Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1852273 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4680 на: 31 Јануари 2016, 09:27:26 am »

Идеи за тоа како може во државава евтино да се набават големи количини употребени автомобилски гуми? Тотално небитно во која состојба ќе бидат.
Истото прашање и за празни лименки, од пиво или сокови сеедно. Не некоја екстремно голема количина за лименките, некои стотина комада?

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5811
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #4681 на: 31 Јануари 2016, 13:08:06 pm »
Jas letovo montirav Geneo so 4 sezoni staklo, so Sigenia mexanizmi valjda, pisuva Si kratenka :D
Sega za sega odlicni, razlika od so starite nebo i zemja.

Inace gi zemav od Tenzor, tuka u komsii mi se, i plus surata zema isti takvi godina prethodno, i po negova preporaka.
So nadvoresna izolacija i nov krov, razlikata e nebo i zemja od lani.
Se stoplivme konecno.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #4682 на: 31 Јануари 2016, 14:11:21 pm »

Истото прашање и за празни лименки, од пиво или сокови сеедно. Не некоја екстремно голема количина за лименките, некои стотина комада?

Вложи 3000 денари, ќе се собереме тука 5-6 души, ќе ти ги испразниме лименките. Нема да ги згужваме, ветувам. Услов, да бидат од пиво и да содржи пивото алкохол :)

Едит: Пуканки и кикирики за мезе, од мене! :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30813
    • CARclub.mk
« Одговори #4683 на: 31 Јануари 2016, 14:15:05 pm »
Није проблем. Што се мора, не е тешко.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #4684 на: 31 Јануари 2016, 17:50:16 pm »
Еко купатило :)

before

after

« Последно менување: 31 Јануари 2016, 18:07:09 pm Pistorij »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4685 на: 31 Јануари 2016, 17:52:56 pm »
Си требал со подниве од wc да продужиш и во претсобје ....

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #4686 на: 31 Јануари 2016, 17:54:51 pm »
Си требал со подниве од wc да продужиш и во претсобје ....
возможно е кога правиш нова куќа.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4687 на: 31 Јануари 2016, 18:10:19 pm »
Да не се сватиме погрешно, стварно се добри подните у вц и компелт целата комбинација, тие накај претсобје многу ми се џиџани ..

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #4688 на: 31 Јануари 2016, 19:47:26 pm »
Да не се сватиме погрешно, стварно се добри подните у вц и компелт целата комбинација, тие накај претсобје многу ми се џиџани ..
muabetot mi e deka tie se mesteni po necij vkus, odamna. Takvo bilo vremeto i  modata. Kako sto mozes i da vidis predhodnite vo kupatiloto.
Inaku kompletno se soglasuvam so tebe.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4689 на: 01 Февруари 2016, 10:56:00 am »

Вложи 3000 денари, ќе се собереме тука 5-6 души, ќе ти ги испразниме лименките. Нема да ги згужваме, ветувам. Услов, да бидат од пиво и да содржи пивото алкохол :)

Едит: Пуканки и кикирики за мезе, од мене! :D

Си го пропуштил делот каде се вели ЕВТИНО.   ;D
Ајде вака, ако средиш ти за гумите, јас ќе средам за лименките. Може и некое посолидно мезе од пуканки (ако потпомогнете со работата за проектот).

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4690 на: 01 Февруари 2016, 12:18:23 pm »

eve nesto vo vrska so PVC prozorite i standardite od energetska efikasnost prevzemeno...

http://energetskaefikasnost.info/na-shto-treba-da-vnimavate-koga-kupuvate-nova-pvc-dograma/

На што треба да внимавате кога купувате нова ПВЦ дограма?
...
ПВЦ профил
Самиот ПВЦ профил од кој што е направена дограмата е осиромашен за оние најбитните елементи кој што се во исто време и најскапи, како што се на пример адитиви кој што го продолжуваат векот на користење на оваа дограма, ја даваат стабилноста на самата смеса од кој што се добива ПВЦ профилот.

Дебелината на ѕидовите на оваа дограма е намалена, па така наместо минималната дебелина која што треба да биде 3 mm, таа изнесува 2 mm. Намалената дебелина ја намалува и самата ефикасност на ПВЦ профилите за 33%.

Гумените дихтунзи се изработени од неквалитетни гуми, па по одреден временски период ја губат својата еластичност и почнува да се рони. Со самата неквалитетна гума, ПВЦ дограмата не дихтува како што треба да дихтува.

Поцинкуваното зајакнување, кое што треба да биде поставено на секој ПВЦ профил е уште еден начин на превара. Според стандардите, треба да има челично зајакнување кое што не смее да биде потенко од 1,5 mm. На нашиот пазар можете да најдете ПВЦ дограма која што го има оваа зајакнување, но кое што не е подебело од 1 mm.
...
http://energetskaefikasnost.info/na-shto-treba-da-vnimavate-koga-kupuvate-nova-pvc-dograma/
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #4691 на: 01 Февруари 2016, 20:00:59 pm »

Идеи за тоа како може во државава евтино да се набават големи количини употребени автомобилски гуми? Тотално небитно во која состојба ќе бидат.

Колку е тоа бројчано,  за гумите прашувам. Зависи исто и како сакаш да плаќаш дали ќеш или на фактура

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4692 на: 09 Февруари 2016, 19:46:12 pm »
interesna ideJa
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4693 на: 09 Февруари 2016, 20:17:22 pm »

Колку е тоа бројчано,  за гумите прашувам. Зависи исто и како сакаш да плаќаш дали ќеш или на фактура

Kaсно го гледам ова. Инаку само размислував за опциите, и гледам дека употребените гуми во државава не се отпад како во други држави. Таму ти плаќаат за да ги рециклираш, или преупотребиш - а овде треба да ги плаќаш.

Инаку еве за што станува збор:

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7441
« Одговори #4694 на: 12 Февруари 2016, 09:28:07 am »
Доста корисни материјали на сајтов:

Прирачници за вештини за енергетска ефикасност
http://beet.mk/mk/publikacii/133-priracnici