Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1587760 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4260 на: 07 Октомври 2015, 09:37:34 am »
Незнам што ти било катастрофа?
Мене ми ги изработија одлично.
Незнам за што конкретно си имал замерки. Јас ги правев пред две ипол години и до сега сум задоволен.

Не сум задоволен од други работи кои изработуваат, а сум бил кај сите. Сите сум ги испробал кој како сече, колку ги цепи или крза иверките и тоа...
Нај задоволен сум од Солопром.
Или па можеби така ми се погодило :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #4261 на: 07 Октомври 2015, 09:47:37 am »
Површината беше како кора од помаранџа а на еднобојна фолија со висок сјај ептен се приметуваше а кога ги прашав зашто неможат да направат како што е урнекот во салонот, еден од вработените ме однесе во погонот и ми покажа каква им е фолијата и вика не си прв што има рекламации, сите што се еднобојни се вакви а тие со структура (имитација на дрво) помалце се приметуваат и не ги рекламираат. Во меѓувреме веројатно и газдата увидел дека повеќе е во зијан со евтините фолии па ваљда сега носи поквалитетни.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #4262 на: 07 Октомври 2015, 09:50:14 am »
И јас го разбрав истото а МДФ од мимако, посебно за висок сјај. Неретко се дешавало и да се познаваат бубуљици од ситни прашинки што останале пред да се залепи фолијата, а како бонус и микажаа и дека ако малце ја скинеш на некое место, лесно се одлепува остатокот.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4263 на: 07 Октомври 2015, 09:52:31 am »
некоја продавачка во маркетиве цел месец ќе се расправа со муштерии, пари и искомплексирани сељaци а некој за 2 дена работа сака толку пари....

е па друже, тука е битната разлика околу превземањето одговороности, организација и способноста за истото (производство на намештај), наспроти одлуката да се иде кај некого и да се работи за плата (продавачка во маркет)...

незнам зашто се понашате така кивно кон приватниот сектор? не само ти, туку погоре прочитав уште некој искоментира колку заработувале тие што праеле намештај... незнам што работите вие и кај ги печалите парите и колку се, ама очигледно не сте ја научиле нити пак увиделе пралелата околу легачењето (за платана каса) и ринтањето во своја фирма (комплетна организација и реализација)... а својата фирма има и еден куп други трошоци... од тие пари што ке ги спечалиш како чисти многу малку остануваат... на крајот се сведува, колку ке работиш, толку ке зараотиш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #4264 на: 07 Октомври 2015, 09:57:37 am »
....

Има приватници кои сакаат со лејка риби да ловат. Ја виде работата на таквите кај мене дома.  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #4265 на: 07 Октомври 2015, 10:02:47 am »
Кај МДФ во кујна тешко да тера подолго околу шпорет, решоа, плотни. Таа фолија не е за врело.

А фарбан нема гајле во тој поглед.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 627
  • Сузуки Витариче
« Одговори #4266 на: 07 Октомври 2015, 10:11:50 am »
ќе зимам прозор од
FINESTRA-BAU

добри сА?

Препорака за http://www.markossistem.mk/ .
Потпис.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #4267 на: 07 Октомври 2015, 10:13:01 am »
Пошто сеа мајсторите се на тапет, првично нарачав фарбани вратички во висок сјај и кога ги донесе ко со ноги да ги фарбал (исто така и комодата во дневна) и мајсторот ми предложи да земеме медијапан обложен со ламинатна фолија пошто неговиот фарбар изглеа незнаел да фарба медијапан пошто уствари бил аутолакер.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #4268 на: 07 Октомври 2015, 10:18:11 am »
некоја продавачка во маркетиве цел месец ќе се расправа со муштерии, пари и искомплексирани сељaци а некој за 2 дена работа сака толку пари....

е па друже, тука е битната разлика околу превземањето одговороности, организација и способноста за истото (производство на намештај), наспроти одлуката да се иде кај некого и да се работи за плата (продавачка во маркет)...

незнам зашто се понашате така кивно кон приватниот сектор? не само ти, туку погоре прочитав уште некој искоментира колку заработувале тие што праеле намештај... незнам што работите вие и кај ги печалите парите и колку се, ама очигледно не сте ја научиле нити пак увиделе пралелата околу легачењето (за платана каса) и ринтањето во своја фирма (комплетна организација и реализација)... а својата фирма има и еден куп други трошоци... од тие пари што ке ги спечалиш како чисти многу малку остануваат... на крајот се сведува, колку ке работиш, толку ке зараотиш...

