Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1591942 пати)

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3405 на: 27 Март 2015, 19:17:14 pm »
Ако си сигурен дека нема да ставиш појак НИКОГАШ.
на тоа помислив... па сега разгледувам до колку KW се 100 литарскиве. Да не некој се излаже да ми го смени бољерот :P

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #3406 на: 27 Март 2015, 21:32:11 pm »
тие бољери никад не се изработуваат со греачи над 3 киловати. Така да слободно можеш да ставиш 3х2.5 кабел.
Но ако планираш некогаш надградба со проточен, знај дека минимум ти треба 5х4.
:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3407 на: 27 Март 2015, 22:31:44 pm »

Јас се мислам што да правам за кујнско бољерче. Ќе ставам соларен панел за загревање вода, и се мислам тој бољер да го поврзам со кујната. Нема да биде лесно, ќе треба штемување и подоста работа - ама мислам дека ќе се исплати маката. Но за зимно време ќе ми треба кујнско бољерче.

Проблем со кујнското бољерче ми е што чешмата ќе треба да биде со две црева што значи бољерчето ќе биде постојано под притисок (кај чешмите со 3 црева притисокот е на вентилот од самата чешма, а изводот од бољерот не е под притисок и е постојано отворен кон чешмата).
Страв ми е да не имам проблеми со бољерчето, и секаде каде што прашувам немаат поим што ги прашувам... А барам кујнско бољерче што е направено за да работи со таква чешма со 2 црева (во превод да е поквалитетно направено и да е дизајнирано да може да издржи постојано да биде под притисок).

Искуства некои?

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #3408 на: 27 Март 2015, 22:36:51 pm »
Веќе две години монтирано аристон ниско монтажно бојлерче, спарено со чешма со две црева. Да чукнам во дрво, иако самиот го монтирав, досега немам никаков проблем.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3409 на: 27 Март 2015, 22:55:38 pm »

Аристон со пластични казани беа? И со пластични навои?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3410 на: 27 Март 2015, 23:02:08 pm »
Супер прашање, а мислам дека ретко кој може да ти даде одговор на истото.
И јас го имав истиот проблем.
Почнав овака:
Имам довод за топла вода и до кујната. Значи можев да ставам чешма со две црева, со тоа што ке имав еден вентил за летно/зимно време со кој ке си работев како сакам.
Планот ми беше да ставам проточно бојлерче кое ке го користам зимно време, и топла вода од голем бојлер загреан на солар летно време. Баш исто што сакаш и ти да го направиш.

Почнав да барам такво бојлерче, но за жал во нашава скапана држава никој од тие што продаваат не знаеа да ми кажат дали бојлерчето им е за систем под притисок, односно за чешма со две црева, или е за систем кој не е под притисок, односно систем со три црева.
Уствари све е на еден начин тоа под притисок, само различен е начинот на работа на мембраната во самиот бојлер.

И бидејќи најдов проточен бојлер Валиант безпритисочен, само таков имаа кај нас, се одлучив и купив чешма со три црева. Унитас која ја платив околу 5000 денари.
За голема несреќа, бојлерот ми цркна во гаранција, не се поправаше, и ми понудија исто бојлерче, но овојпат под притисок!!! Они уствари и немаа појма дека има разлика во моделите :D За истото морав јас да им објаснам каква разлика има. Среќа се решија без проблем да ми ги вратат парите.
Околу 7к денари.
И си зимав Термил Краљево проточно бојлерче со две фази кое работи на 400в и е Ок сеа за сеа.

Така да ако сакаш да земеш чешма со две црева, нема да згрешиш.

Еве ти шема на врзување на бојлерче било кое со две и со три црева на чешма.
Ова е конкретно за проточно бојлерче. Истото ти важи и за обично.

Обичните бојлерчиња кои се предвидени за чешми со 3 црева односно за не под притисок се преливни, бла бла, а уствари без проблем ке работат и на чешма со две црева. Сите тие имаа деклариран работен притисок до 6 бари, тоа можеш и да го провериш.

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3411 на: 28 Март 2015, 01:36:31 am »

Сале, да беше женско - ќе те побарав за жена! Вака ништо, ќе мора да те кандидираме за претседател!!!    :D

Гледај, јас дефинитивно не можам проточно (инстант загревачко) бољерче да ставам - пошто зимно време водата (од водовод) ми е накај 4-5 степени целзиусови. Тие малите проточни бољерчиња се декларирани да загреат вода (на потребната температура) само кога тепературата на влезната вода е на 10с или повисика. А мене па само за зимно време и ќе ми треба бољерчето.
Дали твоето Термил Краљево е помоќно, или (ладната) вода ти е потопла - не знам. Иако и не сме многу далеку географски, ама може вашите цевки за вода се подлабоко закопани.

