Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1742111 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #1755 на: 10 Септември 2013, 16:24:42 pm »
Модул Пласт - Ги ангажирав лани при реновирање на стан. Исклучително професионални, навремени, точни, си сработија се’ според договореното. Дефинитивно препорачувам.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 674
« Одговори #1756 на: 10 Септември 2013, 18:47:18 pm »
Конструктор-Саламандер...Дефинитивно препорачувам. Квалитетен профил(3Д профил), изработка, коректен однос од страна на монтерите и обезбеден сервис мислам дека 10 години(не сум сигурен)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #1757 на: 10 Септември 2013, 19:48:32 pm »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #1758 на: 10 Септември 2013, 19:53:56 pm »
Фрли и еден катализатор во линија, ептен да биде еко! :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #1759 на: 10 Септември 2013, 22:43:36 pm »
Барав низ темите кај да пишам, па овде видов дека е најдобро...

Ми треба Ваше лично искуство со Нашите фирми за ПВЦ прозорци (производство?/монтажа). Значи ме интересира со кои фирми имате позитивно/негативно искуство коишто работат со профилите на Рехау, Саламандер, Века и евенутално Геaлан.

Или доколку имате само информации околу тоа кои фирми се занимаваат со точно овие профили, јас успеав да најдам неколку т.е.
Модул Пласт - Рехау,
Конструктор, Куљар - Саламандер,
Роломатик - Века.
За Геaлан се уште неможам да најдам.

Секое мислење е добредојдено :)

Века и Рехау ги имаш во Алуминка (измеѓу Горење зградата и Окта бензиската на Партизанска) во Вектор фирма.

Ако сакате фини нешта има еден човек со Рехау се занимава, јас сум ептен задоволен од него. Незнам дали има фирма и како се вика, ако сакате бројче во ПП.

Отсутен anidlort

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #1760 на: 12 Септември 2013, 12:41:16 pm »
Здраво на сите,
Јас сум нова на форумов, и се зачленив специјално за темава Еко Куќи..
Бидејќи има многу страници, можеби веќе прашањево било поставено, но еве го пак...
Со маж ми сакаме да купиме имот во Добри Дол и да си изградиме еко куќа т.е. cob house пример:
http://activerain.com/image_store/uploads/9/5/5/5/4/ar122376452445559.JPG
Сакаме да си ставиме сончеви панели и ветерница, да ископаме бунар за вода и да сме си надвор од целиот систем.
Дали мислите дека во Македонија и толку близу до Скопје може да се направи ваква куќа без да имаме проблеми, затоа што како што чув за да изградиш ваква куќа треба да ти е диво градба затоа што уште не може да се легализира? И дали мислите ако ја направиме диво градба ќе имаме проблеми?
Ви благодарам :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1761 на: 12 Септември 2013, 12:56:02 pm »
Сакаш независен систем во куќата? Дали знаеш колкави се потребите за струја од соларни панели? А за зимно време?

Тоа се треба да се пресмета убаво пред воопшто да се размислува. Водата од бунар треба да се бровери дали може да се пие или само да се користи како техничка вода. Секако дека е изводливо, но соларниот систем е премногу скап за самостојно одржување, поготово ако сакаш да си изолиран од мрежата. Навечер нема да имаш струја, и кога е облчно ќе е намалена. Значи треба да се размисли и за складирање на енергијата... А цената само оди нагоре.

Греење како ќе се реши?

Отсутен anidlort

• Почетник
  • *
« Одговори #1762 на: 12 Септември 2013, 13:04:08 pm »
Затоа ќе земеме и ветерница, имотот кој го гледаме е на ветровито место и е точно на срт...
Ветерница има да се купи и во Македонија, за кое многу се израдувавме кога дознавме...
Си зимаш батерија каде што ја складираш струјата...
Греењето со брикети или на дрва...
Што е најинтересно дури има и еко тоалети кои се по некои 500/600 евра, но одметот ти го прават хумус! Значи перфектно!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1763 на: 12 Септември 2013, 13:14:02 pm »
Тоалетот можеби е поубаво да се реши со длабока јама која е дислоцирана од бунарот за пиење вода.

Но како што реков дали предвидовте колкава енергија ќе може да произведе ветерницата на тоа место? Која јачина ја има наведената веретница!? Дали е тоа приближно доволно да ги напојува уредите? (Мое мислење е дека сигурно не)

За една куќа потребно е барем 10КW пик моќност, односно барем 1KW константна моќност. Системот ќе се дополни со генератор на нафта со 200л резервоар од 3КW кој ќе биде закопан 1-2 метри под земја од акустични причини. Така ќе бидете обезбедени за 40 часа под 3/4 потеретеност на генераторот, додека се врати струјата. Односно 80 часа при 1/4 оптеретување.

Дали имате претстава колкава е дневната потрошувачка која ќе ја имате, и колкаво е производството на електрична енергија од обновливи извори?

Реално, ќе треба да се заборави и било каква употреба на грејно тело од типот на фен, рерна, рингла, калорифер, пегла...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #1764 на: 12 Септември 2013, 13:23:20 pm »
Песимист.... :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1765 на: 12 Септември 2013, 13:23:57 pm »
Ептен тазе ми се пресметките. :)

Отсутен anidlort

• Почетник
  • *
« Одговори #1766 на: 12 Септември 2013, 13:29:45 pm »
Со ветерницата и соларните панели колку што имаме читано се произведува 5 kw струја.
Тоа во момент и не ми е толку проблем, и да не може да се изведе скроз 100%, до нас има бандера на ЕВН...
Рерна нема проблем исто, ќе си направиме фурна на дрва... Пегла, калорифер не користам :)
Тоа што не интересира е дали може да се направи земјена куќа во Македонија легално и ако не на какво начин може да се изведе тоа?
:)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #1767 на: 12 Септември 2013, 13:55:55 pm »
Прво и основно:

Според законот на РМ забрането е користење на на електрична енергија која самиот потрошувач си ја произведува.
Секое прозиводство на ел. енергија мора првен да му биди продадена на ЕВН па после тие да компезираат.

Е сега е најакото.

ЕВН НЕ откупува струја од поединци производители.
;D ;D

Отсутен anidlort

• Почетник
  • *
« Одговори #1768 на: 12 Септември 2013, 14:07:56 pm »
http://www.ohridon.com/m-vesti/10741.html
Тогаш како има фирми што се занимаваат со тоа?

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #1769 на: 12 Септември 2013, 14:10:41 pm »
Прво и основно:

Според законот на РМ забрането е користење на на електрична енергија која самиот потрошувач си ја произведува.
Секое прозиводство на ел. енергија мора првен да му биди продадена на ЕВН па после тие да компезираат.

Е сега е најакото.

ЕВН НЕ откупува струја од поединци производители.

I sega aj investiraj vo obnovlivi izvori na energija, komu prodavaat basma ???