Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1590907 пати)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4395 на: 16 Ноември 2015, 09:12:10 am »
@zlatkoa, јас сеуште се мислам дали ме тролаат оние погоре или стварно тврдат дека водата не зафаќа рамна површина и дека биле на плажа во грција на 300 метри надморска висина :D

Се надевам дека тролаат. Својства на течност во сврзани садови се учи во 7 одделение по Физика.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4396 на: 17 Ноември 2015, 18:19:16 pm »
Да не ти е затворено цревото од некоја страна? Кога мериш, мора од двете страни да биде отворено, инаку ништо не праиме...

Да, го прекршив на двете страни да не ми истекува вода.

А што сакаш поточно да направиш?
Со вагрес цревото како што рече Симо можеш веќе позната висина да ја пренесеш на друго место.
Ако на пример го  обележиш цревото од двете страни, а потоа едниот крај од цревото го повлечеш нагоре а другиот го спуштиш надолу тогаш водата нема да се помрдне туку само цревото со обележаните точки.
Или може цревото да ти се растега или да е затнато  ;D

Една висина да ја пренесам на друго место.

najdobro bi bilo se odpocetok da kaze sto pravi... zosto li meri vo crevoto kaj e vodata koga taja slobodno se dvizi gore i dolu vo odnos na crevoto vozavisnost koj vrv go krenes ili spustis...??

Мора првин да бележиш пр. на цревото кога е на исто ниво водата т.е. да го баждариш со точки - рецки, после кога ќе пренесуваш
 висина  ќе се ориентираш према нив и нивото на водата да дојде кај точките кога е рамно.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4397 на: 17 Ноември 2015, 18:22:59 pm »
Кога сте веќе кај нивелирање, ако сака некој што го работи тоа да ми објасни убаво како да си го нивелирам дворот?

Кога некој ти објаснува ќе се чудиш и нема да разбереш како подот да го нивелираш, ама на видеово е просто и лесно.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #4398 на: 17 Ноември 2015, 22:04:44 pm »
Да не ти е затворено цревото од некоја страна? Кога мериш, мора од двете страни да биде отворено, инаку ништо не праиме...

Да, го прекршив на двете страни да не ми истекува вода.

Треба од двата краеви да ти биде отворено цревото за да се изедначи нивото на водата у двата краеви. Ете прекрши го цревото на двата краеви, намести го, па после отвори ги краевите за да се изедначи водата во него. Така нема да ти истекува водата додека го местиш цревото.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4399 на: 19 Ноември 2015, 22:43:00 pm »
Eве како треба да биде округла узенгијата.
Правел некој округли узенгии да каже малку совет, цаки?

Најдов и друга верзија, ова полесно ми изгледа за правење.

« Последно менување: 19 Ноември 2015, 22:52:46 pm Drive-r »

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #4400 на: 19 Ноември 2015, 23:06:06 pm »

А што сакаш поточно да направиш?
Со вагрес цревото како што рече Симо можеш веќе позната висина да ја пренесеш на друго место.
Ако на пример го  обележиш цревото од двете страни, а потоа едниот крај од цревото го повлечеш нагоре а другиот го спуштиш надолу тогаш водата нема да се помрдне туку само цревото со обележаните точки.
Или може цревото да ти се растега или да е затнато  ;D
Една висина да ја пренесам на друго место.
1. Епа земаш едно прозирно црево, го растегнуваш од местото на кое се наоѓа постоечката висини до местото на кое треба да ја пренесеш висината.
2. Цревото не го штеди, нека биде повисоко од висините што ги пренесуваш.  ;D
3. Сипувај вода во цревото од страната на висината која ја пренесуваш додека цревото не се наполни до таа висина.
4. Кога ќе се наполни цревото до висината која ја пренесуваш прекини со сипувањето на вода, отиди на другата страна од цревото...висината до која е полно е всушност висината која ја пренесуваш :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4401 на: 20 Ноември 2015, 12:01:35 pm »

Препорака за мајстор кој монтира PVC врати? Исто и за блиндор врата?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #4402 на: 20 Ноември 2015, 13:12:54 pm »
Кој и да викнеш ќе заебе работа. Многу внимателно со ПВЦ врати зошто профилот не е крут како на другите и многу лесно може да си имаш проблеми при монтажа, што од ненивелирана каса, понатаму кривење на профилот од температурни разлики а со тоа и незатварање на вратата.

