Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1741961 пати)

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #1695 на: 22 Август 2013, 15:12:57 pm »
@SaleSk
 Аргон....на ова ке се изнасмеам....Тоа е нај јак маркетинг на кој паѓаат оние што имаат многу пари а малку памет... Аргонот е гас кој после првата година повеќе ке го нема помеѓу стаклата...

Ako e Argonot napolnet 85% ke go ima, za zal kaj naseto polnenje so Argon vo Mk, mastorite se neuki i na prvoto pokazuvanje na senzorot
za Argon gi stavaat cepovite na agolnicite na aluminiumskite distanceri.
Vo Nemacko postoi detektor za Argon koj meri na vekje postaven prozor od nadvoresna strana, i ako ovde merime kaj nas site ili skoro site, nema da imaat dovolna kolicina na Argon.
Inaku kaj izrabotka na Termopan staklata ako se koristi lajsna nebutilirana, pa se stavi na butilirka, pa se zalie so Polisulfidno lepilo, a vo lajsnata se stavi Silika Gel so oznaka 3A koja e predvidena za argonsko polnenje, se koristi staklo niskoemisono, TOGAS:
Tvojot muabet pagja vo voda

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3415
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #1696 на: 22 Август 2013, 15:16:26 pm »
Штознам ние лани зимавме рехау генео 6 коморен со 3 слоја стакло. За стаклото доплаќавме да биде 4 сезонско и полнето со аргон. Доплатата само за да стаклото биде такво беше околу 250 евра по спрат а зимавме за 2 спрата ама навистина се осеќа разликата и не би рекол дека се за џабе фрлени тие 500 евра.

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #1697 на: 22 Август 2013, 15:21:41 pm »
100% ne se frleni parite, na podolg period se vrakjaat kako investicija.
Nekoi seuste i so ednoslojno staklo se zadovolni, ama naskoro kje se dobiva dokument dali e kukjata, stanot graden po EU normi
za zasteda ne energija, a od toa i kje zavisi i cenata na pazarot.
Temava e EKO kukji, neli?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #1698 на: 22 Август 2013, 15:24:17 pm »
Мајсторите колку и да се неуки, користат високософистицирани машини...
Машините на кои се работи кај нас се работи и во странство...Можеби да се само генерациски различни, но технологијата е 90% иста...
Така да немораш да ја спомнуваш неукоста на работниците...Они рачно не го полнат аргонот...
Лепењето оди повторно машински, така да и тука не се слагам со тебе...
Е сега...
Тоа со лепаците и со силика гелот е све ОК сто го кажуваш, но, повторно ке кажам...Гасот после одреден временски интервал го нема!!! АШ...
Ако толку те интересира зошто е тоа така, слободно прочитај, ке видиш и во какви услови се чува, под кои критериуми се полни итн итн...
Истото важи и за останатите племенити гасови, како на пример хелиумот, кои се чува во специјални садови и одреден временски интервал, зошто испарува...Го снемува...Тоа е тоа... :)
Така да мојот муабет и да падне во вода, единствено може да продолжи да плива, нема да се удави :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #1699 на: 22 Август 2013, 15:30:19 pm »
Знам дека е изводливо,ама колку е тоа добро?
 Каде би одела цела влага од воздухот внатре,дали би се јавила кондензација измеѓу,дали постои опасност од замирисување.... Такви работи
Apsolutno vozmozno I PREPORACLIVO na delovi koi se betonski kako stolbovi vo nadvoresnite dzidovi. Vlagata ke si odi vo vnatresnite dzidovi kako i vo crevceto od klimata.

Podobro e od nadvor, no sosema vo red e i od vnatre so ogled na uslovite. A betonskite pregradi kon nadvor ubavi e i od vnatre i od nadvor.
Podobro od vnatre otkolku ic. Na poveke mesta sum Videl takva rabota i e apsolutno podobra otkolku da nema.

;D ;D ;D ;D ;D  :D :D :D :D :D :D

Чекај пак да прочитам....

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Sarkasticno bese kazano toa so klimata. A ostatokot ako imas nekoja sugestija dopolni me slobodno, nema problem.

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #1700 на: 22 Август 2013, 15:31:29 pm »
Ne e nateganje, ama vo poslednive 12 godini rabotam so proizvoditeli na PVC, Aluminumski prozori,vrati, fasadi od alkobond, strukturalni, proizvoditeli na staklo, i tocno mozam da kazam deka ovde ama bas nikoj ne raboti po propis, kolku i da im se masinite sofisticirani, ednostavno stedat na se,
poradi toa sto e golema konkurencija, vo toj biznis.
Nekoj neka mi posoci proizvoditel na staklo vo Mk koj ima nadvoresen merac za gas, za da izdade sertifikat na teren?
Voedno da potsetam deka bese muabetot za pravilna montaza na prozorci, a so toa doagja i temata za izrabotka na staklo.

