Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1592183 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2010 на: 28 Октомври 2013, 20:04:08 pm »
Во Мега ја купив. Истава ти што си ја постирал погоре. Може има и на друго место незнам.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #2011 на: 28 Октомври 2013, 20:49:17 pm »
Imas kamena volna GEOLAN od  Strumica e uvoznikot, vo Gjorce ima prestavnik vo skladot na Makom gradba, se vika
Aleksandar 075 394 992, tie isto taka se uvoznici za XPS ploci.

Е господ здравје да ти даде...
Таа е таа, геолан :)
А све нешто на Ф ме тераше дека е името, и барам низ слики, низ компјутеров и никако да најдам кај ја имав сликано со све параметрите :)

Инаку јас не земав оваква него земав во ролна КНАУФ стаклена, па ја ставав у дупло, значи 10цм.
Geolan е одлична и мислам дека во моментот е најдобра пресувана, тврдо...
Од другиве кога зимаш внимавај затоа што има повеќе типови, а кај нас ги продавааат како топлинска изолација, а уствари не е се топлинска. По шифра ке си ги најдеш на оригиналните сајтови која за што е. Најчесто се нуди ISOVER, австриска која е одлична изолација, но за жал ако ја загледаш ознаката и ја провериш ке сватиш дека таа е пред се звучна, па топлинска изолација, и најчесто се става помеѓу прегредни зидови.
За топлинска изолација се користи друга шифра, друга ознака. Од URSA, која важи за една од поквалитетните, носат универзална некоја стаклена волна, а од KNAUF носат за топлотна изолација, ја имаат погодено. Затоа и си земав таква, проверена ми беше :)
GEOLAN ја имаше како што реков, ама мене ми требаше во ролни, не пресувана, па и затоа не ја земав, инаку по карактеристика беше најдобар топлински изолатор.
:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2012 на: 29 Октомври 2013, 00:07:09 am »
Стаклената има помала топлинска ефикасност од камената, за звучна незз.
Подобра е за местење камената.
Ознаката е λ  и бројката треба да е најмала, таа има најголема ефикасност!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2013 на: 29 Октомври 2013, 00:19:54 am »
Drive-r, разгледај по спецификации прво пред да напишеш нешто.
Повели:
http://www.knaufinsulation.rs/sr/uporedne-karakteristike-kamene-i-staklene-vune
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2014 на: 29 Октомври 2013, 00:45:09 am »
Drive-r, разгледај по спецификации прво пред да напишеш нешто.
Повели:
http://www.knaufinsulation.rs/sr/uporedne-karakteristike-kamene-i-staklene-vune
Имаат грешка на сајтот за стаклената ги проверив една по една и никоја нема λ u granicma od 0.032, туку најмала 0,034.

Имаш право за 0,001 е поефикасна стаклената на кнауф.

Само овој модел на стаклена има најголема ефикасност од (λ) = 0,034 W/(m.K), а претпоставувам дека немаш ставено од овој модел бидејќи немам сретнато.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2015 на: 29 Октомври 2013, 09:15:03 am »
Brojot od geolan ne e tocen 075 394 922

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2016 на: 29 Октомври 2013, 10:05:29 am »
Дечки што ќе препорачате за звучна изолација под услов да не е подебело од 3-4 цм?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2017 на: 29 Октомври 2013, 10:19:11 am »
Сега еден другар звучно изолираше неколку ѕидови, ама тоа фати 10сантима и гипс картон врз целото.

Дали ќе ставаш гипс картон врз изолацијата или сакаш и да изгледа добро? Јас би одел на изолацијава што ја најдовме во два слоја или еден слој со еден слој акустичен сунѓер. Ако те чеша новчаникот динамат стави и готово.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #2018 на: 29 Октомври 2013, 10:28:49 am »
И јас имам едно прашање. Сакам звучно да изолирам една соба- внатрешно, со тоа што би ставил звучноизолационен материјал и врз него гипс-картон.
Ама не сакам 10цм да изгубам од секоја страна на собата. Ова решение што го викаш ти е пескапо за изведба. 10 квадрати се 10.000 денари, а за една соба од 5x5 со ѕидови високи околу 2,4м потребно е околу 40-тина квадрати без прозори. Тоа се веќе 40.000 денари само за изолационен материјал.
Јас знам дека самиот гипс-картон е добар изолатор, но тој мора да се постави на метални шини со одредена дебелина (не знам кои се најтенките?). Што да се стави помеѓу гипс-картонот и ѕидот а да не ме убиЈе финансиски?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2019 на: 29 Октомври 2013, 10:32:07 am »
И јас имам едно прашање. Сакам звучно да изолирам една соба- внатрешно, со тоа што би ставил звучноизолационен материјал и врз него гипс-картон.
Ама не сакам 10цм да изгубам од секоја страна на собата. Ова решение што го викаш ти е пескапо за изведба. 10 квадрати се 10.000 денари, а за една соба од 5x5 со ѕидови високи околу 2,4м потребно е околу 40-тина квадрати без прозори. Тоа се веќе 40.000 денари само за изолационен материјал.
Јас знам дека самиот гипс-картон е добар изолатор, но тој мора да се постави на метални шини со одредена дебелина (не знам кои се најтенките?). Што да се стави помеѓу гипс-картонот и ѕидот а да не ме убиЈе финансиски?
Симо, ти си се помешал нешто ако бараш ефтина звучна изолација. Тоа што го напоменав со 10cm е огин го гори Брезово. И не се ставаат метални шини, туку по можност дрвени кога се оди на звучна изолација со соодветни гумени подлошки.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #2020 на: 29 Октомври 2013, 10:37:03 am »
Гипс картон на профили 5см, со тервол во тие 5см.
И на дрвените и на металните профили се ставаат самолепливи гумици за да не се пренесува звук.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2021 на: 29 Октомври 2013, 11:05:44 am »
Тие лентите самолепливи што се ставаат вршат огромна работа.

Иначе мене ми треба да ми предложите која е подобра помеѓу камена и стаклена пресувана, која килажа да земам и дали има потенко од 5цм.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2022 на: 29 Октомври 2013, 11:13:28 am »
Каква стаклена, глупости.

Имаш еве ти цени. 2цм 130денари квадрат. Само комплет бали одат, неможе парче.

Изгледа си гледал тука тврдо пресувана, и јас се зачудив па барав на нет за кнауф, исовер и урса нема таква тврдо пресувана?

Ако најдеш кај си гледал информирај не.

Башка порано мега имаа пристојни цени, сега ги дигнале бајаги.
Камена од 5см 85ден. на друго место.
Хилтата што ја меркав во центар дуканот кај католичка неполни 7000ден сега 9 и нешто..
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2023 на: 29 Октомври 2013, 11:44:31 am »
Имаш право за 0,001 е поефикасна стаклената на кнауф.

Само овој модел на стаклена има најголема ефикасност од (λ) = 0,034 W/(m.K), а претпоставувам дека немаш ставено од овој модел бидејќи немам сретнато.

Не, немам ставено нормално од таа, пошто ја нема...

Инаку за звучна изолација би ви препорачал плута, нема да изгубите многу простор, а ке биде ефективно!
Други решенија нуди кнауф:

http://www.knauf.com.mk/pdf/KNAUF-Story-Br9-WEB.pdf

И еве некоја табела со топлински фактори на изолационите материјали: (стаклената и камената ги ставаат во ист кош. Единствено кај стаклената што е попозитивно е тоа што не фаќа бубачки и не се пикаат у неа, за разлика од кај камената)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2024 на: 29 Октомври 2013, 11:52:53 am »
Каде може да се најдат производите ан кнауф за звучна изолација?