Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1592114 пати)

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3375 на: 17 Март 2015, 19:56:15 pm »
Стиродур се вика, ама многу несигурно звучите и ти и мајсторот. Викни прво некој што работел со стиродур и лепење плочки врз него да погледне и да каже мислење.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #3376 на: 17 Март 2015, 20:04:05 pm »
која е разликата помеѓу розов и зелен? тврдоста?
Ќе го прашам плочкарот за тоа. У пм веќе со 20 мајстори прашување и гледање сите само различно зборат. Така да ја терам по мое. Мајсторе, ова сакам. и тој земал ајфонот од 600 евра и слики ми покажува а ова нејќеш? а вака нејќеш? ...

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #3377 на: 17 Март 2015, 20:23:16 pm »
Разликата е во брендов,и ова со ајфонов ме изнсмеа :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #3378 на: 17 Март 2015, 21:29:53 pm »
Ај сега па испаѓа надворешниот зид кај што ми е ќе му одземам многу со терволот и ригипсот и ќе смета на шољата и казанчето па водоводџијава вика за да не преправаме цел одвод да сум залепел на зидот од некој си тврд стиропор 2ка па мрежа па плочки.
Кој е тој мислам дека розев бил како да го барам?
Додека заедничкиот зид со комшијата чичко ми :) ќе испадне одлично и за одвод и за довод.

1. Дали знаеш што сакаш да направиш уствари ти?
2. Каков мајстор ти е тој што си го нашол?

Одговор:
1. Јас колку што те разѐбрав сакаш да направиш звучна, а не топлотна изолација.
а)Тервол е звучен изолатор.
б)Стиропор не е звучен изолатор туку е топлински изолатор.
 Прашање под а) За да биде јасно, каква изолација сакаш да направиш?
 Прашање под б) Колку имаш простор за дополнителна надградба на ѕидот? Во сантими кажи ми.
2. По тоа што ти кажал мајсторот, појма нема по мене тој. Слободно смени го. Ако не го смениш сега, ке си ја чукаш главата покасно.

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3379 на: 17 Март 2015, 22:16:19 pm »
Мајстори како мајстори, можеби се способени да ја изведат работата, ама само ако им кажеш точно што сакаш.
Таквите не ги прашувај за звучна изолација. Убаво ти вели Сале - камена волна за звучна изолација (иако ќе направи и топлотна). Стиропор за топлинска изолација. Стиродур исто, само и механички е појак и се става на места каде треба механичка јачина. И стиропор и стиродур пренесуваат вибрации... иако ќе направат некаква звучна изолација, камена волна е многу подобра за тоа.

Една задршка за камената волна, ако нема хидроизолација и од страната на чичко ти, од влагата може целата камена волна да се свлече надолу.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #3380 на: 18 Март 2015, 01:02:57 am »
Ај сега па испаѓа надворешниот зид кај што ми е ќе му одземам многу со терволот и ригипсот и ќе смета на шољата и казанчето па водоводџијава вика за да не преправаме цел одвод да сум залепел на зидот од некој си тврд стиропор 2ка па мрежа па плочки.
Кој е тој мислам дека розев бил како да го барам?
Додека заедничкиот зид со комшијата чичко ми :) ќе испадне одлично и за одвод и за довод.

1. Дали знаеш што сакаш да направиш уствари ти?
2. Каков мајстор ти е тој што си го нашол?

Одговор:
1. Јас колку што те разѐбрав сакаш да направиш звучна, а не топлотна изолација.
а)Тервол е звучен изолатор.
б)Стиропор не е звучен изолатор туку е топлински изолатор.
 Прашање под а) За да биде јасно, каква изолација сакаш да направиш?
 Прашање под б) Колку имаш простор за дополнителна надградба на ѕидот? Во сантими кажи ми.
2. По тоа што ти кажал мајсторот, појма нема по мене тој. Слободно смени го. Ако не го смениш сега, ке си ја чукаш главата покасно.

ВЦ школката ќе неможе да се монтира ако го проширам зидот. Бидејќи гледам ако пример ставам моноблок
скоро сите се од казанче до симплон на школката 25цм јас во моментов имам 28цм до средината
Одводот оди директива дупка низ плочата оди надолу на приземје. Тешко дека можам да маневрирам освен ако не ја качам
шољата (да ја издигнам за да може да се стави колено а не сакам)
« Последно менување: 18 Март 2015, 01:37:09 am Pistorij »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3381 на: 18 Март 2015, 08:08:57 am »
Ok. Сега работите се појасни.
Изолирај го заедничкиот ѕид онака како ти беше кажано, со терволи и со гипс картон, хидролам флекс и толку.
Тој зид од кај шољата е малку проблем за изолација.Уствари не е проблем ако сакаш обично казанче да ставиш, ама ти сакаш моноблок. Јас не би ставил никогаш моно блок, бидејќи многу често се расипуваат заради каменецот кој го фаќаат, ради тоа што имаат многу помала моќ на испирање на вц школката, и затоа што ако утре ти се расипе, механизмот може повеќе и да не го најдеш.
Јас би одбрал класично казанче, Геберит за по цена од 1200 денари. И никад да не можеш да најдеш резервни делови, пак ке си купиш ново. За разлика од моноблокот каде мораш да го менуваш целиот или да импровизираш.
Значи зборувам за моноблокови кои чинат до 10к денари.
За оние кои се по 40 и нагоре, не сакам ни да размислувам.

