Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476154 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2865 на: 01 Октомври 2014, 00:55:04 am »
zdravo decki mi treba sovet i ceni za slednovo , kukata e 95m2,

citiram

Za izrabotka na proektot so revizija za elektrika ja baraat navedenata suma, mislam deka moze i poeftino za sto e potrebno da
pobarate nekoj Vas ili nekoj drug da vi dade ponuda. Cekam cena i za statikata i za vodovodot, pa ce vi ja prepratam, ce imate trosok i za
mislenje od institutot za seizmologija, a istite mozebi ce pobaraat i geomehanika za zemjisteto, sto istotaka e elaborat koj se placa zasebno.

ponudi so ceni za navedenovo, sovef so nekoj sto pravel taze kuka, djidji
pozz

Јас го правам се тоа што треба.
Барај ме утре да се договориме.

Ova se izbegnuva ako se dograduva na veke izgraden objekt taka?

Не баш. Има процедури за сите посебно.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1914
« Одговори #2866 на: 03 Октомври 2014, 00:42:13 am »

Живот...

Отсутен google

• Редовен
  • Пораки: 2396
« Одговори #2867 на: 09 Октомври 2014, 11:26:11 am »
Mojot zivot :D ...

Kade jas i moeto semejstvo od pred edna godina go pronaogjame mirot i mestoto za relaksiranje...nadvor a sepak blisku do Skopje, vo seloto Gorno Sonje... :)

...btw moram da priznam deka nemase nekoj mir i relaksiranje do pred nekoe vreme i seuste ne e finishirano, megjutoa sega e drug muabet ;)

ovoj imot postana sopstvenost na moeto semejstvo pred tocno godina i pol...ova bese momentot koga prv pat vlegov vo dvorot i ja razgledav kukjarkata

i pocna cistkata...

potoa, se znae najbitniot del za edna vikendica...

relaksiranje...  ;D

...mnogu slikicki ima za prikazuvanje pomegju dosega prilozenite, toa si e moja vina sto ne sum otvoril tema na vreme, ali toa e... i sega nesakam da bidam napaden :)

pozdrav

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #2868 на: 09 Октомври 2014, 11:31:05 am »
Aeee, dobra bormasina...
Od kade ja zema i kolku pari?
:)
A znaes li koj go ima postaveno kamentemelnikot na vikendichkava :) Onaka slucajno se poklopi muabetot?
LoL
So zdravje da si ja uzivate :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #2869 на: 09 Октомври 2014, 15:25:52 pm »
@ google
Честитки за направениот избор за мир, вон Скопје, со среќа нека е, викендицата се прави со кеиф, се гледа.
Само напред.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #2870 на: 09 Октомври 2014, 15:42:45 pm »
Браво мајсторе!!! Што ти се вика УРАДИ САМ :) Дел од сликиве ги имав видено, ама ова е стварно...незнам...перверзии :D Респект за тебе, да си ја одмараш почесто душичката тука и ... секако - да си го посетиш комшијата ;)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
« Одговори #2871 на: 09 Октомври 2014, 15:43:51 pm »
Very nice very!

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5295
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2872 на: 15 Октомври 2014, 10:19:54 am »

Препорака за материјали, за фасада?

Од разни муабети, некако најмногу ги фалат JUBOZOL и CERESIT. Има и други, и скоро сите се прават овде по нечија лиценца. Освен Јуб, кој наводно се увезува од Словенија (ако не ме излажале, или ако нешто не сум разбрал погрешно).
Засега некако JUBOZOL ми е фаворит, да не знае некој колкава е разликата во квалитетот меѓу нивните два абрихти (завршни полиакрилни малтери).

Ваши искуства генерално со фасадни материјали и со самата изработка? Препораки за добри мајстори?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #2873 на: 15 Октомври 2014, 10:23:51 am »
Имаш Стирокол-П (лепак за стиропор за фасади и основен глет), Прајмер-В и Хидрофас (завршен декоративен малтер) од наше производство, од Адинг. Доста добро се имаат покажано.

