Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1852435 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5514
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4515 на: 03 Јануари 2016, 11:06:10 am »
Ние од внатре стававме изолација тервол па гипс картон, незнам со стиропор кој ефект ќе го добиеш ние од терволот сме задоволни нормално во однос вложено добиено. Сепак изолација по пропис од надвор си е како што треба да биде.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #4516 на: 05 Јануари 2016, 13:07:59 pm »
Зградава е жмк, од приземје до кај 6ти спрат сите имаат, погоре веќе се губи, како да ја "влече" од темелите. Изолација мислиш од внатре? И јас сум размислувал на тоа само не знам дали зад тој стиропор што ќе го ставам влагата уште "ќе работи" и нема се да се одлепи и да падне.
Постојат адитиви за бетон што можат да се инјектиктираат во темели или столбови, и се добива
кристализација на влагата во бетонот.  Во Адинг би требало да имаат нешто такво.
Па преку бетонот потоа се става изолација,а никако на таков бетон не треба да се (изолира)покрие влагата,
пошто ќе направи повеќе мувла.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4517 на: 07 Јануари 2016, 12:26:29 pm »

Совет за алтернатива или адаптација на цевка (или црево) за одвод од садопер?
Оригиналната цевка (ја држам во рака на фотографијата) е прекратка. Додатно, не е баш на иста висина со отворот за одвод.

Пробав со некое црево за таа намена, потесно е па затнував и лепев о силикон. Но сега гледам дека и да со таман ширина, подобро е некое решение со механичко стегнување.
Идеи, совети, предлози?

На фул резолуција може да се зумира делот со спојката: http://farm2.staticflickr.com/1650/23860425139_ef5b7c468f_o.jpg

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4518 на: 07 Јануари 2016, 12:34:21 pm »
Ако ти фалат 10см заврти го коленото накај sидот, тоа обележаното.

Ич не ми се свиѓа што е шукото во близина кај цевките за вода, уште повеќе што не е со поклопец со гума за поголема заштита.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #4519 на: 07 Јануари 2016, 12:45:03 pm »
Коленото не може да се врти, ротира заради бојлерчето.
Струјата нема никаква врска што е блиску.

@Van
Оригиналната цевка што ја држиш, можда можеш да најдеш подолга на пазарчето во Ѓорче, или пак во Хубо.
Провери не сум сигурен.
За поквалитетни гибливи црева имаш во ХУБО или пак ке провериш на пазарчето во Ѓорче.

И кај мене не стигнуваше тоа, па со гибливо црево (за такво какво што ти зборам) направив продолжеток, па во гума пикнато и во одводот.
Ќе сликнам после па ќе видиш за што зборувам. :)

edit:
Еве за какво црево зборувам. Јас малку го усукав заради тоа што цревото - тоа белото гибливото - е малку круто па да не го прекршувам и напнувам.

« Последно менување: 07 Јануари 2016, 15:50:19 pm SaleSk »
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4520 на: 07 Јануари 2016, 22:22:01 pm »
^^
Кје поминам утре во Хубо, па ако треба во Ѓорче. Иначе не сум љубител на рецкастиве црева за кујнски одвод, полесно се затнуваат со остатоци од храна. Ама ако се мора - се мора. ;)

Во одводот од машината за перење садови некогаш иде и врела вода - не ти направило тоа проблеми со време? Се мислев тоа да го носам одделно, ама многу комплицирано излегуваше.

Ич не ми се свиѓа што е шукото во близина кај цевките за вода, уште повеќе што не е со поклопец со гума за поголема заштита.

Треба пристапно да биде, иако сега кога се мислам гледам дека можев и позади фрижидерот да го ставам. Ама ќе требаше да го преправам (продолжувам) кабелот на бољерчето, и други компликации. Поклопец секако не треба, ќе иде приклучок во него.

Иначе сакав проточно бољерче да ставам како Сале, ама овде кај мене водата е кочан ладна зиме. А за малите проточни бојлери велат дека треба изнад 10с да има водата (на влез).

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #4521 на: 07 Јануари 2016, 22:27:26 pm »
^^
Кје поминам утре во Хубо, па ако треба во Ѓорче. Иначе не сум љубител на рецкастиве црева за кујнски одвод, полесно се затнуваат со остатоци од храна. Ама ако се мора - се мора. ;)

Во одводот од машината за перење садови некогаш иде и врела вода - не ти направило тоа проблеми со време? Се мислев тоа да го носам одделно, ама многу комплицирано излегуваше.

