Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1590263 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4380 на: 15 Ноември 2015, 20:30:34 pm »
Да не ти е затворено цревото од некоја страна? Кога мериш, мора од двете страни да биде отворено, инаку ништо не праиме...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #4381 на: 15 Ноември 2015, 20:33:42 pm »
А што сакаш поточно да направиш?
Со вагрес цревото како што рече Симо можеш веќе позната висина да ја пренесеш на друго место.
Ако на пример го  обележиш цревото од двете страни, а потоа едниот крај од цревото го повлечеш нагоре а другиот го спуштиш надолу тогаш водата нема да се помрдне туку само цревото со обележаните точки.
Или може цревото да ти се растега или да е затнато  ;D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4382 на: 15 Ноември 2015, 20:34:39 pm »
najdobro bi bilo se odpocetok da kaze sto pravi... zosto li meri vo crevoto kaj e vodata koga taja slobodno se dvizi gore i dolu vo odnos na crevoto vozavisnost koj vrv go krenes ili spustis...??
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4383 на: 15 Ноември 2015, 20:40:47 pm »
Еве комплетно упатство. Премногу е просто, за да може да се греши. Единствено воздух во цревото може да напраи проблем.

http://www.svetionicar.rs/gradjevina/vagres/vagres.htm

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #4384 на: 15 Ноември 2015, 20:50:04 pm »
Кога сте веќе кај нивелирање, ако сака некој што го работи тоа да ми објасни убаво како да си го нивелирам дворот?

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #4385 на: 15 Ноември 2015, 20:52:06 pm »
najdobro bi bilo se odpocetok da kaze sto pravi... zosto li meri vo crevoto kaj e vodata koga taja slobodno se dvizi gore i dolu vo odnos na crevoto vozavisnost koj vrv go krenes ili spustis...??

Баш обратното, водата секогаш е на исто ниво, тоа е цалата поента, само така може да измериш дали две точки се на исто ниво. Како што веќе спомнаа, цревото мора да биде отворено од двете страни и да не биде некаде уплеткано па да глави водата, мора да врви слободно. Дополнително, треба цревото да не е некое многу тенко, оти ова правило не важи за таканаречени капиларни садови.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4386 на: 15 Ноември 2015, 22:49:57 pm »
hmm dokolku go dignes edniot kraj na  crevoto nema da se digne nivoto na vodata? :) 

edit: mislis vodata e na ednakvo nivo kako na ednata strana taka i na drugata, koga se podiga nivoto podednakvo sediga nadvete strani itn itn......
« Последно менување: 15 Ноември 2015, 22:55:10 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #4387 на: 15 Ноември 2015, 23:17:26 pm »
не баш... водата секогаш зафаќа рамна површина без разлика на формата на садот. Затоа сите работи се мерат од морското ниво, затоа што е секаде исто. Така и ова, земи црево и развлечи го 10 метри и сипи вода во него, на двата краја водата ке биде на исто ниво, колку сакаш кревај ги краевите и мрдај го церевото, нивото на водата на двата страни ке биде исто. Затоа оваа техника се користи за нивелирање во ситуации кога немаш рамна права површина на која да се референцираш.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #4388 на: 15 Ноември 2015, 23:59:06 pm »
Затоа сите работи се мерат од морското ниво, затоа што е секаде исто.

Не е точно ова.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #4389 на: 16 Ноември 2015, 00:43:11 am »
Затоа сите работи се мерат од морското ниво, затоа што е секаде исто.

Не е точно ова.

Е добро де, јас кога се мерам колку сум висок, не се мерам од морското ниво, ама мислам дека ми беше јасна поентата со надморската височина.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #4390 на: 16 Ноември 2015, 00:50:08 am »
И тоа не е исто секаде во светот :D

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #4391 на: 16 Ноември 2015, 01:01:12 am »
^
Па ако размислиш убаво и неможе секаде да биде исто. Затоа што нивото на водата зависи од длабочината и количеството на вода а тоа сигурно не е секаде исто. Ама сигурно има некојси правила или не ти знам што по кој што се мери надморската висина.

Туку да ми каже некој како да си направам нивелација на дворот?
Знам некако дека се прави со колчиња(дрвца) или вагрес...ама како?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4392 на: 16 Ноември 2015, 07:58:20 am »
^
Па ако размислиш убаво и неможе секаде да биде исто. Затоа што нивото на водата зависи од длабочината и количеството на вода а тоа сигурно не е секаде исто. Ама сигурно има некојси правила или не ти знам што по кој што се мери надморската висина.

Туку да ми каже некој како да си направам нивелација на дворот?
Знам некако дека се прави со колчиња(дрвца) или вагрес...ама како?

Со вагрес, нормално. Забодеш колчиња низ двор, на едното колче ќе обележиш прво рецка на околу 20-30 цм од нивото на кое што сакаш да биде нивелирано, потоа на секое колче ќе ја пренесеш со вагрес рецката.
Потоа на референтното колче ќе измериш надолу до нивото кое што сакаш да ти биде нивелиран дворот, и на сите други колчиња ќе измериш истото растојание од вагрес пренесената рецка.

Можеш и со ласерски нивелатори исто така...

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #4393 на: 16 Ноември 2015, 09:05:19 am »
Нивелирањето со вагрес е класичен пример на својства на течност во сврзани садови.

Нивото на водата од двете страни на цревото ќе биде секогаш иста бидејќи и на двата краја во цревото или садот врз течноста делува гравитација и воздушен притисок со ист интензитет.

Кој му се чита бујрум линк:
https://en.wikipedia.org/wiki/Communicating_vessels

« Последно менување: 16 Ноември 2015, 09:10:32 am zlatkoa »

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #4394 на: 16 Ноември 2015, 09:09:09 am »
@zlatkoa, јас сеуште се мислам дали ме тролаат оние погоре или стварно тврдат дека водата не зафаќа рамна површина и дека биле на плажа во грција на 300 метри надморска висина :D