Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476080 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2880 на: 15 Октомври 2014, 15:38:55 pm »
Со Марк програмата на ЈУБ може да се прават и темни нијанси само што цената рипа релативно многу.
Од неа има две варијанти, односно акрилна и минерална. Незнам дали некој користи минерален абриб. Јас инсистирав тоа да биде акрилен.
Инаку цената е 1100 денари + тонирање. Кај мене излегуваше нешто ситно, пошто светла беше нијансата.
Другиот абриб, кој го ставив како цокле од ЈУБОЗОЛ беше по цена од 1800 денари за канта. Тој мислам дека има силикон + во структурата и намената му е за тоа.
Точно е дека имаш и абриб од 1800 денари кој јас сум убеден дека е 90% истиот, со тоа што заради цената не им се продава :) Па сега прават комбинации демек требало овака онака.
Маркот мислам дека се прави во фабрика во Србија, а ЈУБ-от ваљда во Словенија (можда и не) ама и заради тоа е цената....можда грешам :)
Како год, јас сум задоволен од овој сега што го имам - Марк.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #2881 на: 15 Октомври 2014, 19:38:42 pm »
има ли некој искуство со куќа од контејнери?мислам дека пред неколку години почнаа да прават и кај нас вакви куќи,па ме интересира практични искуства со истите(не мора од прва рака).дали се поефтини по м2 од класичната градба со цигли?дали се енергетско ефикасни,еко?има ли некакви негативни влијанија таква куќа по тие што живеат во нејзе?
размислуваме за куќа со невестата,па да ги разгледаме сите опции.немам сеуште почнато да читам на нет за ваков тип на куќи,па ако има некој да даде свое мислење и размислување,би бил благодарен

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #2882 на: 15 Октомври 2014, 20:26:26 pm »
Тоа како викендица да го користиш само,ја не би живеел во таква лименка

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #2883 на: 15 Октомври 2014, 20:46:00 pm »
има ли некој искуство со куќа од контејнери?мислам дека пред неколку години почнаа да прават и кај нас вакви куќи,па ме интересира практични искуства со истите(не мора од прва рака).дали се поефтини по м2 од класичната градба со цигли?дали се енергетско ефикасни,еко?има ли некакви негативни влијанија таква куќа по тие што живеат во нејзе?
размислуваме за куќа со невестата,па да ги разгледаме сите опции.немам сеуште почнато да читам на нет за ваков тип на куќи,па ако има некој да даде свое мислење и размислување,би бил благодарен
Мојата куќа е сува градба, на пример, еве:

Градбата е малку поевтина, ама се е вложено во изолација.
Ова е слика од градбата, сега е готова.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5295
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2884 на: 15 Октомври 2014, 21:59:52 pm »
Јубовите малтери имаат 2 категории на малтери (абриб), едната е економична програма позната под името МАRK, и со неа може
да се прават само понежните нијанси, и за тоа имаат соодветна тон карта, поскапата варијанта на малтери на ЈУБ се секако
поквалитетни и од нив можат сите јаки и нежни нијански да се направат.
Цената за евтиниот малтер беше 1300 за канта со ДДВ, на ова да се додаде износот на парите за тонирање од 50-200 ден.
по канта, со тоа што се поминува 8-10 м2 фасада, поскапиот беше 1800 со ДДВ, во ист ценовен ранг на евтини малтери
се и малтерите на МАКСИМА Лучани, значи 1300 ден. и имаат своја тон карта за сите нијанси.
Овие цени се големопродажни. Потрошувачката на малтерот е помала, ако користиш абриб FULL, на пример со гранулација
1,5 мм, во однос на зарибаниот со иста гранулација.
Добро е и подлогата да се направи во иста нијанса, и пред нанесуванје на малтерот, да се направи егализација на кантите.

Можеш ли да ми објасниш што точно значи „егализација на кантите, пред нанесуванје на малтерот

И фала за одговорот, истото отприлика ми го кажаа и по продавниците.  Со тоа што јас ги разбрав дека абриб со помала гранулација, има помала потрошувачка, но тоа FULL или зарибан не го разбирам. Тоа се шарите на фасадата?

Со Марк програмата на ЈУБ може да се прават и темни нијанси само што цената рипа релативно многу.
Од неа има две варијанти, односно акрилна и минерална. Незнам дали некој користи минерален абриб. Јас инсистирав тоа да биде акрилен.
Инаку цената е 1100 денари + тонирање. Кај мене излегуваше нешто ситно, пошто светла беше нијансата.
Другиот абриб, кој го ставив како цокле од ЈУБОЗОЛ беше по цена од 1800 денари за канта. Тој мислам дека има силикон + во структурата и намената му е за тоа.
Точно е дека имаш и абриб од 1800 денари кој јас сум убеден дека е 90% истиот, со тоа што заради цената не им се продава :) Па сега прават комбинации демек требало овака онака.
Маркот мислам дека се прави во фабрика во Србија, а ЈУБ-от ваљда во Словенија (можда и не) ама и заради тоа е цената....можда грешам :)
Како год, јас сум задоволен од овој сега што го имам - Марк.

