Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1852602 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #735 на: 16 Септември 2012, 00:46:22 am »
Хаха никој не пееше, благословуваше само главниот мајстор... :)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6316
« Одговори #736 на: 16 Септември 2012, 01:24:08 am »
Прв пат се уклучувам на темава...

Има мали таласи бидејќи ваљакот не му чинеше на идиотот што го стругаше.   >:(
После е шлајфуван 4 пати ручно чучнат.

Uploaded with ImageShack.us

Таткоми се занимава со овие работи... Од сликиве можам да кажам дека е лошо избрусен... Колку ти зема од м2 и со каков лак го лакираа ???

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #737 на: 16 Септември 2012, 01:31:46 am »
Што е тоа што го виде а ти кажува дека е лошо избрусен?

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #738 на: 16 Септември 2012, 01:38:05 am »

Знам дека се чворови, ама уште барем 2мм да го избрусел, се ќе било перфект...

Него во врска со куќите... Оломнани завршивме куќа, на еден спрат, со 1 дуќан (бои и лакови, поликолори и остали ствари) и 1 работилница (за фарбање, ова она) + 4 соби од по 15 квадрати... Направени се и скали за горниот спрат, сакавме да ја дигниме и на 2 спрат, ама правеа некакви проблеми овие од општина (не можело ова она, 10.000 евра требало за документ за да може да се дигне на 2 спрат), и така ја покривме, и ја оставивме за после 5/6 години да видиме дали ќе може да се дигне... 
Друго, сега куќата кај што живеам, пред 3 месеци направивме гаража за 3 возила (а предходно имаше за 1), пред 4/5 месеци направивме како летна кујна (20квадрати), сега во тек е фасадата... За некој месец ќе почниме со изградбата на парк (со фонтана, трева и летниковец со скара..)... Него некој да ми даде нешто контакт, сајт од некоја фирма што се бави со продажба на фонтани ??? Било кој град, слушав Гостивар имало некои добри...

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #739 на: 16 Септември 2012, 03:07:43 am »
После 5/6 години ако не може да се дигне...

;D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #740 на: 16 Септември 2012, 03:37:46 am »
preeska bevme kaj Sale, I patosot mu e tepsija! Suzuki, seuste ne e brusen patosot, a I Kako takov e odlicno sraboten! Sekoja cest na Sale za srabotenoto!
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #741 на: 16 Септември 2012, 03:44:46 am »
Сузукииииииииии те молаааааммм уствари не те молам ти кажувам! НЕМОЈ  ама НЕМОЈ НЕМОЈ и НЕМОЈ!! да цитираш толкави постови со слики...првиот пат стварно немаше потреба, ај  кај што објаснуваш ок, ама нема потреба ;) ;) ;)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #742 на: 16 Септември 2012, 15:19:09 pm »
.::Suzuki::.
Платив само за стругање 1000че за 19м2.
Сам го лакирав.
Тоа што си заокружил не е тоа.
Најрамен беше пред стругање.
После ќе поставам слика од таласите.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15255
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #743 на: 16 Септември 2012, 16:22:16 pm »
Сузуки,абе како успеа од слика до милиметри да забележиш бе другарче...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #744 на: 16 Септември 2012, 21:42:20 pm »
Сам го лакирав.

Патосот ти е одлично сработен и покрај тоа што сам си си работел...
Точно е дека пред да почне да се бруси е најрамен...
Зошто?
Сеа ке ти кажам...
Даските се пуштани на машина и сите се еднакво сечени и измазнети...
Сите се да речам скоро идентични...
По брусењето, господ нека ти го бруси, патосот е направен од меко дрво, следствено многу лесно се прават таласи, брегови, нерамнини и што ти уште не...И рачно овлаж да го шлајфуваш, неможеш да го дотераш идеално да биде...Нема теорија, нема шанса...
Друга работа е пример ако сакаш стварно од како ке го наместиш, рачно да го шлајфуваш, ама ке цркнеш од работа...Не е хумано тоа да го правиш...А и на крај краева, не ке го носам у гроб... :)
Колку ке го биде, толку...Стави орва рака импрегнант, подлога, истерај две раце лак, после првата исполирај со 150-ка шмиргла и терај мишко...За 10-тина години здравје боже, кога ке се прави мало реновирање, повторно само полирање и уште еден лак, и да не истера док сме живи :)))
Си сака пажљиво работење и стрпливост...Многу чистење на прашината која ја има у изобилство...Неизбежно е тоа...За жал...

@Мартин
:)
Едно е во живо, како што го виде ти, а друго е на слика :)))
Денес и кај мене почнаа со шлајфање на патосот...Истераа три раце, со 40-ка, 60-ка и 120-ка...Утре после шлајфување на краевите, и ќошињата па чистењето следи прва рака на основен лак, импрегнант да речам...По саат време следи прва рака лак...

