Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1855204 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #1500 на: 17 Февруари 2013, 13:24:39 pm »
Хаха ОК, се извинувам тогаш :) !

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 543
« Одговори #1501 на: 17 Февруари 2013, 13:31:20 pm »
Абе нема потреба од извинување, не го сфатив како навреда постот ;) Реално гледано и како ненормални сме, ама како зависност ни е потребата од свеж воздух.

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #1502 на: 17 Февруари 2013, 13:40:44 pm »
Koj будала бе у зима луфтира 3-4 пати на ден ;D

немора 3-4,ама насабајле е убаво да влезе свеж воздух.исто и пред спиење е добро брзо луфтирање.еве ти ги 2 пати.
ако е потопло 2-3 пати во текот на денот.

ај прочитај тука што пишале будалите :)

Радон – втор причинител за рак на бели дробови   
Радонот е втор причинител на ракот на белите дробови и е одговорен за 3% до14% од случаите на белодробниот карцином. Ова е објавено од страна на Светската здравствена организација (СЗО), во студијата за влијанието на радонот на човековото здравје. Поради ова, СЗО драстично ја намалила дозволената количина на радон во стамбените згради, објавил Ројтерс.

Радонот е радиоактивен гас без боја, мирис и вкус. Настанува при распаѓање на ураниумот и може да се вовлече во домовите низ пукнатините во темелите или во подрумите на зградите, преку одводите.

Према најновите истражувања спроведени во Европа, Северна Америка и Азија, радонот е втор по ред причинител на ракот на белите дробови, веднаш после пушењето. Ова се наведува во упатството на СЗО издадено на 22 септември 2009 година. Во изработката на студијата за влијанието на радонот врз здравјето на човекот учествувале повеќе од 100 научници.

Радонот е, исто така, најчест причинител за рак на бели дробови кај непушачите. Изложеноста на радон значително ја зголемува опасноста од рак на бели дробови кај бившите пушачи.

Најновата препорака на СЗО е да во становите се дозволат најмногу 100 бекерели радон по кубен метар, што е за 10 пати помалку од препорачаниот максимум од 1000 бекерели по кубен метар, кој се применува од 1996 – та година.

Доколку некоја земја неможе да го испочитува овој стандард, не би требало да се толерираат повеќе од 300 бекерели по кубен метар, бидејќи ризиците за заболување од рак на бели дробови се зголемуваат за 16% на секој додатни 100 бекерели.

Поголеми количини на радон се присутни во рудниците, подрумите и одделите за препработка на водата. Количината на радонот во стамбените згради може да се намали со релативно мали вложувања, односно со затворање на пукнатините во темелите на здрадите, на подовите и на зидовите, како и со подобра вентилација.

извор: http://rak.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=1634:radon-pricinitel-za-rak&catid=395:preporaki-tretmani&Itemid=590

http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=19B37659360A7A4693EC95D1B22B4CB1

http://star.vest.com.mk/default.asp?id=159306&idg=8&idb=2518&rubrika=Makedonija
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #1503 на: 17 Февруари 2013, 14:18:51 pm »
Абе нема потреба од извинување, не го сфатив како навреда постот ;) Реално гледано и како ненормални сме, ама како зависност ни е потребата од свеж воздух.

Ако ти си ненормален и јас сум ненормален..;D
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1504 на: 17 Февруари 2013, 18:37:00 pm »
Чаре ако има црви во дрвото (маса)?
Има ли некој препарат да се испрска дрвото да излезат, маму им ебам четири ипол комада извадив колку показалецот дебели, бели?
Само грицкаат на живци ми идат, а не ми се фрла мн. убава голема маса.
И да по втор пат е ;D

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #1505 на: 17 Февруари 2013, 18:37:18 pm »
Koj будала бе у зима луфтира 3-4 пати на ден ;D

немора 3-4,ама насабајле е убаво да влезе свеж воздух.исто и пред спиење е добро брзо луфтирање.еве ти ги 2 пати.
ако е потопло 2-3 пати во текот на денот.

ај прочитај тука што пишале будалите :)

Радон – втор причинител за рак на бели дробови   
Радонот е втор причинител на ракот на белите дробови и е одговорен за 3% до14% од случаите на белодробниот карцином. Ова е објавено од страна на Светската здравствена организација (СЗО), во студијата за влијанието на радонот на човековото здравје. Поради ова, СЗО драстично ја намалила дозволената количина на радон во стамбените згради, објавил Ројтерс.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Радонот е радиоактивен гас без боја, мирис и вкус. Настанува при распаѓање на ураниумот и може да се вовлече во домовите низ пукнатините во темелите или во подрумите на зградите, преку одводите.

