Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1588646 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4275 на: 07 Октомври 2015, 12:08:26 pm »
Жената купила од Меркур, чешки 450/920 ~2300 денари. Греач српски 600в 2400 денари. Може има некаде поефтино (читај сигурно има) али тоа е цената кога си во брак. ;D ;D ;D

Onak,

Никој не споредува работодавач и изработувач на плакар, ште помалку твоите работни обврски и на продавачот, нормално дека не е исто ни од далеку.

Споредуваме физичко лице кое зима 11к денари за работна рака за склопување на ПЛАКАР и човек што работи цел месец за таа плата
и тоа најстандарден плакар.

а што тогаш воопшто прајме муабет? ФИЗИЧКО ЛИЦЕ!! тоа е прво и основно ЗАБРАНЕТО СО ЗАКОН!! незнам ни со кој памет воопшто размислувате да давате на некого било која сума на пари, ако истиот нема фирма, неможе да ти поддржи гаранција и неможе да го најдеш одкако ке ја зажуљави работата... велам забрането со закон, зашто тоа не е занаетлија.. ПРОИЗВОДСТВО на намештај е тоа...

мислам.. тоа не се работи за компарација... ако е некој сериозен играч, прво почнува со отворање фирма, за да биде прво и нај основно ОФИЦИЈАЛЕН претставник на својата дејност...

затоа јас го поддржував законот кога беше понуден и се расправаше за легализација на сите домашни мајстори...

Па ти го пишав погоре тоа онак, физичко/правно лице али си го скокнал ... Инаку да, и јас се согласувам со тебе околу некој тип на добивање на поголема „тежина“ на мајсториве во поглед на одговорноста, исто како и доцнењето на испораката :)
Али да бидеме реални, мебел по мерка е пазар генерално за овој тип на мајстори, фирмиве за мебел тешко се нафаќаат за правење по мерка или тогаш цената е 1/4 стан :)
Башка и фирмиве, ете доцнат со испорака, што да им правам, да им палам дуќанот после ќе треба кривично да одговарам, да прајавувам во инспекции одговорот ќе биде „де бе дечко за 1 недела проблем правиш“
До нас е проблемот, научени сме да не возат и да очекуваме дека нешто нема да биде како што сме договориле. И да не се буниме околу тоа, демек „абе така е сегде“. Кога ќе ни се смени свеста тогаш ќе одат работите напред.

А кога државата сака да регулира некои работи (како нелојалната конкуренција), одма излегуваат „газдите“ да цмиздрат како тоа они едвај крпеле крај со крај, даноци бла бла а всушност работниците ги плаќаат 200 евра ... и кој го јаде на крај? Ние. Ем плаќаш ем те заебаваат.
« Последно менување: 07 Октомври 2015, 12:18:45 pm AllMightyMe »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #4276 на: 07 Октомври 2015, 12:18:47 pm »
Да препорачате некој симпатичен ем квалитетен регстратор за во санитерен јазол или кај да барам? Видов во бриколаж, али многу тиња ми изгледаа тие.

Ако си на граЦко парно, биди среќен ако трае повеќе од 2 години. Ако не си, онда е боље :)

Има српски Термомонт, што парнаџија ми ги фалеше како доста добри, 500/1000 беше 3800 денара пред 3 години, сега не знам колку се. Од сервисот на БЕГ ми ставија исто 500/1000, мислам дека беше ЕМКО (не знам чие производство), цената беше 2950 денари.

Можеш ако сакаш да видиш во Техно Ауто (Ајродром - три бисери), они имаат грејни тела на располагање.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #4277 на: 07 Октомври 2015, 12:45:57 pm »

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #4278 на: 07 Октомври 2015, 13:01:03 pm »
A да не знаеш и што пари им се, знам дека имаат дра-ма дизајн и све, ама претпоставувам и цената дека е таква.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #4279 на: 07 Октомври 2015, 13:08:30 pm »
Прашај го Класниот за Завар, мислам он имаше нешо бизмис со нив. Ја колку што знам, цените им се огон ин пламенов :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #4280 на: 07 Октомври 2015, 13:53:43 pm »
Така некако, огин и пламен.
Јави се онака, прашај.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4281 на: 07 Октомври 2015, 23:38:17 pm »
во завар нема ништо под 4 цифрена бројка во евра...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #4282 на: 08 Октомври 2015, 00:07:49 am »
Па ти го пишав погоре тоа онак, физичко/правно лице али си го скокнал ... Инаку да, и јас се согласувам со тебе околу некој тип на добивање на поголема „тежина“ на мајсториве во поглед на одговорноста, исто како и доцнењето на испораката :)
Али да бидеме реални, мебел по мерка е пазар генерално за овој тип на мајстори, фирмиве за мебел тешко се нафаќаат за правење по мерка или тогаш цената е 1/4 стан :)

