Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1854157 пати)

Отсутен Zvrki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 396
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #1155 на: 14 Ноември 2012, 23:01:51 pm »
Машала лепење стиропор со турбо погон :)

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #1156 на: 14 Ноември 2012, 23:08:04 pm »
Џиџи викендичкава ти е супер и многу брзо напредува да не е за подрек. Туку ме буни бетонскиот дел од предната страна што е многу мал. Ондека максимум можат да седнат 4-5 души, а во лето најмногу ќе ти биди потребно седење надвор и ретко кога ќе бидите само 4ца на вакво убо место  ;D

Ако не планираш да го прошириш тоа убо би било летниковец да направиш, другото нема мана  :)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1157 на: 14 Ноември 2012, 23:13:04 pm »
Фала DejzY! Планирам летниковац у двор ... Требаше да појдам до кај DayWalker да видам како е изработен неговиот, ама све се нема кога. Иначе терасата е широка 2 метра, а долга 5,5 метри. Има и некои размислувања за дополнително проширување на истата, ама здравје :)

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #1158 на: 14 Ноември 2012, 23:22:40 pm »
Епа супер ако си планирал, немав видено низ темава оти на сликите му обрнувам најмногу внимание и сум пропуштил за летниковацот. На терасава ти фали само ширина ако веќе и тоа некогаш го правиш. Јас пред викендица имам околу 3.5м на 4м, сето е со настрешница и е сосема доволно за да седат 10тина луѓе.

Свака ти част што стасуваш за се да објавиш овде да видиме што е и како е... :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #1159 на: 15 Ноември 2012, 08:45:34 am »
Ај дајте едно мислење за овој тип на градење http://www.ecobest.con.mk на ум сум да направам куќа со овој систем. Малку е штура страната ама има доволно да видите за што се работи.

P.S. djidji машала работава бааги напреднала. Само напред и едвај чекам да збрчиме скара со пивце :)

Зврки барај ме кога сакаш да правиш куќа. Ќе направиме понуда. ;)

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #1160 на: 15 Ноември 2012, 10:07:07 am »
Ај дајте едно мислење за овој тип на градење http://www.ecobest.con.mk на ум сум да направам куќа со овој систем. Малку е штура страната ама има доволно да видите за што се работи.

P.S. djidji машала работава бааги напреднала. Само напред и едвај чекам да збрчиме скара со пивце :)

osmica објасни ми дали ова стиропорот со рамки од жица се замена за зид?
дали врз рамките од жицата може да се мачка глет маса директно или треба некои други подлоги?
неприметив колку е дебелината на стиропорот кој би заменувал зид=цигла? по моја претпоставка 20 см дебелина или се лажам?
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #1161 на: 15 Ноември 2012, 10:48:52 am »
Да, ова е ѕид. Замена за ѕид, како сакаш викај го.

Ваљда можиш да мачкаш што сакаш, како што лепат на фасадиве.

Незнам спецификација на материјалов, за да приложам замена за класичен ѕид (сендвич: тула + изолација).
Нема ништо напишано какот стиропор, колку килски е, како е изработен итн....

Јас не би ставал стиропор за фасаден ѕид. Овде вика дека не е запаллив, ама што се случува на високи температури и на оган? Дали се деформира? Чудно малку.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #1162 на: 15 Ноември 2012, 10:52:27 am »
Не ми е за верување дека може ѕидот да биде од стиропор. Фасада, изолација, да, ама самиот ѕид, тешко. Колку сака килски нека е.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #1163 на: 15 Ноември 2012, 11:43:27 am »

osmica објасни ми дали ова стиропорот со рамки од жица се замена за зид?
дали врз рамките од жицата може да се мачка глет маса директно или треба некои други подлоги?
неприметив колку е дебелината на стиропорот кој би заменувал зид=цигла? по моја претпоставка 20 см дебелина или се лажам?
Стиропорот нема структурна јачина како цигла односно блок. А за изолационите перформанси е многу подобар од цигла. Сепак ќе ти фали структурен дел, кој ќе мора некако да се изведе со конструкција. Би ти дошло нешто како барака. Директно се малтерисува врз жицата и се добива ѕид.