Доколку го направиш со класично казанче зидот, ке имаш можност во тој простор од 10 цм да ставиш изолација тервол од 5цм кој ке го компримираш во 2цм, или пак ке ставиш 2цм стиродур или ХРЅ, исто е, две табли гипс, и плочки. Значи се на се ке ти дојде околу 6цм покусо, односно од 15 ке намалиш на 9 цм.
Во спротивно идеш со изолација од надвор што е и најдобро решение.
А внатре одиш со хидромал флекс и плочки одозгора.

Не знам само дали постоечките плочки ке ги вадиш, или ке одиш врз нив.
Ако имаш и ги вадиш, бројката во математиката намали ја за 2 цм.
Значи на тој зид просторот ке ти биде 11цм.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7231
« Одговори #3382 на: 18 Март 2015, 13:36:48 pm »
Што и да правиш, немој никако да ставаш стиропор од внатрешна страна на ѕидот, бидејќи не е предвиден за тоа. Се знае  стиропорот иде на надворешен ѕид (што е најдобра варијанта). Стиропорот не дише и запалив е.

Камената волна или терволот се хидроскопски материјали, односно се навлажнуваат ако не се поставени бариери. Тоа значи дека за кратко време во купатило ќе го изгубат својството за топлинска изолација.

Ако имаш можност стави си од надвор изолација, тоа ти е единствено трајно решение. Не прочитав само дали си во куќа или во зграда.  

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #3383 на: 18 Март 2015, 21:49:47 pm »
Што и да правиш, немој никако да ставаш стиропор од внатрешна страна на ѕидот, бидејќи не е предвиден за тоа. Се знае  стиропорот иде на надворешен ѕид (што е најдобра варијанта). Стиропорот не дише и запалив е.

Камената волна или терволот се хидроскопски материјали, односно се навлажнуваат ако не се поставени бариери. Тоа значи дека за кратко време во купатило ќе го изгубат својството за топлинска изолација.

Ако имаш можност стави си од надвор изолација, тоа ти е единствено трајно решение. Не прочитав само дали си во куќа или во зграда.  

Во куќа сум, и можност имам ама тоа не е мала инвестиција а и купатило гледам дека не е исто така.
Сакам корисно решение штом ми се моментално голи зидовите (блок и малтер) додека се стекнат средства за фасадна изолација.

SaleSk , ги искорнав старите плочки деновиве колку што се свртев дома и тоа е многу и не добив скоро ништо во простор, 4мм тенки плочки. Инаку моноблокот онака го спомнав бидејќи за него само најдов димензии на интернет за поставувањето. За муабетот воден камен да, 2 пати до сега го кршам и перам со киселина на старава школка а камо ли на моноблокот кои заебанции ќе ги има. Тој воден камен и цефката ја затна еднаш од казанче до коленото за влез во школка.
Пред 2,3 месеци купив казанче некое фино класично може и тоа да го ставам но водата се истура од позади на шољата односно школката е таква и на казанчето му треба позади простор за аголот со цевката, а ако најдам (незнам дали има) вц школка која водата во неа се истура одозгора тогаш ќе биде одлично, веројатно и капакот на шољата ќе може да се крене и остане во таа позиција.
....
или да земам шоља со заден одвод па шољава ќе дојде напред и со колено ќе го спојам надоле во цевката
« Последно менување: 18 Март 2015, 22:21:53 pm Pistorij »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3384 на: 18 Март 2015, 22:33:27 pm »
Не, немој да зимаш шоља Балтик изведба, така се вика таа со извод од позади. Стално ке имаш некој мутави проблеми.
Постои и друга варијанта за казанче. Можеш да го подигнеш многу погоре, како порано што се правеа, на висина од метар и 70, па со долга цевка да го спуштиш до долу до шољата.
Ако не ти пречи таква изведба.
Така ке го решиш тој проблем.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #3385 на: 21 Март 2015, 19:45:26 pm »
Денес слободен ден па  ја извадив кадата на која било потрошено малтер, бетон колку за една соба. Купатилово се отвори што да ти кажам. Отворив и дупка за одвод низ плочата и зидот за лавабо и машина за перење која ќе биде во соседната просторија.

Титаник потона

остана само еден зид со плочки што ги немам извадено кои се мислам дали да ги вадам. На тој зид ќе оди изолација камена волна и 2 гипс табли. Дали ќе влијае на звучната изолација старите плочки ако останат или не? што мислите...

Инаку сабајле ми стигна материјалот, докупено Дихт трака за UD профилите.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3386 на: 21 Март 2015, 21:01:31 pm »
Како треба да се изведе, имаш и изведба со звучна изолација на дупло како треба да е.
Камена волна ќе ти треба од погустата зависи од финансиите.

http://www.aquapanel.com/media/95877/KNAUF_TechnicalSolutoins_brochure_EN_Low.pdf
http://www.aquapanel.com/media/96550/KNAUF_A_Better_Way_brochure_EN_Low.pdf

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #3387 на: 24 Март 2015, 20:57:52 pm »
во врска со муабетот од пред неколку страни,за замена на обични неонки со лед неонки,еве еден линк каде што е добро објаснето дали и како може да се замени класичната неонка со лед.
http://www.premierltg.com/should-you-replace-your-t8-fluorescent-lamps-with-t8-led-tubes-2/

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #3388 на: 27 Март 2015, 13:55:52 pm »
decki trkali za vrata-kapija na sina kaj da baram :)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3389 на: 27 Март 2015, 14:03:58 pm »
Тие што продаваат делови за кована ограда.