Еве да се надоврзам и јас за сигурносните (блиндор) врати...
Она што го видов низ сајтовите барем, е дека на неколку места се нудат скоро исти врати (едно од нив е и векторпро) каде се прават по мерка, но спецификациите се идентични и со други места.
Според тоа што јас успеав да го најдам низ интернет, има неколку главни типови:
-Кинески (Полар, Проспера...)
-Изработка по мерка (вектор-про, златна рака, биро сеф, унисеф...)
-Грчки, турски... (арриктон, некои си огласи по реклама5 (претежно Гостиварски, Тетовски фирми)) незнам дали има по мерка од овие
Цените не ги знам на последниве, не сум се јавил сеуште кај нив, иако вака на изглед и по спецификации добро изгледаат барем грчкиве, (Арриктон- МиВа Скопје застапник) и гледам дека имаат отворено фабрика и во Богданци. Доколку некој има повеќе инфо за нив, а мислам дека некој од форумот има баш ваква врата, нека пренесе инфо како е и колку е задоволен.
Друго прашање е дали вреди да се купува сигурносна врата за куќа, или да се оди со поедноставно решение (ПВЦ) за стан веќе е друга приказна, таму сигурносна врата има многу поголем % на удел во изборот при влезна врата.
Кои се вашите искуства со ПВЦ влезни врати? Дали после неколку (2-3) години се сеуште како и при првото монтирање, со оглед дека има често отварање/затварање не се како прозорците, плус се потешки итн...