Воопшто не е лошо решението. Ама не за наши услови каде сме научени на цигла или блок. Макар и да е најтенката цигла, ќе игра пологична улога. Секако во комбинација со 5-10цм стиропор. :) Секогаш се оди на 5цм што е одлично и разликите без и со стиропор се драстични. Никако не смее да се заборави изолирањето на кровот. А често се заборава. Огромен дел од топлината излегува низ кровот, прво зошто е најгоре и плус зошто има огромна површина.

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #1164 на: 15 Ноември 2012, 11:59:30 am »
добро има мала улога и арматурата т.е не е ни дебела жица а не е ни шипка.
овој стиропор би му дошол како подобар од тие што се нудат на пазарот како стиропор за фасади.
инаку јас сум против класична цигла.повеќе сум за вакви или слични системи за брза градба кои се многу топлотно ефикасни.
ова би било како термос шише.што и да ставиш внатре дали топло или ладно ќе си држи температура...од сите страни опшиено со дебел слој на стиропор.

форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1165 на: 15 Ноември 2012, 12:03:35 pm »
Арматурата на што ќе се држи?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 381
  • ? ? ?
« Одговори #1166 на: 15 Ноември 2012, 12:40:52 pm »
Видов ваков начин на градба на мала зграда, уште во изградба. Чудна градба, бетонски се само плочите и столбовите, а сите надворешни ѕидови се со стиропор со арматура. Цел објект го затвораат како кутија, тоа се големи готови табли стиропор со вградена видлива арматура (~5мм), отприлика 2х3м, и потоа кај треба прозор, сечат отвори. Завршно го шприцаат со нешто како малтер, кој се врзува на арматурата (која е на надворешната страна на објектот). Ја не би  :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1167 на: 15 Ноември 2012, 12:48:26 pm »
И така ја си спијам мирно и спокојно во една ваква куќа... И кога рече, една ластовичка почна да си прави гнездо, горе кај настрешницата... Некст тинг ај ноу, јас и ластовичката спиевме во исто гнездо, пошто попуштија ѕидовите и падна плочата.

Ќе продолжам да бидам исклучително скептичен за вакви работи, пошто се далеку од заебанција.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #1168 на: 15 Ноември 2012, 12:49:42 pm »
@ Deni тие 5-10 см, од ракав ги тресиш? Или од фантастичната понуда на мајсторите за правење на фасада?

добро има мала улога и арматурата т.е не е ни дебела жица а не е ни шипка.
овој стиропор би му дошол како подобар од тие што се нудат на пазарот како стиропор за фасади.
инаку јас сум против класична цигла.повеќе сум за вакви или слични системи за брза градба кои се многу топлотно ефикасни.
ова би било како термос шише.што и да ставиш внатре дали топло или ладно ќе си држи температура...од сите страни опшиено со дебел слој на стиропор.

На кој пазар се нудат, која тезга?
Секој што става 17 - 25 кг/м3 за фасада е чиста глупост. Тој стирпор не е предвиден за фасада. Тој е запаллив и се топи на високи температури. Со тоа што ќе почни да пука фасадата итн...

За фасада се предвидува МИНИМАЛНО 10см 70кг/м3 за подрајче на Скопје. А за оптимална варијанта и до 20см.

Убаво што си за сува градба (монтажна градба) само што го занемаруваш фактот дека кај овај систем со стиропор веќе има столбови, греди и плочи од бетон. Што автомастки доаѓа како класична градба.

Арматурата на што ќе се држи?

Арматурата се држи на столбовите и гредите ;)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1169 на: 15 Ноември 2012, 12:52:09 pm »
Онда колку густо ќе бидат распоредени столбовите?

Не ми е реално, да праиш ѕид од куќа, да речеме 10 метри и помеѓу носечките столбови да има 2 арматурни мрежи со стиропор меѓу нив. Едноставно не ми е за верување.