Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1649804 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55153
  • Махер
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2685 на: 03 Јуни 2014, 05:38:59 am »
Го остави прекидачон на новиот ѕид!?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6209
  • 69
« Одговори #2686 на: 03 Јуни 2014, 08:32:19 am »
Салевски, значи го препорачуваш мајсторот што ти ги монтираше вратите?
Од Роллпласт беше, или од друго место?

Летово или есенва ќе ми треба монтажа за седум врати, а сум слушал дека тешки глупости се дешаваат од лоши монтери. Така да, чекам препорака од тебе. :)

Цената беше само за пурпените кои ги користев :)
Инаку мајсторите бевме јас и таткоми :)

Него спомнав дека мајстори кои монтираат врати, најчесто земаат по 10 евра од монтажа на врата, + пурпена која ке ја потрошат при монтажата.
Затоа јас препорачав пурпена К2, неекспандирачка, малку е поскапа од обичните, но ја има баш онаа функција која треба да ја има, т.е. да ја залепи касата за ѕидот. Друга битна работа е да пред апликација на пурпената, касата да биде добро прицврстена, заглавена и површините да бидат влажи, за да залепи пурпената како што треба, а не после година дена да ти се обеси касата и вратата.

Инаку еве неколку слики од монтажата, но за жал незнам кај ми се оние каде што се гледа колку се наполнети празнините со пена, но се фулл наполнети:

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5362
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2687 на: 03 Јуни 2014, 11:34:05 am »

Летово или есенва ќе ми треба монтажа за седум врати, а сум слушал дека тешки глупости се дешаваат од лоши монтери. Така да, чекам препорака од тебе. :)

Разбрав дека не си платил за монтажа, само не бев на чисто дали сам си монтирал или монтерот ти бил пријател.
Инаку татко ми ги има монтирано неколкуте врати до сега што се ставани на... поневажни места. Ама не сакам да го малтретирам човекот со многу врати наеднаш, а и сакам професионалец да ангажирам за спратот.

Ако сакаш имам човек што работи со ролпласт( човекот има фирма подружница на ролпласт во Мк), ќе ти оставам бројче ако си заинтересиран
Moже, пиши ми на порака. Тек за неколку месеци ќе ставам врати, ама не е згреда да имам информации.
Фала.   :)

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #2688 на: 04 Јуни 2014, 18:19:33 pm »

Него спомнав дека мајстори кои монтираат врати, најчесто земаат по 10 евра од монтажа на врата, + пурпена која ке ја потрошат при монтажата.
Затоа јас препорачав пурпена К2, неекспандирачка, малку е поскапа од обичните, но ја има баш онаа функција која треба да ја има, т.е. да ја залепи касата за ѕидот. Друга битна работа е да пред апликација на пурпената, касата да биде добро прицврстена, заглавена и површините да бидат влажи, за да залепи пурпената како што треба, а не после година дена да ти се обеси касата и вратата.

Инаку еве неколку слики од монтажата, но за жал незнам кај ми се оние каде што се гледа колку се наполнети празнините со пена, но се фулл наполнети:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sozdravje da si gi koristite.
  Ne znam kade do sega si baral vrati ama ovie ne mi izgledaat bas za voodusevuvanje.Izvini za komentarov ama bas ne ocekuvav kasata da e od iverka tuku od medijapan.Ovaj e zastaren pincip koj slovencite go koristea odamna a mozebi i sega nemam primeteno.E sega ako si baral kompromis megu cena i kvalitet togas e ok.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5362
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2689 на: 04 Јуни 2014, 19:52:35 pm »
@aleksandarbt јас колку што (лаички) разбирам, се работи за пополната. Фурнирот е сосема друга работа, дизајнот (и квалитетот) може да не се по нечиј вкус, ама тоа е веќе лично преферирање (и/или потреба).

Од аспект на пополната, не гледам како и по што медијапан би бил подобар многу материјал. Иверка (или chipboard) се ситни парчиња дрво лепени со лепак, медијапан (MDF, Medium-density fibreboard) се уште поситни парченца дрво, практично како хартија ама многу подебела и многу густо компресирана (целулоза).

Како што кажаа, најважно е производот да е правен по соодветен стандард... и тука јас лично повеќе би земал нешто што е и за извоз правено (за во држави каде стандардите не се само на хартија, или ни тоа).  ;)

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #2690 на: 04 Јуни 2014, 21:07:27 pm »
Пред 4 год. земав 7 врати направени од медијапан и сеа која поише која помалце се пропаднати, деформирани, шкрипат, не затвараат добро. Значи медијапанот не е предуслов за добра врата.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55153
  • Махер
« Одговори #2691 на: 04 Јуни 2014, 21:19:28 pm »
A тек да биле од иверица, или картон.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2692 на: 04 Јуни 2014, 23:51:42 pm »
  Sozdravje da si gi koristite.
  Ne znam kade do sega si baral vrati ama ovie ne mi izgledaat bas za voodusevuvanje.Izvini za komentarov ama bas ne ocekuvav kasata da e od iverka tuku od medijapan.Ovaj e zastaren pincip koj slovencite go koristea odamna a mozebi i sega nemam primeteno.E sega ako si baral kompromis megu cena i kvalitet togas e ok.

