Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1851237 пати)

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4920 на: 04 Јуни 2016, 09:48:30 am »
Имам еднаш местено лустер кај другар у куќа... Значи вадење на таванскиот вентилатор пошто беше расипан, и местење лустер на негово место. Беше лето, денски, и не беше многу топло. Ама кога влегов одма испод ќерамидите, како беше топло и прашњаво тоа равно на пекол е.
Баш приметив имаше стаклена волна изнад таванот од трска. Малку ме зачуди толку стара куќа да има барем некаква изолација (одма после земјотресот у 63та мислам дека е изградена).

Немаше фолија врз стаклената волна... Али кај тебе можеш да стаиш паропропусна, у случај да ти прокапе кровот па да не ти се уништи таванот во собата.

Како год, лустерот го местевме на таа вруќина, у секој момент осеќав дека ќе ми се слоши па ќе паднам кроз таванот од трска у собата доле. Ризик јак, додуше немој да ризикуваш како мене ако е многу топло горе.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4921 на: 04 Јуни 2016, 09:50:49 am »
@Pistorij
Не заборавај маска да ставаш, и колку поквалитетна толку подобро за тебе.
Стаклената/камената волна кога ќе се вдише потоа останува во градите, организмот нема механизам за ослободување од тоа.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #4922 на: 04 Јуни 2016, 09:53:59 am »
имам маска и скафандер од оние што ги користат за фарбање во комора, 130 денари е во Меркур.
Инаку, кај нема воздух горе па и со маска премногу се заморувам, и баталив... сега ставив светло горе да можам приквечер да работам на поладно.
Горе имаше трска и толку многу ѓубре што решив да извадам се со се малтер - и позаебана и по прљава работа нема од тоа.
« Последно менување: 04 Јуни 2016, 10:00:24 am Pistorij »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #4923 на: 04 Јуни 2016, 20:39:17 pm »

камена волна + тервол

Баче, браво за фидбекот. Документирај го целиот процес колку можеш, ако можеш сними и некое видео. Многу интересно.   :)

Патем, еве нешто друго:

Куќа која целата направена од „пенест бетон“, всушност бетон помешан со пена - со цел да се направат меурчиња воздух кои потоа функционираат како топлотни и звучни изолатори (приметете дека куќата е покрај аеродром).
Нормално, со меурите страда механичката јачина на материјалот - но тоа ваљда се компензира со дебелина на метеријалот и со арматура. Претпоставувам дека овој материјал не служи за изградба на носечките конструкции и темелите.

Мене ми се допадна многу краткото време на изградба, и фактот дека нема потреба од термо-фасада.
Еве како изгледа материјалот (зголемено):
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Има одамна вакви производи и кај нас.
Познати под името Сипорекс и по ново ИТОНГ.
Лесен бетон.

ЗАКЛУЧОК:

Бетонски објекти одамна се прекинаа да се градат. Популарни беа во екот на „модерната“ како пионер беше Ле Корбизје. https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Corbusier
Па после него многу почнаа да градат во натур бетон. Кај нас такви се објектите на Константиновски.

После тоа се докажа дека тие бетоните не се пријатни за живеење. Држат поголема влага во нив.
И повеќе не се прават масивни ѕидови од бетон.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #4924 на: 04 Јуни 2016, 21:41:09 pm »
eve nesto od denes

Sent from my SM-A300FU using Tapatalk

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4925 на: 05 Јуни 2016, 13:18:57 pm »
Еве како изгледа материјалот (зголемено):
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

ајмо жилети и КАМЕНИ ЗА ПЕТИ...

многу старо е ова, т.е. ништ ново... патем, ке ти треба термо фасада, бидејки, оваа бетонска смеса, е помал пренесувач на топлина, но сепак не е доволно добар изолатор како термо фасадата..
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4926 на: 05 Јуни 2016, 20:18:08 pm »
Онак, сепак како за материјал за бочни зидови теоретски звучи добро. За Итонг сите знаеме, но пошто е прескап мене ми звучи примамливо да се употребува материјал со слични карактеристики, кој може да се прави во домашни услови (пена, плус бетон).

ЗАКЛУЧОК:

Бетонски објекти одамна се прекинаа да се градат. Популарни беа во екот на „модерната“ како пионер беше Ле Корбизје. https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Corbusier
Па после него многу почнаа да градат во натур бетон. Кај нас такви се објектите на Константиновски.

После тоа се докажа дека тие бетоните не се пријатни за живеење. Држат поголема влага во нив.
И повеќе не се прават масивни ѕидови од бетон.

Ти зборуваш за практични искуства, кои се различни од теоријата. Ако премногу впиваат влага, тоа е веќе проблем.
Но како концепт, звучи добро - можеби треба повеќе истражување и експериметирање. Единствен проблем со Итонг, јас колку што знам, е што е прескап за наш стандард.

Еве и нешто друго, во истата насока:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hempcrete
http://www.americanlimetechnology.com/what-is-hempcrete/

Ова наводно добро дишело и не задржувало влага.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #4927 на: 05 Јуни 2016, 22:13:10 pm »
Имаш по ново ѕидови од Фунги. Тие се сега хит.

Еве ти цени за сипорекс...

http://www.rojalinvest.com.mk/Cenovnici/Siporeks.pdf

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45185
  • Il Moderatore
« Одговори #4928 на: 05 Јуни 2016, 23:16:24 pm »
Јас кога ја правев куќата се одлучив деловите кои ги доградував да ги доградам со ytong, наместо сипорекс. Си има разлика. Почнувајќи од цврстината на блокот, па до прецизноста на изработка, а веројатно и во звучно/топлотните карактеристики.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #4929 на: 06 Јуни 2016, 08:55:25 am »
Симо, итонг и сипорекс е исто. :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4930 на: 06 Јуни 2016, 09:00:50 am »
Koнопот нелегален е во Македонија?
(за оној индустрискиот прашувам)  ;)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4931 на: 07 Јуни 2016, 03:51:22 am »
незнам кај се користи уште и во што, ама ако спаѓа во индустриски, конопот за водовод што се користи и во парно, е уствари баш тоа, коноп... значи ако е индустриски, легален е... а индустриски е...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4932 на: 07 Јуни 2016, 07:48:30 am »
Симо, итонг и сипорекс е исто. :)

А бе и агрокрем и нутела е исто ;) Зборувам за Ytong како производител и дриги сипорекс блокови (обично ноу нејм) што се нудат по складиштата доста поефтини цени.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #4933 на: 07 Јуни 2016, 07:56:31 am »
Toa e веќе друг муабет. Збориме за материјалот, а не за производителот.
:)
Јас тука кај нас не сум сретнал друг производител сем Утонг, али можда има.
Не сум видел :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4934 на: 07 Јуни 2016, 08:02:21 am »
Тогаш на времето пред 6-7 години имаше. Сега не знам, може преовладале грциве. Мислам дека беа од српско производство тие другите. И полесно се ронеа и друга структура имаа и недефинирани термо/изолациони карактеристики...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!