Према најновите истражувања спроведени во Европа, Северна Америка и Азија, радонот е втор по ред причинител на ракот на белите дробови, веднаш после пушењето. Ова се наведува во упатството на СЗО издадено на 22 септември 2009 година. Во изработката на студијата за влијанието на радонот врз здравјето на човекот учествувале повеќе од 100 научници.

Радонот е, исто така, најчест причинител за рак на бели дробови кај непушачите. Изложеноста на радон значително ја зголемува опасноста од рак на бели дробови кај бившите пушачи.

Најновата препорака на СЗО е да во становите се дозволат најмногу 100 бекерели радон по кубен метар, што е за 10 пати помалку од препорачаниот максимум од 1000 бекерели по кубен метар, кој се применува од 1996 – та година.

Доколку некоја земја неможе да го испочитува овој стандард, не би требало да се толерираат повеќе од 300 бекерели по кубен метар, бидејќи ризиците за заболување од рак на бели дробови се зголемуваат за 16% на секој додатни 100 бекерели.

Поголеми количини на радон се присутни во рудниците, подрумите и одделите за препработка на водата. Количината на радонот во стамбените згради може да се намали со релативно мали вложувања, односно со затворање на пукнатините во темелите на здрадите, на подовите и на зидовите, како и со подобра вентилација.

извор: http://rak.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=1634:radon-pricinitel-za-rak&catid=395:preporaki-tretmani&Itemid=590

http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=19B37659360A7A4693EC95D1B22B4CB1

http://star.vest.com.mk/default.asp?id=159306&idg=8&idb=2518&rubrika=Makedonija

maci, радон има само ако живиш у подрум!

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #1506 на: 17 Февруари 2013, 18:45:24 pm »
Има ли некој препарат да се испрска дрвото да излезат, маму им ебам четири ипол комада извадив колку показалецот дебели, бели?
И да по втор пат е ;D

http://www.stolarskaradionica.com/forum/viewtopic.php?id=560&p=1

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #1507 на: 17 Февруари 2013, 18:46:00 pm »
И да по втор пат е ;D
Термити со ништо не се вадат. Ама еве може да проработи ова на Џиџи.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1508 на: 17 Февруари 2013, 19:47:22 pm »
djidji
Ќе ги побарам тие препарати ако ги има кај нас.
Deni
Сами ќе искачаат, ако се најде нешто слично вакво кај нас.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #1509 на: 17 Февруари 2013, 20:34:24 pm »
Дечки, да не знаете како да ги истребам мравкиве што ми се шетаат низ стан ? Ги има цел милион, и во кујна, и во купатило, и кај мене во детска... Али највеќе ги има во кујната. Мравките се мали, 1 до 2 мм големи, и светло кафеави. Отров некако не би користел бидејќи ми е страв да не дојде до труење нешто, бидејќи мравките се присутни и во кујната.. И страшно се нервирам.
Имал ли некој ваков проблем  и како го средил, ако го средил воопшто, па да го сподели решението ако не му е мука ? ;D

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1510 на: 17 Февруари 2013, 21:07:38 pm »
Истури сол по краевите сум слушал.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #1511 на: 17 Февруари 2013, 21:51:05 pm »
ова е лекот,истури по ќошеви и на места каде што се највише присутни

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 381
  • ? ? ?
« Одговори #1512 на: 18 Февруари 2013, 11:05:22 am »
Јас ти препорачувам Neopitroid Alfa (течност), ја има по земјоделскиве аптеки. Се раствора со вода, се нанесува со прскалка по сите краеви и ќошови на подот од објектот, не е отровно во воздух, туку само на допир (и деца и возрасни да не допираат). Го оставаш 6-7 дена, па после го пребришуваш. Испрскај и во сите сифони, под када, надвор на балкон/ тераса, на прозорите од надворешна страна, и има пепел да напраиш се` што лази по земја: мравки, бубачки, буба шваби, лебарки итн. Најлесно се нанесува со лозарска прскалка, ама може и со искористена прскалка од некој детергент. Многу ефикасно, го користам кога и да се појави нешто, после ги нема бубачките година-две...
« Последно менување: 18 Февруари 2013, 14:19:55 pm Z128 »

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #1513 на: 18 Февруари 2013, 11:53:54 am »
Фала ви дечки на одговорите. Значи Неопитроид средство да барам... Во земјоделска аптека така ? Или има и на други места ? И колку пари е отприлика ? И дали мравките после контактот со отровот умираат веднаш или остануваат уште некој саат живи... Ме интересира дали е можно мравките да го разнесат отровот по тајнирите и слично, ако останат живи уште некое време после труењето, па после и ние да си имаме проблеми со труење и слично... Ова највеќе ме секира. ;D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #1514 на: 18 Февруари 2013, 12:25:39 pm »
Неопетроидот не е отров за топлокрвни животни...Можеш да го јадеш и како прах шеќер, само што нема да ти е сладок. :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.