Цересит се исто така исклучително квалитетни. За Јуб не знам, немам информации.

Стиропор, би требало мин. 5ка да земеш за да има поента, можеш било каде по градежниве стоваришта да најдеш, или евентуално директно во Усјепор.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #2874 на: 15 Октомври 2014, 10:28:17 am »
@Van
Имаш ПП
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #2875 на: 15 Октомври 2014, 11:21:36 am »
Имаш и од мене ПП.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8124
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #2876 на: 15 Октомври 2014, 11:48:04 am »
Јубозол се увезува од Словенија.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5295
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2877 на: 15 Октомври 2014, 12:20:22 pm »
Фала момци, на советите, препораките и понудите.
Ќе разгледам се внимателно.

Стиропор, би требало мин. 5ка да земеш за да има поента, можеш било каде по градежниве стоваришта да најдеш, или евентуално директно во Усјепор.
Стиропор, минимум 8ца сакам, минимум 17килска. 10-ка би земал ама ме условуваат со некои работи и моментално нема на лагер а јас сакам деновиве да се почне со фасадата.

Пред малку зборевме со луѓе застапништвото на JUBOZOL, даваат гаранција ако сите елементи се од нив. Но тоа што всушност најмногу ми се допадна, е што масторите мора да се сертифицирани кај нив, плус неколку пати (ненајавено) нивни претставници ќе доаѓаат во контрола на изработката за да се уверат дека се е според пропишаниот стандард изработено. Инаку нема писмена гаранција, и изведувачот го губи сертификатот.
Постапката (и котролата) влева некаква сигурност. Но од друга страна условуваат употреба на поскапите материјали од Јуб.

Сале гледам ти си ставил MARK абрихт (абрив, како веќе се изговара), таков мислев и јас да ставам. Ама за гаранција ме условуваат со поскапиот декоративен малтер:
http://www.jub.com.mk/fasadni-sistemi-i-energetski-reshenija/dekorativni-malteri/akrilni-glajen-omet
Тој е 1800ден по 25килска канта, додека MARK-от ми го нудат по 1100ден за 25килска канта. Исто и подлогата која условуваат да се употребува е скоро дупло поскапа.
Голема разлика во пари излегува на крај.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #2878 на: 15 Октомври 2014, 12:47:04 pm »
Абриб се изговара.

Иначе Стиропор имаш графитен. Тој малку подобар за фасада.
Мајсторите не го сакаат баш усјепор.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #2879 на: 15 Октомври 2014, 13:45:47 pm »

Препорака за материјали, за фасада?

Засега некако JUBOZOL ми е фаворит, да не знае некој колкава е разликата во квалитетот меѓу нивните два абрихти (завршни полиакрилни малтери).

Јубовите малтери имаат 2 категории на малтери (абриб), едната е економична програма позната под името МАRK, и со неа може
да се прават само понежните нијанси, и за тоа имаат соодветна тон карта, поскапата варијанта на малтери на ЈУБ се секако
поквалитетни и од нив можат сите јаки и нежни нијански да се направат.
Цената за евтиниот малтер беше 1300 за канта со ДДВ, на ова да се додаде износот на парите за тонирање од 50-200 ден.
по канта, со тоа што се поминува 8-10 м2 фасада, поскапиот беше 1800 со ДДВ, во ист ценовен ранг на евтини малтери
се и малтерите на МАКСИМА Лучани, значи 1300 ден. и имаат своја тон карта за сите нијанси.
Овие цени се големопродажни. Потрошувачката на малтерот е помала, ако користиш абриб FULL, на пример со гранулација
1,5 мм, во однос на зарибаниот со иста гранулација.
Добро е и подлогата да се направи во иста нијанса, и пред нанесуванје на малтерот, да се направи егализација на кантите.