Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1852762 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #840 на: 23 Септември 2012, 17:57:01 pm »
Него да прашам нешто, дали е боље да биде поврзана чешмата у кујна со бојлерот од купатило или да си биде со посебен бојлер. Ја сакав со посебен нискомонтажен бојлер, имам и приклучок за струја-само не сум паметен која варијанта е боља за у викендица :/ Дајте предлози по можност со дообјаснување, предности и маани ...

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #841 на: 23 Септември 2012, 19:21:24 pm »
Џиџи, викендицата сигурно ја грее сонце по цел ден... Не е лошо да си стегнеш еден боЉер на кров ;D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #842 на: 23 Септември 2012, 19:23:08 pm »
Ма тоа си у право, ама како алтернатива (здравје и тоа ќе биде некад) - мислев у класична изведба како е попаметно?

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 543
« Одговори #843 на: 23 Септември 2012, 19:30:27 pm »
Џиџи, ја мислам дека ти е попаметно да го средиш преку големиот бојлер пошто ја така се заебав ставив проточен бојлер кој на малце помал напон не грее воопшто, па после го сменив со стандард бојлерче но многу мал капацитет има(барем за кај мене). Е доколку приклучиш на големиот бојлер, тогаш ќе треба тој да ти биде нон стоп уклучен така да тоа ти е тоа отприлика.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #844 на: 23 Септември 2012, 20:38:04 pm »
Според мене Џиџи попаметно ти е да ставиш 2 бојлери. Зашто? Заради тоа што за во кујна може и 3 пати во денот ќе треба да измиеш чинии и малото бојлерче ќе постигне за 10 минути да стопли вода, големиот бојлер треба цел да го полниш за џабе. Викендицата значи дека ќе одиш рецимо на викенд и последниот ден кога премиваш се средуваш бојлерот обично е изгасен пошто планираш да си дојдеш дома и да си се средиш. Треба пак да го палиш само за чинии да измиеш. Зимно време ако одиш кога е исклучена водата на 2 дена дури немора ни да го палиш големиот бојлер за бањање заради тоа што треба истиот да го испразниш за да не смрзне што е доста голема зафрканција дур да тргне. Стави си уште едно малечко и обавезно пред големиот бојлер вентил за да можеш да го исклучиш од мрежата. Ова ти го кажувам од искуство не од памет.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #845 на: 23 Септември 2012, 21:00:43 pm »
Би се согласил со Томе. Јас дома од едниот голем бојлер (имам два големи) имам спроведено вода за во кујна, но тој бојлер никогаш не се гасне. Ова што го кажува Томе е многу ОК од економски и практичен аспект. Ако одиш со проточен бојлер, тогаш терај го од еден бојлер и за купатило и за кујна, пошто проточниот загрева онолку вода колку што ти е потребно во моментот. Квалитетен проточен е релативно скап, но ако може да си го приуштиш, сигурно ќе биде погоден за викендица.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #846 на: 23 Септември 2012, 21:09:24 pm »
Проблемот со проточниот бојлер и Скопската вода е бигорот иначе е супер работа.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #847 на: 23 Септември 2012, 21:10:20 pm »
Квалитетните бојлери „внимаваат“ дури и на тврдината на водата. Така разбрав :) Не сум пробал до душа.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #848 на: 23 Септември 2012, 21:12:57 pm »
Ма тоа си у право, ама како алтернатива (здравје и тоа ќе биде некад) - мислев у класична изведба како е попаметно?
Види кумановскиве МЕГА цел бојлер сосе се ти е 19.000 денари... Сосе бојлер и панели. И греач ако сакаш за 1200 плус, и контролер ако сакаш - иако нема потреба. Ич да не ставаш бојлер - дирекно на солар да идеш. Според мене. :)

@СалеСк - аман бе што изнакажа, знам дека фуш се прави - ама изгледа се погодија фини кај мене. Скоро и да нема фуш. Контролирани беа секој ден до душа... :(

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #849 на: 23 Септември 2012, 21:22:43 pm »
Фуш колку сакаш има, кај мене цел кров се преправаше заради фуш. Тоа што беше добро сработено од мајстори беше од луѓе кои беа препорачани. За ламинати можам да ги препорачам Лав комерц од нив сум презадоволен другите не ми текнува што како одеше само знам дека лимарот беше катастрофа!

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #850 на: 24 Септември 2012, 02:30:59 am »
Проточен иам дома 2/3 иам, веќе 10 години Philips се! мака немаат! једина глупа работа е што у Ѓорче нема јак притисок на вода, уствари кај мене е поарно него у комшии, али коа некој се бања со проточниот, недај боже да му текне на друг да пушти црево надвор...водата нагло се мења од најтопла до најладна :) али ипак нема проблем никаков..скопска тврда вода ваква таква 10 години не е допрен работи ко првиот ден :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #851 на: 24 Септември 2012, 02:41:18 am »
Можеш со мал хидрофор од 50-60 литри да си го решиш овој проблем со пад на притисок :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #852 на: 24 Септември 2012, 02:51:53 am »
Надвор да, имам хидрофор и се, за внатре не е до толку страшно :S иам доста добар притисок за разлика од сите у околина пример :S кај комшијата катастрофа, ја сум супер, не е до толку да требало :) ваљда затоа и не стаил татко ми :)

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #853 на: 24 Септември 2012, 02:52:50 am »
Симо ова со хидрофоров е мислена работа и излезе не-така лесно решение како што се планираше.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #854 на: 24 Септември 2012, 02:57:31 am »
Кај мене тоа функционира безпрекорно. Моето маало е познато по пад на притисок поготово во летен период, а и сега со напливот на повеќеспратни станбени згради(чки)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!