Фала, поубави да си купиш.
Застарениот стандард кој словенците го користеле, се користи и ден денес во Германија. Инаку словенците го имаат земено од нив и принципот и материјалите за изработка.
Незнам како ти изгледаат, но од тоа што се нуди во моментот на пазарот во Македонија, нема подобар производ...Можеби има, незнам, но во поглед на цена квалитет, по мој критериум нема.

Инаку еве како оди скалилото и градација на состав и изработка на врати по германски стандарди, по тебе веројатно застарена технологија:

http://www.westag-getalit.de/en/doorsframes/products/doors/collection-technology/constructions/core-infil-options/

На истиот линк има многу други корисни информации за вратите...
Би сакал да видам препорака од тебе за врати, а воедно за истите да добијам овакви или слични податоци, начин на изработка, користени материјали, стандард за бои, сертификати и гаранција за квалитет.

;)
Поздрав
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #2693 на: 05 Јуни 2014, 00:21:05 am »
Na tvoive stanata im e top.Retko ke najdes taka sredena za ovie prostori.
Na linkovive podolu e edna Bitolska firma koja momentalno e peselena vo Skopje poradi pogolemiot pazar.
Ke ti pratam utre sliki od vratite koi jas gi imam poizvedeno no za zal samo od nadvor.

http://www.diporte.com/index.php
https://www.facebook.com/pages/DiPORTE/173464742710935
http://www.diporte.com/download.php?pdf=katalog.pdf
« Последно менување: 05 Јуни 2014, 00:35:13 am aleksandarbt »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2694 на: 05 Јуни 2014, 00:32:04 am »
Добро е, има вложено труд во се ова. Поготово за изработка и на страната и на каталогот.
Само искрено прв пат слушам за фирмава. Како год, и покрај тоа што детално го разгледав и сајтот, и каталогот со производи, би се одлучил повторно за она што го земав.

btw, страната е на германска фирма...
Не е на наша.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7365
  • French diamond
« Одговори #2695 на: 05 Јуни 2014, 17:55:21 pm »
Врати порачав во Понеделникот и денес ги монтираја, шарата беше по избор каква сакаш таква, па јас порачав шара како од Проспера вратите

Понеделник ќе дојдат да ги финишират...ме фати околу 450е за 3 врати.

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
« Одговори #2696 на: 06 Јуни 2014, 00:53:03 am »
Не е баш евтино. Кај мене вратите внатре ги праеше пријател на татко ми од крушево по 100е една. За квалитетот неможам да се пожалам на толку лупање, тропање одлични се. Како и да е создравје да си ги користиш убо изгледат :D

Да не сум оф топик еве нешто сработено денес и од мене :)

Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1279
« Одговори #2697 на: 06 Јуни 2014, 01:45:25 am »
Многу интересна тема, почнав да ја читам ама не наидов на она што ме интересира па ај да прашам.
Во блиска иднина планирам да ставам пвц прозори, е сеа се мислам да ставам 6 коморни од трокал, зет ми стави вакви и презадоволен е од звучна и топлотна изолација. Е сеа наидов на многу коментари дека тие не биле исплатливи кај нас немало потреба од толку комори пошто немаме толку променлива клима студени зими, за кај нас дека најдобра опција биле 5 коморни со 3 дихтона(ова дихтон колку шо разбрав гумица било) ова ми го кажуваше еден мајстор што работи сам со ова, и ок му викам трокал не прави со 5 коморни, пошто нели тие германски се, и ми вика као што дека германски ко у бугарија се произведуваат, и као многу лош квалитет имале, т.е материјалот бил нискобуџетен а начинот на изработка германски патент. Што викате вие за ова, класично мрчење како и секој мајстор за да привлече кај него муштерии или има вистина?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #2698 на: 06 Јуни 2014, 01:55:32 am »
Jas imam kaj mene vo spalna 5 komoren so 3 gumi a ziveam na 4 sprat i pod mene ima parking i igraliste za basket..E sega ako ti e verlivo deka koga zatvaram prozor e stama doma muva da letne se slusa ekstra si ja brka rabotata okolu zvucnata izolacija eve vekje 7ma godina..Togas samo sto izlegoa 5 komorni i bea ogin skapi ali ne zalam za parite sega se dosta padnati cenite..

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1279
« Одговори #2699 на: 06 Јуни 2014, 02:22:04 am »
па да не е некоа разлика, а за звучна не ми е толку битно, не живеам до фрекфентна улица само битно ми е што марка да биде, тој ми викаше као алупласт имал подобра пластика од трокал