Добра ти е идејата за цоклето со поквалитен абриб, прифатено!  :)
За цоклето исто планирам стиродур од бар 5см да ставам, заради поголема водонепропусност и тврдина.

Иначе праскапо ми излегува некако варијантата со побарувањата на Јубизол за давање гаранција. Само на поскапиот абриб имам 700денари повеќе по канта, а мора и поскапа подлога -грунд. Врвот е тоа што мора сертифициран монтер за Јубизол, таков имам препорачано ама бара 7евра од квадрат за работна рака.

Кога ќе се собере се на се, целиот цех ќе излезе многу повеќе пари од варијантата со МАРК абриб, и 5 евра за работна рака (несертифициран, но препорачан мајстор -денес ги гледав кај колега како местат фасада).
Кај варијантата со гаранција од Јубизол, најмногу ми се допаѓа што луѓе од Јубизол вршат контрола на квалитетот на работата. Но навистина многу поскапо ќе испадне фасадата.  :-/

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #2885 на: 15 Октомври 2014, 22:27:47 pm »
Мојата куќа е сува градба, на пример, еве:
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Градбата е малку поевтина, ама се е вложено во изолација.
Ова е слика од градбата, сега е готова.

Како си ставал "суви" бетонски столбови и плоча?

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #2886 на: 15 Октомври 2014, 22:40:03 pm »
@osmica
Сува градба мора да има фундамент од бетон, во спротивно ќе има земја или трева, затоа има бетонска рам конструкција,
ама нема цигли, има само елементи на сува градба, ѕидови надворешни и внатрешни.
Мене ми е глупо ова тебе да ти го објаснувам, не знам зошто е поставено  прашањето.
@van
Егализација на малтерите значи, минимум 3 канти се мешаат во голем сад, па се враќаат назад во кантите, за да нема
шаренило на фасадата, бидејќи од канта до канта може минимално да отстапува бојата, потоа се нанесуваат на подлогата.
FULL го користат продавачите на малтери, ознаката е дека е измазнет, а не е зарибан со гребаници.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #2887 на: 15 Октомври 2014, 22:56:38 pm »
Убаво викаш, фундамент.
Тоа значи подлога бетонска на земјата.

Ама столбови и бетонска плоча (на прв кат) не ја прават сува градба.
;)

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #2888 на: 15 Октомври 2014, 23:00:40 pm »
@osmica
Не знам дали фундаментот на катот мора да е направен од дрвени греди за да биде сува градба?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #2889 на: 15 Октомври 2014, 23:07:06 pm »
Јас знам.

;D

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #2890 на: 15 Октомври 2014, 23:11:21 pm »
Whatever....

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5295
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2891 на: 15 Октомври 2014, 23:23:55 pm »
@van
Егализација на малтерите значи, минимум 3 канти се мешаат во голем сад, па се враќаат назад во кантите, за да нема шаренило на фасадата, бидејќи од канта до канта може минимално да отстапува бојата, потоа се нанесуваат на подлогата.
FULL го користат продавачите на малтери, ознаката е дека е измазнет, а не е зарибан со гребаници.
Ок фала, корисни информации. Ќе си спремам некоја количка, или така нешто, за мешање на боите.

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1317
« Одговори #2892 на: 16 Октомври 2014, 01:07:21 am »
имам понуда за пластифицирана фасада,5см 20кг стиропор термопор(го прават во струмица под грчка лиценца),другите матерјали се од дексерол(фабрика во тетово,германска лиценца).матерјалите ги има кај канал 5,складот.цена на матерјалите е од 8,9е па нагоре.зависи од бојата.што потемна боја толку поскапо.работна рака,со нивно скеле 5е.
значи ценава се комплет би била од 13,14 евра по 1м2 па нагоре.

+1,5-2 е. за 8см.

дали знае некој колкава е разликата на термичката изолција помеѓу 5,8 и 10 см стиропор.или изразено во целзиусови степени.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #2893 на: 16 Октомври 2014, 10:25:02 am »
5см кај нас ти исто како да немаш изолација.

Минимум 10ка.

Мои мајстори со даксорол материјал даваат писмена доживотна гаранција на материјал и мајсторија.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #2894 на: 16 Октомври 2014, 11:32:14 am »
За која цена осмица?