Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1850460 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55335
  • Махер
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #5055 на: 22 Јули 2016, 13:22:14 pm »
2300е прозори,балконски врати,гаражна врата и влезна врата.Инсталација на вода околу 250 евра и понатаму што ќе си ставиш внатре.
Колку за информација стан во Кавадари од 60-75м2 чини околу 30-35000 евра во кој треба да вложиш нови прозори,врати,реновирање на купатило,реновирање на под.....

И фасада. И дворот да го потсредиш, и ограда, и врата, и скалите и гелендери, клими или топлински пумпи... Крај нема. А после и внатре. Знам, знам, тазе ми е. :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #5056 на: 22 Јули 2016, 13:31:57 pm »
....

Во стан се живее оти се мора. Во куќа се живее од ќеф.  :)

Секој со свое размислување и начина на живеење.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
« Одговори #5057 на: 22 Јули 2016, 13:33:43 pm »

Нормално.  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8385
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #5058 на: 22 Јули 2016, 17:13:03 pm »
11,000 евра за 106 квадратни метри платив за да ми се направи приземје од темел, прва плоча па се до покрив вклучен и оџак изѕидан.

Мое беше да го сликам напредокот, да контролирам, ако сакам кафе и сок да донесам арно...
Секако, испековме јагне + скара и уште еднаш на плочата.

106 квадрати е основата? Како си задоволен од изградбата? Би ги препорачал мајсторите? Ако се добри може да пишеш контакт
Одлични се мајсторите, би ги препорачал. Не знам од кој град си и дали би оделе да градат надвор од Кавадарци - Неготино...

Пиши од каде си?

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #5059 на: 22 Јули 2016, 17:14:15 pm »
....

Во стан се живее оти се мора. Во куќа се живее од ќеф.  :)

Во станот од компликации во животот имаш on/off клима.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #5060 на: 22 Јули 2016, 18:28:54 pm »
Ако никад не си живеел у стан, онда да, компликациите би се свеле на тоа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5861
« Одговори #5061 на: 22 Јули 2016, 19:00:52 pm »
Компликации во стан:

1. Врти сучи, ронките на гла! Чаршаво на гла да го тресиш! Ќе ти се качам горе бербат ќе те напраам.
2. Класични звуци на парното и тропање по sидот.
3. Комшијата по пижами на врата: - Добро ќе се свестиш ти со таа музиката? Цел ден пампара пумпара не се седи! Шо праиш? Играш пеиш шо праиш?
4. Расправии со куќниот совет. Состанок. Јас на 1 спрат живеам мене не ми треба лифт, нека си плаќа за одржување тој што му треба!
;D

Реално не бара никакво одржување откако ќе си средиш нели дома ако реновираш тоа нормално. Евентуално ако на комшијата под тебе му протече од купатило па да санираш, или тебе ако ти протече. Куќа си бара одржување и е повеќе за луѓе кои се дома, или има некој дома за да средува. Стан е повеќе за луѓе кои се со обврски и не се вртат многу многу по дома. Добра инвестиција е, полесно се продава и не губи на цена. Ама затоа куќа си носи други благодети кои во стан ги немаш.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30810
    • CARclub.mk
« Одговори #5062 на: 22 Јули 2016, 19:05:22 pm »
Цел живот живеам во куќа, освен додека бев на факултет - живеев во стан. Едноставно, не се споредува.

Куќа си е куќа, дворче си е дворче, колку и да е мало. Да, околу куќа имаш неизмерно многу повеќе обврски, ама тие обврски се тераат од мерак наместо од што мораш.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #5063 на: 22 Јули 2016, 19:40:40 pm »
Vidi ...kuka da. ali retko koj se drznuva da pocne od nula bez da ja nasledi ili nasledil plac stan pa gi sitnal i trgnal da pravi kuka. Inace da zemes kredit i da pocnes da pravis kuka vo Skopje u radis 7km okolu centar ne e bas ednostavno.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55335
  • Махер
« Одговори #5064 на: 22 Јули 2016, 20:51:17 pm »
Сега ако не се дрзнат со субвенција од 30к нема кога. За куќа зборам.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15255
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5065 на: 22 Јули 2016, 21:07:45 pm »
Цел живот сум во стан,куќа имам почнато да градам и сум стигнат до втор спрат од четири,почната од нула скроз,купување на плац,копање за вода,копање за одвод,струја,изолација итн.итн...Еден тон пари досега се заминати и уште најмалку 50-60К евра требаат да се среди се,ако не и повеќе.Уште малку(вака се тешам веќе некоја година) ако не ја биди продавам станот и ке ја средам куќата и раат...

