Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1588946 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3225 на: 22 Јануари 2015, 08:22:06 am »
Така би било најдобро, само шлапањето во кал ме вади од кожа и неможам да дочекам. До сега имав проблеми со стариот кој измислува милион причини за одложување иако не финансира си дава слобода на говор (живеел во Југославија јбг) Вака требало, онака требало.
Што викате вие, како би било најдобро и поисплатливо.. Да земам бекатон, ризла и тампон песок и сам да го средувам полека или да викам мајстори?

Се можеш сам да си средиш. Јас и татко ми така си средивме, освен самото редење на плочки (јас не бев дома, на стариот сам не му се работеше и си викна мајстори да му наредат плочките).
Почнавме есента, татко ми заврши во Април некаде. Одземавме 15-20 сантими со машина (багер + грејдер), исфрливме земјата, и после истиот багер ни товараше тампон. Со 3 трактори + приколици што кипаат и багерче за 1 ден завршивме работа (гребење + тампонирање). Јас платив само за багерот, на другарите само ставив нафта и една вечера.  Го оставивме преку зима да презими, напролет го среди татко ми.

Накратко, се препородвме. Нема кал, нема ништо. Еве како изгледа готов:

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3226 на: 22 Јануари 2015, 17:54:21 pm »
Јас вакви калапи за повер сакам:

или вакви:

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3228 на: 22 Јануари 2015, 19:39:50 pm »

Има калапи да се купат, па и на старо и за поевтино. Ама тоа се стандадни правоаголник „цигла„ облик, или евентуално шестоаголник. Тие на сликите погоре, како што можеш да забележиш се различни.

Ќе видам, изгледа нема друга можност освен нарачувањо преку интернет (ама ај што се скапи, туку и поштарината ќе биде голема). Или па некои обични готови повер елементи локално ќе се купат.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3229 на: 22 Јануари 2015, 20:18:49 pm »
Toa со коцките може да се направи со профили да се заварат на дупло да се добие на висина.
И тој другиот калап исто така има можност да се направи со флах.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3230 на: 22 Јануари 2015, 20:35:21 pm »

Интересни идеи, вреди да се размисли.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3231 на: 22 Јануари 2015, 20:36:19 pm »

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2241
« Одговори #3232 на: 22 Јануари 2015, 23:48:13 pm »
Имате калапи за правење на бекатон коцки,во најразлични облици.
Повелете линк од реклама 5.

http://reklama5.mk/AdDetails?ad=852546

Јас од тука ги купив и самиот си ги направив и наредив.

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3233 на: 23 Јануари 2015, 00:08:12 am »

Добра работа си завршил, имам видено и поназад некаде на темава.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #3234 на: 23 Јануари 2015, 01:31:26 am »
Одлично изработено. Едвај чекам времево да се соземе од врнење и да почнам. Денес имав понуда од 1000ден метар кубен тампон. Ваљда таа цена е секаде. Не прашав за тампонирање од квадрат колку зимаат.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #3235 на: 23 Јануари 2015, 01:32:08 am »
Видете кај оние на влез на Тетово да не имаат калапи. Одма до тој трговскиот Палма мислам дека се викаше.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1998
« Одговори #3236 на: 25 Јануари 2015, 14:52:13 pm »
Ако може некој совет....
Зимово почнав да затоплувам една соба повремено и почна да се јавува влага на ѕидот и истотака се јави мирисот на влага нормално, а собата ја затоплував со кварцна печка. Е сега прашањето ми е имав слушнато дека доколку се премачка ѕидот со син камен влага нема да јави повеќе колку е точно незнам, него што е подобро на тој ѕид да залепам од внатрешна страна стиропол или да купам водоотпорен гипс картон и да го изолирам тој ѕид ?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3237 на: 25 Јануари 2015, 15:03:57 pm »
Изолација е очигледниот избор, но мора да се внимава да се опфатат сите делови кои би можеле да бидат со ладни ѕидови. Ако се се стори тоа пак ќе се јави влага на оние делови каде ѕидот ќе е ладен.
Toчка на кондензација http://en.wikipedia.org/wiki/Dew_point
Калкулатор на точка на кондензација http://www.dpcalc.org/

Ако ги нагодиш параметрите ќе увидиш дека за соба со температура од 24 степени целзиусови, што јас го земав како пример, и влажност од 70% што јас го земав како пример, точката на кондензација е 18 степени целзиусови. Тоа значи дека било кој предмет кој е под таа точка на кондензација (под 18 степени) во тие услови ќе има влага на него. Односно влагата од воздухот ќе се кондензира на него.

Решенијата се следните:
1. Професионална консултација со соодветни лица кои би гарантирале решение.
2. Намалување на влагата во просторијата, со одвлажнувач, не готвење, не сушење алишта и слично. Релативно тешко.
3. Намалување на температурата на воздухот во просторијата. Изводливо, но квалитетот на животот би опаднал во таа просторија.
4. Изолирање на ладните елементи со надворешна изолација на ѕидовите. Најскапо решение, но и најдобро (како и секогаш)
5. Локално третирање на внатрешните ѕидови со изолација. Поефтино решение, со помала ефикасност.
6. Локално третирање на мувлата со средства и препарати. (најлошо решение, најчесто привремено додека се одреди кое трајно решение ќе се преземе)

П.С: Ти го спомна чрешение 5, ставање на изолација и гипскартон врз неа.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #3238 на: 25 Јануари 2015, 22:17:07 pm »
Одлично изработено. Едвај чекам времево да се соземе од врнење и да почнам. Денес имав понуда од 1000ден метар кубен тампон. Ваљда таа цена е секаде. Не прашав за тампонирање од квадрат колку зимаат.
ne pratev pogore koja kolicina ke ti e za tamponiranje... ako si vo skopje droben kamen-tampon moze da si zemes od kamenolom koj ti e najblisku radi transport... vo yavisnost od toa kakva ti e podlogata yemas 32-0 tampon... ako e polosa od obicnata ke ti treba i 42jka frakcija vo tamponot... itn itn
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #3239 на: 26 Јануари 2015, 02:41:14 am »
ne pratev pogore koja kolicina ke ti e za tamponiranje... ako si vo skopje droben kamen-tampon moze da si zemes od kamenolom koj ti e najblisku radi transport... vo yavisnost od toa kakva ti e podlogata yemas 32-0 tampon... ako e polosa od obicnata ke ti treba i 42jka frakcija vo tamponot... itn itn

подлогата е земјен двор газен 30тина години, и имам за тампонирање околу 25 - 30 квадрати на кои сакам да редам бекатон. Не се разбирам во фракции и бројки веројатно тоа е колку да биде крупен?