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #1701 на: 22 Август 2013, 15:47:21 pm »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1702 на: 22 Август 2013, 16:17:27 pm »
Ова последново што го кажа баш и мене би ме интересирало...Ме интересира исто така и следново...
Еве местиш стакла, ги полниш со Аргон, све ок, плаќаш...Ти мерат на монтажа, добиваш сертификат...
Дали мене тој што ке ми ги монтира прозорците, ми дава гаранција за тоа дека доколку после 2, 3, 5 или Х години, јас ако го повикам на контрола со мерачот, ке добијам барем 80% наполнетост со аргон во комората од денот на монтажа?
Односно колкаво ниво на Аргон ке имам јас после 2 години од монтажата.
Ако некој ми монтира и ми даде 2 години гаранција за квалитет, јас како краен корисник и нуб ке сакам пред истекот на гарантниот период да ми се провери комплетно секој прозор со ниво на аргон...
Што правиме доколку нивото е намалено за 50%?
Значи прозорите не се онакви какви што тој ми ги продал и дал гаранција за истите???
Кој ги сноси трошоците за промената?
Ова кога ке го видам на папир во овие услови кои ги кажувам, да ке речам дека Аргон е врвот и дека нема подобро и дека јас сум бил во заблуда и сум грешел 100%.
:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #1703 на: 22 Август 2013, 18:56:18 pm »
Аргон генерално е штетен гас. Во прозорите среќа има малце па нема гајле.

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #1704 на: 23 Август 2013, 09:42:18 am »
Ова последново што го кажа баш и мене би ме интересирало...Ме интересира исто така и следново...
Еве местиш стакла, ги полниш со Аргон, све ок, плаќаш...Ти мерат на монтажа, добиваш сертификат...
Дали мене тој што ке ми ги монтира прозорците, ми дава гаранција за тоа дека доколку после 2, 3, 5 или Х години, јас ако го повикам на контрола со мерачот, ке добијам барем 80% наполнетост со аргон во комората од денот на монтажа?
Односно колкаво ниво на Аргон ке имам јас после 2 години од монтажата.
Ако некој ми монтира и ми даде 2 години гаранција за квалитет, јас како краен корисник и нуб ке сакам пред истекот на гарантниот период да ми се провери комплетно секој прозор со ниво на аргон...
Што правиме доколку нивото е намалено за 50%?
Значи прозорите не се онакви какви што тој ми ги продал и дал гаранција за истите???
Кој ги сноси трошоците за промената?
Ова кога ке го видам на папир во овие услови кои ги кажувам, да ке речам дека Аргон е врвот и дека нема подобро и дека јас сум бил во заблуда и сум грешел 100%.
:)
Znaci, vo Makedonija nikoj ne go kupuva meracot za Argon (2000-3000 Evra), inaku kako sto i kazav, iako imaat sofisticirani masini za polnenje Argon, site go polnat Argonot dodeka dade signal senzorot za Argon, i si mislat deka e dovolno, a posto pri polnenje vozduhot
e polesen odi vo gorna zona, staklarite za da dobijat na vreme, polnat brzo i na mnogu sitni detali pri izrabotkata na stakloto ne vnimavaat
i se slucuva da gasot se izgubi posle nekoja godina.
Vo kolku nekoj ima vakva sprava, izmeri, vo garanten rok kje treba proizvoditelot da go izvadi stakloto, da go napolni pak i da go vrati.
Inaku poznavam proizvoditeli na PVC, Aluminium i drveni prozorci koi izvezuvaat vo Svajcarija, megjutoa stakloto se izrabotuva tamu, posto
ovde nikoj ne raboti po normi.
Vo sekoj slucaj podobro e da se napolni so Argon, ili nekoj drug gas, otkolku da se ostavi so vozduh, koj e pogolem prenosnik na toplina.

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #1705 на: 23 Август 2013, 09:44:44 am »
Najdobro e da bide napolnet so 95% Argon, a ako meris nikoj nema povekje od 70% napolneto. ::)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1706 на: 23 Август 2013, 09:50:11 am »
И зашто се два посебни одговори?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1707 на: 23 Август 2013, 12:28:55 pm »
Зошто заборавил да допише, а не му текнува дека има едит копче.
Ко да незнаеш па ти....
Спој ги, не прашувај :)

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #1708 на: 23 Август 2013, 13:30:59 pm »
Tocno, ;D

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1709 на: 23 Август 2013, 18:41:42 pm »
Не очекував од осмица да каже дека овој модел се добри.
Естетски да, но послаба им е ефикасноста од пвц, овие не се водат како дрвени туку алуминиумски со додаток на дрво.