Најдобро од таму кај што ќе ја купиш, барем гаранција ќе си имаш. И обавезно фискална и гарантен лист каде е наведено на што се однесува гаранцијата. Батали ти каса прими и сл срања.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 627
  • Сузуки Витариче
« Одговори #4403 на: 20 Ноември 2015, 13:28:18 pm »
Исто и за блиндор врата?

Препорака за http://www.vektorpro.com/.
Потпис.

Отсутен tigar2012

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 72
« Одговори #4404 на: 20 Ноември 2015, 13:58:39 pm »
Еве да се надоврзам и јас за сигурносните (блиндор) врати...
Она што го видов низ сајтовите барем, е дека на неколку места се нудат скоро исти врати (едно од нив е и векторпро) каде се прават по мерка, но спецификациите се идентични и со други места.

Според тоа што јас успеав да го најдам низ интернет, има неколку главни типови:
-Кинески (Полар, Проспера...)
-Изработка по мерка (вектор-про, златна рака, биро сеф, унисеф...)
-Грчки, турски... (арриктон, некои си огласи по реклама5 (претежно Гостиварски, Тетовски фирми)) незнам дали има по мерка од овие

Цените не ги знам на последниве, не сум се јавил сеуште кај нив, иако вака на изглед и по спецификации добро изгледаат барем грчкиве, (Арриктон- МиВа Скопје застапник) и гледам дека имаат отворено фабрика и во Богданци. Доколку некој има повеќе инфо за нив, а мислам дека некој од форумот има баш ваква врата, нека пренесе инфо како е и колку е задоволен.

Друго прашање е дали вреди да се купува сигурносна врата за куќа, или да се оди со поедноставно решение (ПВЦ) за стан веќе е друга приказна, таму сигурносна врата има многу поголем % на удел во изборот при влезна врата.

Кои се вашите искуства со ПВЦ влезни врати? Дали после неколку (2-3) години се сеуште како и при првото монтирање, со оглед дека има често отварање/затварање не се како прозорците, плус се потешки итн...
Seat Ibiza 1.4 16v 55kw

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4405 на: 20 Ноември 2015, 14:12:31 pm »
Фала за препораките.

Јас вратата веќе ја купив (блиндор, наводно словенска, од Меркур). Кај мене се работи за влезна врата во стан, кој е во семејна куќа. Станот е на втор спрат, и пред се ме интересираше сигурносниот аспект. Куќата има многу ниски прозори и не е можно на сите да ставам решетки, и затоа сакав во станот горе да имам посигурна врата.
Заради тоа не сакав класична собна врата, а за сигурноста на ПВЦ не знам - но мислам дека не може да се „појаки“, побезбедни од металниве блиндор врати. Тоа од механички аспект, а за бравата на вратата не знам колку е квалитетна, ама планирам од внатрешна страна да ставам нешто додатно (ланец, или можеби летва, ќе видиме).

Најдобро од таму кај што ќе ја купиш, барем гаранција ќе си имаш. И обавезно фискална и гарантен лист каде е наведено на што се однесува гаранцијата. Батали ти каса прими и сл срања.
Не ми текна на ова кога купував, од Меркур само фискална сметка ми дадоа.  :-/

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #4406 на: 20 Ноември 2015, 14:17:32 pm »
Треба да има бар 5 год на оковот. Сепак не е сеедно ако нешто ти се зезне, не се ко порано вратите, цел механизам има внатре. Прашај си, може има, со фискалната ќе отидеш и ќе ти ја заверат од денот на купување.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4407 на: 20 Ноември 2015, 14:32:40 pm »
Eве како треба да биде округла узенгијата.
Правел некој округли узенгии да каже малку совет, цаки?

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Na ovaa fotografja pravilno vitkanje uzengii ti se ovie 135* hook ot  i na kruznio 180* hookot... :) naravno na majstorite im e polesno ova 90* i ke te zgazat od objasnuvanje deka so ima vezee toa :D  Dovolno e da im poveruvas ...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
« Одговори #4408 на: 20 Ноември 2015, 19:18:49 pm »
И јас сакав да земам сигурносна врата но се откажав за сега бидејќи касата е метална на постоечката врата. Ме интересира да препорачате каде да се купи некоја добра сигурносна брава, како оние на пазар што се продаваа порано со 4 комада цилиндарчиња што излегуваат. Значи не пазарска нешто подобро кај да земам или евентуално и клучар кој се тоа би го намонтирал и средил.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Brains are awesome. I wish everybody had one.