Онак, прво не генерализирај, никој не даде коментар за приватниот сектор, иако како моето искуство се зголемува од односот со истиот, така се засилува моето мислење.
 Еве нов пример, договорив кревет за спална соба требаше да стигне најдоцна до 05.10, сега само што се слушнав со нив, пази јас ги барам а не они мене, за да ме известат дека ќе стигне на 13.10. Да сум јас законодавна власт, има да прецизирам во Законот за потрошувачи, одредба кој ќе вели дека за секој ден задоцнување има да си одбие 2% (пример) од износот кој е фактуриран.

Што се однесува до мајсторите, те молам немој да ми споредуваш, имање фирма и со тоа својство на правно лице и физичко лице. Тоа е како да кажеш „мајстор Климе“ и неговата гаража имаат иста одговорност со Порше Македонија. Која одговорност има тој мене што ќе ми работи плакар? Што ќе земе однапред пари за материјалот па и да го утне, во 99% од случаевите ќе се вади дека крив бил ѕидот, ќе „легнел“ плакарот, така требало да биде итн... останатите 1% ќе биде избркан и пак нема да биде во зијан.

Околу, професијата продавач. Сум работел еден месец и отприлика вака изгледа:

1. Познавање на сите технички детаљи на производите.
2. Учење на програм за работа, работење со фискална, терминали, печати, гаранции истовремено решавање кога истите ќе се пое*ат пошо нели неможеш да ги чекаш сервисерите ...
3. Уплаќање на дневен промет, водење евиденција за се што се продава, што најмногу се продава
4. Расправање со инспектори
5. Сложување на каса (што не е забавно кога работиш со други луѓе)
6. Секогаш насмеан
7. Воздржување од удирање на бокс на некој идиот

итн итн

Да не почнам да пишувам кои се моите одговорности на моменталната работа и кои се ризиците и при најмала, повторувам најмала грешка. Така да правење плакар за таа сума на пари, смешно е да се споредува бар во денешно време каде тие што ти го продаваат материјалот истиот го сечат, кантираат, дупки прават итн итн. Да земе фраерот да делка трупец. ќе сфатам, вака не.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #4269 на: 07 Октомври 2015, 10:22:08 am »
Секоја чест на мајсторите што си ја работат работата како што треба, ама факт е дека 90% се мајстори само затоа што немале што друго да прават. Поголема превара од нив нема.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4270 на: 07 Октомври 2015, 10:28:18 am »
Пошто сеа мајсторите се на тапет, првично нарачав фарбани вратички во висок сјај и кога ги донесе ко со ноги да ги фарбал (исто така и комодата во дневна) и мајсторот ми предложи да земеме медијапан обложен со ламинатна фолија пошто неговиот фарбар изглеа незнаел да фарба медијапан пошто уствари бил аутолакер.

Немој ни кола кај тој мајстор да носиш на фарбање ;D ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #4271 на: 07 Октомври 2015, 10:42:04 am »
....

Има приватници кои сакаат со лејка риби да ловат. Ја виде работата на таквите кај мене дома.  :)

ок да.. ама затоа постои препорака од луѓе нели? дали ти тие мајстори ке ги препорачаш на друго место чим некој твој познаник (или еве и тука на форумов) ке запраша за таков вид на изведба т.е потреба на профил од мајстори?

можеби грешам затоа што по мое лично видување, јас ако не сум задоволен од нештото што го сработувам, невољен сум да речам дека сум сработил... мора да се држи до некое ниво на квалитет при изработката...
Околу, професијата продавач. Сум работел еден месец и отприлика вака изгледа:

1. Познавање на сите технички детаљи на производите.
2. Учење на програм за работа, работење со фискална, терминали, печати, гаранции истовремено решавање кога истите ќе се пое*ат пошо нели неможеш да ги чекаш сервисерите ...
3. Уплаќање на дневен промет, водење евиденција за се што се продава, што најмногу се продава
4. Расправање со инспектори
5. Сложување на каса (што не е забавно кога работиш со други луѓе)
6. Секогаш насмеан
7. Воздржување од удирање на бокс на некој идиот

за тие со плакари незнам точно, ама ај вака ке зборам од аспект на мојата професија, бидејки, нели, приватна фирма имам и јас, па еве, ти и другите турете на кантар што е позаебано:

1. една од нај тешките работи е да најдеш клиенти
2. да ги удоволиш неговите желби со техничките возможности
3. да знаеш каде има што по која цена
4. да направиш проект како ке се движи текот на монтажата
5. да набавиш материјал кој НИКОГАШ го нема комплетно на едно место, тоа значи од поише места и да биде компатибилно значи целосно познавање на техничките детали на материјалите и апаратите
6. да направиш припрема во работилница
7. да обезбедиш луѓе за работа, кои ке сработат, анема да зажуљават само колку да пројде
8. сето тоа го контролираш, успат работејки
9. да се осигураш дека нема опасност по животот и здравјето на корисниците
10. понекогаш и да истрпиш морони кои ти се качуваат на глава со хировите, и да се воздржиш да не го опнеш со клешта или чекан по глава...
11. расправање со инспектори
12. секогаш насмеан...

значи, јас сум: менаџер, добавувач, возач, техничар, мајстор, организатор, шеф на екипа, одговорен при монтажа, писар, архивар, склопувач на договори и на крај одговорен за сите обврски после монтажа како и одржување на гаранција...

околу финансиите, јас трреба да платам кириите за просториите (магацин, работилница и канцеларија) и сите пропратни сметки, даноци, ддв-а  иостанати режиски трошоци и мора на крај и кај мене да се склопи и поклопи до денар... ако немаш пари т.е. ете криза е, ЈАС си ја чукам главата како да се снајдам, да платам кирии, сметки и даноци... никој не го боли стапот што е криза, они си бараат... јас морам да подмирам па ако остане за мене арно, ако пак влезам во долгови, пак никого не му е гајле освен мене...

не заборавај уште една битна работа.. ти си таму, во тој простор-маркет... јас на дневна база во просек извозувам 100 километри при набавки и сервиси, а при нови монтажи имам и до 500 километри на дневна база возење, затоа што мојата работа е врзана со локациите на инвеститорите... ПРАЈСЛЕС ситуација е да си врзан со една локација, нешто што кај мене е невозможно.. има икс ситуации каде што за секој објект се иде и по неколку пати...

како рече... како продавач кои ти се обврските? да наплатиш, да го истрпиш тој на каса 2-3 минути и да средиш каса? најс... а за платата кој се секира дали им аили нема да земеш, а ти МОРА да ја добиеш?

едит...

да не ме разбере некој грешно... не се жалам, јас си ја сакам работата што ја работам... само правам паралела околу првиот муабет дека колку работиш, толку ке заработиш... ;)
« Последно менување: 07 Октомври 2015, 10:52:43 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #4272 на: 07 Октомври 2015, 10:55:57 am »
Onak,

Никој не споредува работодавач и изработувач на плакар, ште помалку твоите работни обврски и на продавачот, нормално дека не е исто ни од далеку.

Споредуваме физичко лице кое зима 11к денари за работна рака за склопување на ПЛАКАР и човек што работи цел месец за таа плата
и тоа најстандарден плакар.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #4273 на: 07 Октомври 2015, 11:01:08 am »
Onak,

Никој не споредува работодавач и изработувач на плакар, ште помалку твоите работни обврски и на продавачот, нормално дека не е исто ни од далеку.

Споредуваме физичко лице кое зима 11к денари за работна рака за склопување на ПЛАКАР и човек што работи цел месец за таа плата
и тоа најстандарден плакар.

а што тогаш воопшто прајме муабет? ФИЗИЧКО ЛИЦЕ!! тоа е прво и основно ЗАБРАНЕТО СО ЗАКОН!! незнам ни со кој памет воопшто размислувате да давате на некого било која сума на пари, ако истиот нема фирма, неможе да ти поддржи гаранција и неможе да го најдеш одкако ке ја зажуљави работата... велам забрането со закон, зашто тоа не е занаетлија.. ПРОИЗВОДСТВО на намештај е тоа...

мислам.. тоа не се работи за компарација... ако е некој сериозен играч, прво почнува со отворање фирма, за да биде прво и нај основно ОФИЦИЈАЛЕН претставник на својата дејност...

затоа јас го поддржував законот кога беше понуден и се расправаше за легализација на сите домашни мајстори...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #4274 на: 07 Октомври 2015, 11:37:42 am »
Да препорачате некој симпатичен ем квалитетен регстратор за во санитерен јазол или кај да барам? Видов во бриколаж, али многу тиња ми изгледаа тие.