Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1852759 пати)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #855 на: 24 Септември 2012, 02:59:17 am »
Не Томе, баш е светска работа..иам дома ако си го видел кај мене кај бунарчето, за надвор функционира безпрекорно, да не беше тоа, тревата жолта ќе ми беше, вака притисок одличен прскалките си прскаат одлично вода има :)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #856 на: 24 Септември 2012, 03:03:06 am »
Хмммм значи јас треба да убрцам едно во шахта а? Ај баш ќе ви поминам на двајцата да видам како е решено деновиве.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #857 на: 24 Септември 2012, 03:11:17 am »
Да бе кафе да ти праам :P
Дојди коа сакаш :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #858 на: 24 Септември 2012, 07:11:15 am »
Исто и кај мене :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #859 на: 24 Септември 2012, 08:15:25 am »
Него да прашам нешто, дали е боље да биде поврзана чешмата у кујна со бојлерот од купатило или да си биде со посебен бојлер. Ја сакав со посебен нискомонтажен бојлер, имам и приклучок за струја-само не сум паметен која варијанта е боља за у викендица :/ Дајте предлози по можност со дообјаснување, предности и маани ...

Јас кај мене оставив цевка за да биде се централно, односно од еден централен бојлер...Меѓутоа тоа го оставив како решение за понатаму, кога ке ставам бојлер на соларна и кога ке има некое алтернативно решение освен струја за греење на водата...Не секогаш може да се деси да има топла вода во големиот бојлер, па да ти фали за садови..А и некогаш миејќи садови ке ја оладиш водата за бањање некому, ако останала во недоволна количина...
Ипак можам да речам дека мало кујнско бојлерче е добра варијанта...Брзо имаш топла вода, не е зависно од други потрошувачи. И сосема доволно за она што ке ти треба...

П.С.
Само треба да знаеш дека треба да имаш можност за испуштање на водата од целата инсталација...
Викендичка е, зимно време ке останува празна, незагреана...Шансите да замрзнат цевки и да направат беља се огромни. Затоа најдобро е да имаш шахтичка со испустен вентил, некаде на најниска точка, од каде што ке можеш да ја испушташ водата од инсталацијата. Шахтиче од кое ке си палиш и гасиш вода :) .. Исто така не би ти препорачал поголем бојлер од 30 литра за бањање да речам. За да не го чекаш еден куп време за да се испразни инсталацијата...Со толку вода двајца може да се истушираат без никаков проблем, или пак евентуално бојлер на плин... :) Добра варијанта е и тоа, размисли го...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 381
  • ? ? ?
« Одговори #860 на: 24 Септември 2012, 08:46:56 am »
Ако планираш машина за миење садови во викендицата, не ти треба кујнски бојлер. Ако имаш добра изолација, ни вода не треба да испушташ. Во Маврово не испуштам вода од нигде (само водата ја затворам на главен вентил внатре, тој во шахта е отворен), има добра изолација, оставам конвектор вклучен на снегулка во бањата, бидејќи само таа е на надворешен ѕид, до сега немало мака. Збориме за Маврово  :)

Отсутен mickeymkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 59
« Одговори #861 на: 24 Септември 2012, 14:06:18 pm »
Сакам да менувам прозори во станот па ако имате некоја фирма или мајстор да ми препорачате?
Исто така ми треба и препорака за влезна врата и ламинат од каде да се набави?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #862 на: 24 Септември 2012, 14:10:44 pm »
Него да прашам нешто, дали е боље да биде поврзана чешмата у кујна со бојлерот од купатило или да си биде со посебен бојлер. Ја сакав со посебен нискомонтажен бојлер, имам и приклучок за струја-само не сум паметен која варијанта е боља за у викендица :/ Дајте предлози по можност со дообјаснување, предности и маани ...