Во вториот пасус ти лежи одговорот на можниот проблем од првиот пасус.  Имено, топлата вода од машината за перење садови во комбинација со детерѓентот, многу добро ги чисти цевките и не дозволува нафаќање на масни наслаги и запушување. SaleSK многу мудро си го решил проблемот.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4522 на: 07 Јануари 2016, 22:38:39 pm »

Температурните разлики ладно топло, со време ја ебаваат пластиката - посебно на спојките. На еден пријател наводно нешто слично му се случило...
Иначе Сале, сега гледам дека уствари истиот комплет за одвод сме го пазариле... :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4523 на: 07 Јануари 2016, 22:41:47 pm »
Цревото од надвор е ребрасто, но внатре е мазно. Не се задржува прљавштина ради тоа што ти го образложи симо.
Инаку ова црево кое го гледаш кај мене е круто и дебело, а тоа ти што го имаш се витка како цевка за сок.

Што се однесува до проточните бојлери.
Првично си купив Ваилант. Со две години гаранција, бла бла бла...5,2 киловати. Монофазно. Издржа цели 7 ипол месеци.
Водата ја грееше да речам доволно, но притисокот беше релативно слаб. Мора да е така за да може да ја загрее водата. Го однесов на сервис под гаранција, за да ми речат после три дена дека не се поправа и дека можат да ми дадат друго. Ок, но за жал немаа исто, бојлерче безпритисочно, имаа онакво за под притисок. Има малку сторија и околу тоа, ама да не давам.
И пошто не ми одговараше такво бојлерче, се согласија без никаков проблем да ми вратат пари.
За истите пари, односно нешто ситно под 7000, отидов во Агротехна и купив српско проточно за 2500 денари кое работи на две фази, односно 400 волти.
7,5 киловати. Имав малку заебанција додека да ја преправам таблата, за да донесам уште една фаза, ама тоа се среди. И + ефтини се деловите за одржување, нема цевен греач како овие останативе за да фаќа каменец од нашава вода и еве го си тера и ден денес. Скоро година ипол. Редовна цена му беше 5000 ама као у стилу оштетена роба незнам што, пожолтен капак, викам пакуј под судопер никој не го гледа.
Имам поголем притисок и + повеќе ја затоплува водата од Ваилантот.
:)

едит:
Ништо нема да им се деси на спојките.
Инаку одводот си дојде со лавабото, Пирамис.
Само цревото го докупив посебно.

едит 2.
На сликата како одводот од машината да не ти е натакнат како што треба. Немој да си играш со тоа, може поплава да ти се деси. Натакни го до крај, убаво. Ако не влегува, бапни му сјај, и наби го...
Да не викаш што сум кревал рука у вторник!
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
« Одговори #4524 на: 07 Јануари 2016, 22:50:25 pm »
Абе, нема ли цревото и винт да се заштрафи? Или тоа само по Германија го има?

И да, набиј го до даска. Иначе 100% ќе има поплава.  :D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #4525 на: 08 Јануари 2016, 09:07:57 am »
jas i stegicinja si klavam  ;D ;D ;D

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4526 на: 09 Јануари 2016, 00:55:23 am »
Мислење, циглите да се исполнат со пу пена, би се добило добра изолација.
Дали би имало проблем со кондезација, влага?

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #4527 на: 09 Јануари 2016, 09:56:30 am »
dupkite vo ciglite se nameneti vo niv da ima zadrzano vozduh, zatoa sto toj vozduh e izolacija...istiroporot se vozdusni meurcinja...jas ne bipipal toa :D

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4528 на: 09 Јануари 2016, 17:24:06 pm »
За внатрешни sидови да се примени да бидат полнети блоковите со пу пена не би требало да има проблем.
Придобивките би биле големи од топлинска и звучна изолација.

http://www.ceresit.com/content/dam/uac/ceresit/master/TDS-Documents/Pufoams/TDS%20Ceresit%20TS65%20PRO_2015.pdf
http://www.ceresit.com/content/dam/uac/ceresit/master/TDS-Documents/Pufoams/TDS%20Ceresit%20TS66%20Winter%20PRO_2015.pdf

Што ќе каже осмица доколку се примени и за надворешни sидови, горе ги има и спецификациите.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4529 на: 09 Јануари 2016, 19:31:19 pm »
Дали само знаеш колку пена ке ти треба, чисто овака одокативно?
Односно дали ке ти се исплати повеќе да направиш топ зид со звучна и топлинска изолација или ке ги пуниш циглите со пурпена, пошто од муабетот кој го правиш очигледно е дека немаш некоја претстава и ориентација за зафатот кој сакаш да го правиш.