....
Има приватници кои сакаат со лејка риби да ловат. Ја виде работата на таквите кај мене дома. 
ок да.. ама затоа постои препорака од луѓе нели? дали ти тие мајстори ке ги препорачаш на друго место чим некој твој познаник (или еве и тука на форумов) ке запраша за таков вид на изведба т.е потреба на профил од мајстори?
можеби грешам затоа што по мое лично видување, јас ако не сум задоволен од нештото што го сработувам, невољен сум да речам дека сум сработил... мора да се држи до некое ниво на квалитет при изработката...
Околу, професијата продавач. Сум работел еден месец и отприлика вака изгледа:
1. Познавање на сите технички детаљи на производите.
2. Учење на програм за работа, работење со фискална, терминали, печати, гаранции истовремено решавање кога истите ќе се пое*ат пошо нели неможеш да ги чекаш сервисерите ...
3. Уплаќање на дневен промет, водење евиденција за се што се продава, што најмногу се продава
4. Расправање со инспектори
5. Сложување на каса (што не е забавно кога работиш со други луѓе)
6. Секогаш насмеан
7. Воздржување од удирање на бокс на некој идиот
за тие со плакари незнам точно, ама ај вака ке зборам од аспект на мојата професија, бидејки, нели, приватна фирма имам и јас, па еве, ти и другите турете на кантар што е позаебано:
1. една од нај тешките работи е да најдеш клиенти
2. да ги удоволиш неговите желби со техничките возможности
3. да знаеш каде има што по која цена
4. да направиш проект како ке се движи текот на монтажата
5. да набавиш материјал кој НИКОГАШ го нема комплетно на едно место, тоа значи од поише места и да биде компатибилно значи целосно познавање на техничките детали на материјалите и апаратите
6. да направиш припрема во работилница
7. да обезбедиш луѓе за работа, кои ке сработат, анема да зажуљават само колку да пројде
8. сето тоа го контролираш, успат работејки
9. да се осигураш дека нема опасност по животот и здравјето на корисниците
10. понекогаш и да истрпиш морони кои ти се качуваат на глава со хировите, и да се воздржиш да не го опнеш со клешта или чекан по глава...
11. расправање со инспектори
12. секогаш насмеан...
значи, јас сум: менаџер, добавувач, возач, техничар, мајстор, организатор, шеф на екипа, одговорен при монтажа, писар, архивар, склопувач на договори и на крај одговорен за сите обврски после монтажа како и одржување на гаранција...
околу финансиите, јас трреба да платам кириите за просториите (магацин, работилница и канцеларија) и сите пропратни сметки, даноци, ддв-а иостанати режиски трошоци и мора на крај и кај мене да се склопи и поклопи до денар... ако немаш пари т.е. ете криза е, ЈАС си ја чукам главата како да се снајдам, да платам кирии, сметки и даноци... никој не го боли стапот што е криза, они си бараат... јас морам да подмирам па ако остане за мене арно, ако пак влезам во долгови, пак никого не му е гајле освен мене...
не заборавај уште една битна работа.. ти си таму, во тој простор-маркет... јас на дневна база во просек извозувам 100 километри при набавки и сервиси, а при нови монтажи имам и до 500 километри на дневна база возење, затоа што мојата работа е врзана со локациите на инвеститорите... ПРАЈСЛЕС ситуација е да си врзан со една локација, нешто што кај мене е невозможно.. има икс ситуации каде што за секој објект се иде и по неколку пати...
како рече... како продавач кои ти се обврските? да наплатиш, да го истрпиш тој на каса 2-3 минути и да средиш каса? најс... а за платата кој се секира дали им аили нема да земеш, а ти МОРА да ја добиеш?
едит...
да не ме разбере некој грешно... не се жалам, јас си ја сакам работата што ја работам... само правам паралела околу првиот муабет дека колку работиш, толку ке заработиш...