Па здравје ке видам да ставам некое сликче...Сеа ме мрзи да станувам, а и скапав од работа..Ја средував и таблата со струја, на долниот спрат, и капнат сум. :)
Ме мрзи што сум жив :))
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #745 на: 16 Септември 2012, 21:58:40 pm »
4 race rucno po 20m2 slajfuvanje mu pravev.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #746 на: 17 Септември 2012, 15:46:02 pm »
Абе зависи колку си го платил патосот... Јас лично имам видено бајѓи евтин патос, кој го местеше професионален мајстор за местење, и брусањето беше одлично и се испадна перфект
Има случаи и каде газдата купил патос ептен скап, нашол некој никаков мајстор, кој и на дете од 10 години да му го дадеш, приближно исто ќе било... Е сега кога дојде ред да се бруса, нормално дека штом е полош патосот, повеќе пари кошта, а и маките за да се среди цакум-пакум се дупло потешки... али битно е дека секогаш на крај е перфект...

Сам го лакирав.

Зависи од мајсторот кога ќе биди најрамен... Иначе ти испаѓа 50 и нешто денари од квадрат, толку земаат сите мајстори (само за брусење..)

Сам го лакирав.

Патосот ти е одлично сработен и покрај тоа што сам си си работел...
Точно е дека пред да почне да се бруси е најрамен...
Зошто?
Сеа ке ти кажам...
Даските се пуштани на машина и сите се еднакво сечени и измазнети...
Сите се да речам скоро идентични...
По брусењето, господ нека ти го бруси, патосот е направен од меко дрво, следствено многу лесно се прават таласи, брегови, нерамнини и што ти уште не...И рачно овлаж да го шлајфуваш, неможеш да го дотераш идеално да биде...Нема теорија, нема шанса...
Друга работа е пример ако сакаш стварно од како ке го наместиш, рачно да го шлајфуваш, ама ке цркнеш од работа...Не е хумано тоа да го правиш...А и на крај краева, не ке го носам у гроб... :)
Колку ке го биде, толку...Стави орва рака импрегнант, подлога, истерај две раце лак, после првата исполирај со 150-ка шмиргла и терај мишко...За 10-тина години здравје боже, кога ке се прави мало реновирање, повторно само полирање и уште еден лак, и да не истера док сме живи :)))
Си сака пажљиво работење и стрпливост...Многу чистење на прашината која ја има у изобилство...Неизбежно е тоа...За жал...

@Мартин
:)
Едно е во живо, како што го виде ти, а друго е на слика :)))
Денес и кај мене почнаа со шлајфање на патосот...Истераа три раце, со 40-ка, 60-ка и 120-ка...Утре после шлајфување на краевите, и ќошињата па чистењето следи прва рака на основен лак, импрегнант да речам...По саат време следи прва рака лак...

Па здравје ке видам да ставам некое сликче...Сеа ме мрзи да станувам, а и скапав од работа..Ја средував и таблата со струја, на долниот спрат, и капнат сум. :)
Ме мрзи што сум жив :))
Така и ние работиме, само незнам зошто основен, па лак, па потоа уште еднаш лак или ???
Ни идеме основен лак 1 рака, потоа иде полирање (рачно), потоа уште 1 втора рака основен, пак се полира (рачно) и потоа веќе одкако ќе се исчисти ова она, се лакира со дво-компонентен лак...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #747 на: 18 Септември 2012, 09:36:35 am »
Suzuki...
Да ти кажам...Патосот е мек, знаеш и сам ако работите со тие работи...Ако го симнеш повеќе од 2 мм ондак не си направил ништо, јас барем така сметам...19 мм патос и ако го симнеш, го правиш 17...уште 2 милиметра до нут...Која е логиката...
Јас сум ако треба да има и некоја нерамнина, само да не се претера...дрвото не сакам да го симнам...
+ на местата со чворови...Дрвото е цврсто...Чворот е многу јак...Нормално е да биде за нијанса повисоко на места со чвор него каде што е чисто дрво...
Како и да е...Најважно е да е порамнето, да е добро исчистено и убаво излакирано...Не е кола па да е идеално направено...
Некој ке го направи подобро, некој полошо, битно да не се упропасти...
Еве кај мене поминаа со шлајфување, ставија прва рука основна, па една рака лак...Денес следи полирање со 180-ка, па после тоа темелно чистење на просториите ради прашина и ставање на финалниот лак....
Значи иде еден основен, па двокомпонентен лак прва рака, па двокомпонентен лак втора рака...
Еве како изгледа тоа...

Еве го исшлајфуван без ќошевите...Немам слика од исшлајфуван со се све комплет

Еве алатот и лакот:

И еве како изгледа после основен лак и двокомпонентен прва рака....
Утре ке има слики од финале, колку што успеав да видам од старт е дека има мали нерамнини помеѓу оној дел каде што е шлајфуван со ваљакот и ќошевите, односно со две различни машини и никад не можеш спојот идеално да го направиш...Не е секаде но има на некој места...Прифатливо...Како што реков, нема ништо идеално...Да е добар финишто и втората рака најважно...
+ дома имам мало дете...Џамбаз невиден...Така да процедурава ке се повторува за некоја година бидејќи се ке биде салата направено...Што од колички, што од играчки, што од роварење итн :) Нек је жив и здрав...

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #748 на: 18 Септември 2012, 09:41:32 am »
Убаво дошло. Се гледа чисто и ново дека е.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #749 на: 18 Септември 2012, 10:42:38 am »
Тоа е најважно :)