Значи морам да земам класично бољерче, ама треба да e специфицирано да работи под притисок (пошто чешма со две црева ќе морам да ставам). Eве за Горење најдов дека имаат два вида кујнски бољерчиња, едни декларирани за работа под притисок и други што не се за работа под притисок (за чешми со 3 црева):

http://www.gorenje.com/heating-systems/en/water-heaters/small-volume-water-heaters/teg
TEG Non-pressurised electric water heaters
Technical Characteristics                   
Working pressure [bar]    0    0    0    0
Tank made of plastics    •    •    •    •

http://www.gorenje.com/heating-systems/en/water-heaters/small-volume-water-heaters/gt
GT Pressurised electric water heaters
Technical Characteristics                             
Working pressure [bar]    6    6    6    6    6    6
Enamelled steel tank    •    •    •    •    •    •

Дури овие Горењево за под притисок што се, не се со пластични казани туку се емајлирани. Кај тие со пластичните казани, дури и навоите излез/влез им се пластични. Другиве ако се месингани/метални навои можам и да ги земам во обзир за купување.
Tреба да се јавам да прашам во Тинг дали имаат такви за под притисок. Ми текнува и дека некаде правеше муабет за бољери - ќе побарам подоцна.  :)

Едит:
Те најдов - http://forum.carclub.mk/index.php/topic,16266.msg733336.html#msg733336
Може најдобро да не преместат модераторите таму, не знаев кога постирав дека има посоодветна тема за ова.
« Последно менување: 28 Март 2015, 02:25:18 am Van »

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #3412 на: 28 Март 2015, 09:44:47 am »
тие бољери никад не се изработуваат со греачи над 3 киловати. Така да слободно можеш да ставиш 3х2.5 кабел.
Но ако планираш некогаш надградба со проточен, знај дека минимум ти треба 5х4.

Фала на сите за помошта, поготово на Сале
инаку, нема никогаш да ставам проточен. Друга идеа што ми дојде е да пуштам цевка од големиов болјер до кујна за топла вода.
Кујната ми е под купатилото така да нема тешко да биде со штемање.

сакам да земам ваква батерија за туш, ја бива или?
моделот е KYMA 75 cr 6519

http://www.fiore.it/products?view=product&code=75+CR+6519
http://www.fiore.it/disegni/ADC/KYMA/75_CR_6519.pdf?v=20150327091953

Ќе ми дојде позади 2 гипс табли + лепак и плочки ваљда ќе стигне
« Последно менување: 28 Март 2015, 09:50:01 am Pistorij »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3413 на: 28 Март 2015, 10:01:18 am »
Друга идеа што ми дојде е да пуштам цевка од големиов болјер до кујна за топла вода.
Кујната ми е под купатилото така да нема тешко да биде со штемање.

Припази само на моментот дека во тој случај кујнската батерија (чешма по нашки) ќе треба да биде модел со две црева.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3414 на: 28 Март 2015, 10:43:37 am »
@Van
За Тинг јас бев прв. Прво дека се македонски производ, второ дека имаат иноксно казанче.
Личното мое искуство го вели следново:
Најгрди се на лик, дури погрди и од Хит-Велес и Леов-Велес.
Изгледот на страна го купив ради иноксниот казан.
Термостати во гаранција ми сменија 4. Со два дефектни имав стравично искуство, и да не бев дома да реагирам навреме можеше да биде фатално и катастрофално.
Изолацијата им е тенка, стаклена волна од 3 до 4 цм обмотана околу казанчето. Преминав и преку тоа, ама не преку неквалитетот на термостатот, кој е основна единка за исправна функција на еден бојлер. Можда сум бил лоша среќа и ми се погодил бојлер со лоша серија на термостати, ама тоа е моето искуство. За жал.

Затоа се преориентирав на проверен и сигурен бренд, во големото купатило, каде ставив класичен бојлер од 100л со спирала - Gorenje.

Тебе ти треба баш тоа што си го нашол со таа ознака односно:
http://www.gorenje.com/heating-systems/en/water-heaters/small-volume-water-heaters/gt

Запази ја ознаката кога ке бараш по продавнициве.
Продавачите не разбираат што продаваат, битно да ти продадат.
Јас почнав да купувам по ознака.

Кажете ми дали го имате овој производ? Бла бла бла.
Имате ке купам, немате пријатно.
Ако нема од Горење имаш и други, пример Дом - Панчево, имаат со иноксни и бакарни казани, потоа Термил - Краљево, и мислам имаше уште некој, ама не можам да се сетам. Заборавив. :D Старост :)
Инаку мојот проточен е 7,5 киловати и како што реков во претходниот пост работи на 400 волти. Односно на две фази.
Влезната температура на водата мислам дека е околу 10 или 11 степени, што е нормално пониско од твојата.
Со намалување на протокот, затоплувањето ке биде повисоко, но штом имаш толку ниска температура, или треба да ставиш проточно трофазно или класично.
Размисли.
Проточното ке ти троши струја само кога го користиш. Обичното ке си догрева нонстоп.