Нормално е човек фирма да ти наплати изработка на плакар минимум за работна рака колку што кошта материјалот. 200 евра материјал, 200 евра работна рака. У најдобар случај. Подобрите мајстори наплаќаат и 400, но тие се со оној 1% кој беше спомнат пред две страни од страна на Дени.
Многу од луѓето не го ебат тој 1% за +200 евра и на крај цацко им е крив и само кењаат дека никој не работел како што треба и дека зимал многу пари.

Ако одиш во фирма каде што делумно ке си правно заштитен, ке ја добиеш цената од мајсторот фирма, поединец, ама квалитет 10 пати на пониско ниво, зошто тоа е фабрика, не е човек да се заебава со подесување на вратичките цел ден.
Ти местат, ти монтираат, па ти ако не си задоволен, жали се.

Све што вреди (во најголем дел од случаите) си кошта пари. Или ке платиш и ке клатиш или нема да се клатиш.
Ако мислиш дека е многу, изработи си сам ако си вичен.
Мене ми беа многу пари кои ми ги побараа, си засукав рукави и си направив.
Како е така е, мене ми е ОК.
Си платив материјал, а работната рака ми беше гратис.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1998
« Одговори #4283 на: 08 Октомври 2015, 10:31:07 am »
Пред недела дена си ја финиширав собата конечно наместени 11 квадрати ламинат, залепено стиропор на надворешните ѕидови од внатрешна страна, сума сумарум за ламинат беа потрошени 5000 денари за стиропор, лепак и глет 7000 целото задоволство 12 000 денари и секако не плакав за работна рака но како што се распрашав ги добив следните цени за местење ламинат 100 денари квадрат до 20 квадрати над тоа било 60 денари, глетување 80 денари квадрат и лепење стирпор 300 денари квадрат.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #4284 на: 08 Октомври 2015, 21:57:07 pm »
Да прашам јас нешто, има некој посебен материјал за порамнителен слој или како, сакам да ставам ламинат и стиропор одоздола, ама ќе треба и порамнителен слој што потенок, нешто не ми се става бетон му треба најмалку 3цм дебелина мислам :)
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #4285 на: 08 Октомври 2015, 22:42:28 pm »
Имаше од Адинг, а прилично сум сигурен дека имаше и од Кнауф, Цересит, Кема и остали, ствар што се викаше нешто као "самонивелирачки" ли, "разливни" ли, појма-неам-како-се-викаа материјали, што можеш да ги истуриш и да си формираат рамен под.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4286 на: 08 Октомври 2015, 22:45:17 pm »
Да прашам јас нешто, има некој посебен материјал за порамнителен слој или како, сакам да ставам ламинат и стиропор одоздола, ама ќе треба и порамнителен слој што потенок, нешто не ми се става бетон му треба најмалку 3цм дебелина мислам :)
јас такво нешто направив со ОеСБе табли... одоздола ги лепнав со пурпена.. една голема боца пурпена е доволна за 5-6 квадрати... е ке добиеш ЕКСТРА изолација на подот...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4287 на: 08 Октомври 2015, 23:01:41 pm »
Имаше од Адинг, а прилично сум сигурен дека имаше и од Кнауф, Цересит, Кема и остали, ствар што се викаше нешто као "самонивелирачки" ли, "разливни" ли, појма-неам-како-се-викаа материјали, што можеш да ги истуриш и да си формираат рамен под.

Баш така, нека се јави кај нив.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4288 на: 08 Октомври 2015, 23:14:10 pm »
А кога државата сака да регулира некои работи (како нелојалната конкуренција), одма излегуваат „газдите“ да цмиздрат како тоа они едвај крпеле крај со крај, даноци бла бла а всушност работниците ги плаќаат 200 евра ... и кој го јаде на крај? Ние. Ем плаќаш ем те заебаваат.

Добро сублимирано, не може да биде поточно од ова.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #4289 на: 08 Октомври 2015, 23:17:03 pm »
благодарам на советите

Вакво треба да барам

онак какви се тие табли?
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.