на паркет? Од квадрат колку е?
8 evra mene mi zemaa struganje kitiranje lakiranje so grchkiot lak

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #5141 на: 30 Август 2016, 11:34:56 am »
Потребен ми е совет.

Таму после 15 Сеп ќе правам фасада на куќата. Изолацијате ќе биде 10см стиропор освен на северната страна каде што не е возможно да се стави стиропор од причина што од таа страна има постара куќа лепенка до мојата. Куќата лепенка е на еден спрат а фасадата кај мене од таа страна треба да биде на вториот и третиот спрат. Проблемот е во тоа што на куќата лепенка има оџак кој е паралелен со северниот ѕид на мојата куќа и истиот е на оддалеченост од некои си 20-25 см од самиот ѕид. По кажување на комшијата оџакот досега неколку пати знаел да фрла пламен од него. Пошто стиропорот лесно се пали страв ми е да не дојде до тоа или во најмала рака да се стопи од самата топлина на оџакот.

Кажувајте чаре. Што да ставам наместо стиропор а да биде одличен изолационен материјал. Заборавив да спомнам дека од внатрешната страна на истиот ѕид имам ставено 5 см стиропор како додатна изолација.
Камена волна наместо стиропор?

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #5142 на: 30 Август 2016, 12:04:56 pm »
Дечки како се движат цени за стругање, стегање, лакирање на паркет? Од квадрат колку е?
Ти патос немаше ? И мноогу некако 8 евра.. Ние соба од 15 квадрати ја правиме за околу 100 евра.. Што излага мање више 6.5/7 евра од квадрат..

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #5143 на: 30 Август 2016, 12:35:06 pm »
Ти патос немаше ? И мноогу некако 8 евра.. Ние соба од 15 квадрати ја правиме за околу 100 евра.. Што излага мање више 6.5/7 евра од квадрат..
spalnata mi e parket sega brzo ja pravev. Tolku e vo sk.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #5144 на: 30 Август 2016, 12:40:40 pm »
Потребен ми е совет.

Камена волна наместо стиропор?
ustvari sendvic panel e lim+kamena volna... sega poevtinija panelite i ust eke poeftinuvaat...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.