Под раат:
-двор(како ке си го средиш сам таков ке ти биди,пошо сега во зградата ако не ја искосам јас тревата од 20 станови друг никој не ја коци мада таа стигнала до втори спрат,ај да не почнам со пцуење се да му е**м).
-конечно ке си направамн гаража во која ке ги соберам сите алати на едно место,вака незнам шо е кај е.
-повеќе простор одколку во станот
-на никој не му сметаш,никој не ти смета
итн...итн...

п.с дека има повеќе обврски и трошоци има,ама сам си правиш не зависиш од никој,сакал - неќел...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #5066 на: 23 Јули 2016, 09:36:04 am »
najeftin del vo gradba na kukata e karabinata, cini so temeli i kroF okolu 90 evra m2, potoa opremuvas kolku ti treba kolku ne ostavas za ponataka itn itn...

za isplatlivosta; Najpametno e karabinata da ja naprajs na pojke sprata od sto ti treba, skalite da bidat nadvor od stanot (spratot) i da si sredis samo delot kolku ti treba/ spored budzetot . Potoa mozes da dosreduvas ako/koga ti zatreba ili da prodavas spratovi kako stanovi ili sinojte ko ke izrasnat da si sreduvaat itn itn...

No veke ako ne kupuvas nov stan stariot stan ne go sporeduvaj so nova kuka ;)

ustvari ne sporeduvajte voopsto stan i kuka, to bi mu doslo ko da sporeduvas Mercedes i Dacia , i kazes deka poisplatlivo e da si kupis Dacia ne se isplati Mercedesoot :P
ps: eden domasen bazen sredna klasa cini 8.000 evrici, tak da zamisli zivot u ritmu muuuzike za plees...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #5067 на: 23 Јули 2016, 09:46:48 am »
Ако никад не си живеел у стан, онда да, компликациите би се свеле на тоа.
Неколку години во Скопје Карпош4 и 6 години во Кавадарци. На двете места поминав убаво, посебно во Кавадарци.
Компликации во стан:

1. Врти сучи, ронките на гла! Чаршаво на гла да го тресиш! Ќе ти се качам горе бербат ќе те напраам.
2. Класични звуци на парното и тропање по sидот.
3. Комшијата по пижами на врата: - Добро ќе се свестиш ти со таа музиката? Цел ден пампара пумпара не се седи! Шо праиш? Играш пеиш шо праиш?
4. Расправии со куќниот совет. Состанок. Јас на 1 спрат живеам мене не ми треба лифт, нека си плаќа за одржување тој што му треба!
;D

Реално не бара никакво одржување откако ќе си средиш нели дома ако реновираш тоа нормално. Евентуално ако на комшијата под тебе му протече од купатило па да санираш, или тебе ако ти протече. Куќа си бара одржување и е повеќе за луѓе кои се дома, или има некој дома за да средува. Стан е повеќе за луѓе кои се со обврски и не се вртат многу многу по дома. Добра инвестиција е, полесно се продава и не губи на цена. Ама затоа куќа си носи други благодети кои во стан ги немаш.
Реално и објективно објаснето. Јас живеев на последен 4-ти спрат и ми беше одлично. Ако ти се погоди брачен пар со флинстонови над тебе, ќе биде бем ти живот :D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #5068 на: 23 Јули 2016, 09:51:29 am »
Mislam samo na ploca od sprat.
ne pojke od 35-50 evra od kvadrat ...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #5069 на: 23 Јули 2016, 09:53:11 am »
.
« Последно менување: 23 Јули 2016, 10:12:25 am RedEco »