Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1593149 пати)

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4500 на: 20 Декември 2015, 14:55:08 pm »
Фала дечки. Како што гледав стиропор 5цм чини околу 150 денари 1м2 што не е скапо. Подлогата и лепакот колку коштаат знаете?

@nekojtamu максимум што можам да ставам е 5цм бидејќи визбата е ниска и нема простор за подебел стиропор.

подлогата е 200денари литро што ќе ти биде повеќе од доволно а лепакот 270-300 денари вреќа 25кг

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4501 на: 20 Декември 2015, 22:05:55 pm »
Mи требаат мајстори да се стави плоча од 40м2, потребно е да си имаат потпирачи и иверици за шаловање?

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #4502 на: 21 Декември 2015, 12:10:31 pm »
Препорака за добар гипсер и молерај? Бројче?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #4503 на: 02 Јануари 2016, 08:32:16 am »
Насочете ме на некој апарат за вадење на влажност од воздухот. Втора зима ми е во станов и маки мачам со мувла на еден ѕид, зградата нема изолација и невозможно е да ставам (на 5ти спрат сум). Прскав Текасан, викам мајстор на пролет да ми преглетува се, ама ме нервира да гледам а дадов многу пари за реновирање. Додека не најдам локација за куќа морам да седам овде. Знам дека има некои електрични одвлажнувачи на воздухот само не знам каде да ги барам (нептун и сл). Цересит и други слични апаратчиња не ми вршат работа.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #4504 на: 02 Јануари 2016, 09:06:21 am »
Имаше лани во ХУБО, едни во кои се собира вода.
Еден другар има исто такво, и му брка работа...
Вика од сабајле до ручек може да се случи вика две такви да одсипам.
Незнам како им е името, најдобро да прашаш директ таму. Како пластична кутија со поклопец, измеѓу имаше нешто, дали како силика или немам појма што беше и ти викам функционира добро.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #4505 на: 02 Јануари 2016, 09:40:17 am »
Ги има во Џамбо. Перфектно функционираат...макар што не знам колку во твојава ситуација ќе те спасат.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4506 на: 02 Јануари 2016, 12:44:43 pm »
Имаш преголема разлика меѓу температурите, на ѕидот, и на воздухот. Затоа се јавува кондензација. 24/7 одвлажнување би можело да го реши проблемот, ама колку е возможно е едно прашање, второто е тоа што одредена влажност е потребна (за нормално дишење).

Подобро решение би било повеќе греење и вентилација.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #4507 на: 02 Јануари 2016, 14:08:19 pm »
Клабери, зошто не термо фасада со стиродур?
Нешто наслушнав дека стиродурот има одреден коефициент и на звучна изолација за разлика од стиропорот кој нема...

Што и колку држи вода од ова?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #4508 на: 02 Јануари 2016, 14:26:01 pm »
Литро, две литра држи.

Имаш спецификација за декој материјал, немој да се водиш според рекла казала.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4509 на: 02 Јануари 2016, 16:01:03 pm »
Клабери, зошто не термо фасада со стиродур?
- нешто понизок коефициент на термичка изолација, во однос на стиропорот.
- повисока цена

Цитат
Нешто наслушнав дека стиродурот има одреден коефициент и на звучна изолација за разлика од стиропорот кој нема...
Главна предност на стиродурот е тоа што е механички појак, поцврст е од стиропорот. Затоа се употребува во изработката на цоклето на фасадата, каде се можни случајни удари и е потребна поголема цврстина. Втора причина зошто се употребува во долниот дел од фасадата е тоа што стиродурот е добар хидроизолатор.
Тоа дека стиродурот е подобар термален изолатор од стиропорот, не е точно. Провери во спецификациите. Од аспект на звучна изолација, и едниот и другиот не се баш добри. Камена волна е за звучна изолација.

А баш ме интересира... зошто би сакал да употребиш стиродур (за изработка на фасада)?  :)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #4510 на: 02 Јануари 2016, 18:36:16 pm »
Јас сакам од камена волна ама тука за да те одвратат од идејата мајсторите ќе ти кажат астрономска цена за да не се занимаваат со неа...

Се спомна на маса дека стиродурот е подобар во звучна изолација па прашав онака.
Благодарам за објаснувањето, инфото за хидроизолатор е корисна  :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4511 на: 02 Јануари 2016, 19:30:50 pm »
imam dolzina 3,5-4 metra za spustanje vo garaza... na toa rastojanie max se spustam 80cm i nad nulata imam uste 1 metar & vaka izgleda toa graficki...

visina na kola imam zemeno 20cm no nigde ne se priblizue do 10cm na podot... meguosovinsko rastojanie 2,5m dali nekoj ima zamerki?? :)

« Последно менување: 02 Јануари 2016, 19:36:50 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4512 на: 03 Јануари 2016, 01:28:06 am »
Насочете ме на некој апарат за вадење на влажност од воздухот. Втора зима ми е во станов и маки мачам со мувла на еден ѕид, зградата нема изолација и невозможно е да ставам (на 5ти спрат сум). Прскав Текасан, викам мајстор на пролет да ми преглетува се, ама ме нервира да гледам а дадов многу пари за реновирање. Додека не најдам локација за куќа морам да седам овде. Знам дека има некои електрични одвлажнувачи на воздухот само не знам каде да ги барам (нептун и сл). Цересит и други слични апаратчиња не ми вршат работа.

Дедото (на женава татко) се занимава со такви работи, повеќе пати е правен истиот муабет и заклучокот е дека ако се фаќа на ѕидонт мувла единствено нешто што те спасува е изолација па длетување. Немој да си ги трошиш парите на одвлажнувачи многу мал ефект имаат. Само да се намали температурната разлика. Ти можеш да наредиш и 5 одвлажнувачи ама влагата доаѓа од другата страна на ѕидот и таму СЕКОГАШ ќе биде влажно и ќе виее мувла.

Само изолација.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #4513 на: 03 Јануари 2016, 09:59:35 am »
Зградава е жмк, од приземје до кај 6ти спрат сите имаат, погоре веќе се губи, како да ја "влече" од темелите. Изолација мислиш од внатре? И јас сум размислувал на тоа само не знам дали зад тој стиропор што ќе го ставам влагата уште "ќе работи" и нема се да се одлепи и да падне.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #4514 на: 03 Јануари 2016, 10:12:34 am »
Пробај. Веројатно ќе се реши.