Јас кај мене оставив цевка за да биде се централно, односно од еден централен бојлер...Меѓутоа тоа го оставив како решение за понатаму, кога ке ставам бојлер на соларна и кога ке има некое алтернативно решение освен струја за греење на водата...Не секогаш може да се деси да има топла вода во големиот бојлер, па да ти фали за садови..А и некогаш миејќи садови ке ја оладиш водата за бањање некому, ако останала во недоволна количина...
Ипак можам да речам дека мало кујнско бојлерче е добра варијанта...Брзо имаш топла вода, не е зависно од други потрошувачи. И сосема доволно за она што ке ти треба...

П.С.
Само треба да знаеш дека треба да имаш можност за испуштање на водата од целата инсталација...
Викендичка е, зимно време ке останува празна, незагреана...Шансите да замрзнат цевки и да направат беља се огромни. Затоа најдобро е да имаш шахтичка со испустен вентил, некаде на најниска точка, од каде што ке можеш да ја испушташ водата од инсталацијата. Шахтиче од кое ке си палиш и гасиш вода :) .. Исто така не би ти препорачал поголем бојлер од 30 литра за бањање да речам. За да не го чекаш еден куп време за да се испразни инсталацијата...Со толку вода двајца може да се истушираат без никаков проблем, или пак евентуално бојлер на плин... :) Добра варијанта е и тоа, размисли го...
Mora da se misli na solarno resenie. Ako ne odma, za nekoja godina sigurno. Samo nie ostanavme zatucani so bojleri na struja.

Сакам да менувам прозори во станот па ако имате некоја фирма или мајстор да ми препорачате?
Исто така ми треба и препорака за влезна врата и ламинат од каде да се набави?
Salamander prozori ti preporacuvam od licno iskustvo. Obrati vnimanie od kade i da zemas okovot da se najdobar.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #863 на: 24 Септември 2012, 14:32:40 pm »
@mickeymkd

Јас би ти го препорачал Лазе, работат исклучиво со Brugmann германски профили...
075 437 800 му е телефончето...
Слободно можеш да му кажеш дека Сашко од Влае ти го дал бројот...
Прават и влезни врати од ПВЦ, па ке ти објасни Лазе подетално за се...Профи се момците...
Чим сум задоволен, значи ги бива :)))

http://bruegmann.pl/11,2-14=11,s.html

@Deni
Имам инсталација и за соларен бојлер, горе на керамиди, а сег ке пуштам и инсталација само за панели...
тоа е во план, нормално...За следното лето не планирам да греам вода на струја,...Здравје боже :)
Но за викенд куќа не се исплати инвестицијата...
стави се на папир па ке правиме муабет ;)
« Последно менување: 24 Септември 2012, 15:00:48 pm SaleSk »
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #864 на: 24 Септември 2012, 16:50:28 pm »
Гледај да е со три места на дихтување.
КАј мене е 7 коморен сличен на овој профил.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #865 на: 24 Септември 2012, 17:32:06 pm »
Машина за миење садови у викендица, о јеботе ;D ;D ;D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #866 на: 24 Септември 2012, 18:05:19 pm »
Машина за миење садови у викендица, о јеботе ;D ;D ;D

Like :D :D :D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #867 на: 24 Септември 2012, 20:42:16 pm »

3 места на дихтување? Гледај да има 5! места на дихтување. Тоа го имаат Саламандер и Rehau. Јас ги препoрачувам Rehau.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #868 на: 24 Септември 2012, 20:44:22 pm »

3 места на дихтување? Гледај да има 5! места на дихтување. Тоа го имаат Саламандер и Rehau. Јас ги препoрачувам Rehau.
Стави слика од профилот да видам, Рехау кога земав такво нешто немаше?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #869 на: 24 Септември 2012, 20:49:29 pm »
Имало сигурно, само не ги добил контакт од нив....

Еве сајт. Имаш тука се што треба.

http://www.rehau.com/MK_mk/bau/Fenster-_Fassadensysteme/Fenstersysteme/