@Pistorij
Овие ги продаваа во Електроелемент колку што се сеќавам???
Мислам дека делуваа ОК, ама би ти советувал да отидеш до МЕРКУР ако имаш можност.
Имаш Унитас или Армал на попуст. Мислам дека се постари модели, ама квалитетот е две или три нивоа над овие. Види и во Фригошоп во Автокоманта, од таму јас ја земав мојата Унитас со 6 години гаранција.
Во Меркур имаш и едни турски а ефтини, со 5 години гаранција. Делуваа многу квалитетно направени, ако си за поефтина варијанта.
Имаа и едни српски, заборавив како им беше името, не се лоши и тие а цените им се пристушачни и има делови за поправка за понатаму.

Инаку јас си домкнав од Германија чешма за на лавабото и батерија за над када. Црево и туш си купив од тука - Newarc, од BAUDOM на Качанички пат, накај Косово кога се оди, имаат турска програма многу квалитетна и цените не им се баш ниски. Исто така даваат 5 години гаранција. www.newarc.com.tr

Со среќа во проектите :)

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #3415 на: 28 Март 2015, 14:44:43 pm »
неочекувана работа...
долните плочки не сакав да ги вадам но испадна кај сифонот одводот на кадата кај што била наоколу беа шупливи и скапани плочките. И ги извадив баш кај што ќе ми биде тушот. Ајде сега помош со што да го премачкам местото... цемент? таман можам и мала нивелација да му дадам.
Заебанција ми искочи сега и провилот доле на соседниот зид што ќе го ставам, мора да го израмнам подот прво...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3416 на: 28 Март 2015, 15:09:06 pm »
Со лепак за плочки.
Прво местото убаво очисти го да нема прашина, премачкај го со У врска два три пати, или со хидромал флекс, убаво нека се исуши и пополни со лепак за плочки. Цементот ке ти испука и може да се одлепи.
Или залепи ги плочките пошто ке ти бидат под кадата, пониски за нивото од останатите плочки. Да дојде како понизок тој дел за 1 цм.
Или кога ке ги лепиш новите плочки, нанеусвај многу повеќе лепак на тој дел и под плочките постави парчиња за да не ти тонат, како подметачи некој. За подметачи користи парчиња од старите плочки. Малку погуст лепакот и супер ке дојде.
Тоа ти е можда најдобро решение. Се друго пошто е тенко ке пука и постои шанса да ти се одлепи. За жал.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #3417 на: 28 Март 2015, 20:00:30 pm »
Со лепак за плочки.
Прво местото убаво очисти го да нема прашина, премачкај го со У врска два три пати, или со хидромал флекс, убаво нека се исуши и пополни со лепак за плочки. Цементот ке ти испука и може да се одлепи.
Или залепи ги плочките пошто ке ти бидат под кадата, пониски за нивото од останатите плочки. Да дојде како понизок тој дел за 1 цм.
Или кога ке ги лепиш новите плочки, нанеусвај многу повеќе лепак на тој дел и под плочките постави парчиња за да не ти тонат, како подметачи некој. За подметачи користи парчиња од старите плочки. Малку погуст лепакот и супер ке дојде.
Тоа ти е можда најдобро решение. Се друго пошто е тенко ке пука и постои шанса да ти се одлепи. За жал.

Да не речеш дека не сум те слушал...

2 четки у врска па лепак цересит.

па одвод за лавабо и машина за перење од др страна на зидот

па струја за греење, болјер и лавабо штекер...

и одам да одморам веќе.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3418 на: 29 Март 2015, 00:25:29 am »
Одлично.Паметен потег.
Јас во купатилото ставив два шукоа. Планирав едниот за машина за перење, а другиот за било што. Но пошто го променив планот и машината ја ставив на скроз друго место, шукото го оставив и сеа си имам две шукоа на посебни кабли. Едниот стално ми е со уклучен фен, а во другиот по потреба уклучувам машинка за бричење, женана пегла за коса итн итн. Значи си требаат два како год :)
Додека си у фаза на раскопаност, размисли уште еден кабел да пуштиш. Чисто онака, сеа, коа имаш можност :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3419 на: 29 Март 2015, 04:23:56 am »
decki trkali za vrata-kapija na sina kaj da baram :)

за ова во хубо има избор релативно мал... бриколаж исто така има по нешто и во елкетрометал има нешто...

инаку... нај убаво ти е лагер од кола, да речеме од застава преден лагер. или од москвич заден... по 250 денари се... наместо Г профил ке земеше П профил, кај што лагерот ке врти во него внатре...100 години ке трае...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време