Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1852175 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #630 на: 06 Септември 2012, 22:32:07 pm »
Da takvi se potpolno isti, samo sto dole se pogresno iseceni...Ustvari ne se mnogu, malku se :))
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #631 на: 06 Септември 2012, 22:39:50 pm »
Фала, тоа ме занимаше само за што се при муабет :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #632 на: 06 Септември 2012, 22:40:52 pm »
Максимален респект Џиџи, само напред! Ќе се врти лесна храна тука, некое бишенце до 20 кила да е :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #633 на: 06 Септември 2012, 23:05:40 pm »
Хаха фала velestrumf, да ти се врати  :-*

Да, такви се скалите 120цм х 70 цм, не е изводливо на овој мал простор да се направат класични скали т.е. можда е и изводливо, ама не сакам да ми одземаат од просторот и видикот. Другатата варијанта на (стандардни) скали е 110 х 60 што е стварно малку. btw сте ги виделе викендиците у Маврово? ;D Поентата на викендицата е да се престојува за време на викендите и тоа надвор (дома си ги имам фала Богу сите услови за седење внатре ;) ), планиран е и летњиковац надвор, ѕидана скара, црквичка, фонатана или водопад ... ЗДРАВЈЕ, полека полека све ќе биде!  

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #634 на: 06 Септември 2012, 23:13:42 pm »
Значи со право сум си кажал таму, бишенце до 20 кила... Као да сум знаел дека и ѕидана скара е у план :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #635 на: 06 Септември 2012, 23:21:52 pm »
Епа скалите си се супер де...функцијата им е 0 простор да зафаќаат и да бидат практични таман си се..што се фативте за нив..иам дома исти такви у гаража...одлични се :)
Иначе Љетниковаааац :) кога си слободен, бујрум на кафе кај мене у позадина -

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #636 на: 06 Септември 2012, 23:22:53 pm »
Многу брзо иде, алал да ти е! Ај па чекаме да не викнеш за помош. 20 кила мнoгу се :D :D :D

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #637 на: 06 Септември 2012, 23:25:42 pm »
Лелееееееееееее ЛЕПОТА Божја !!! Обавезно ќе наминам да видам !
@Chlink Фала многу друже и ... се мисли на жива мера ::) ;D

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #638 на: 06 Септември 2012, 23:31:46 pm »
И да дојдеш, може ќе ти светне идеја некоај пошто се е правено ко ти што си правиш, по свој мерак, не по нешто универзално :) иначе у него нема употребено ниту една шајка! се е штраф :) а стар е 11 години не мрда :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #639 на: 07 Септември 2012, 20:09:34 pm »
Браво Џиџи! Одлично напредува работата. Баш ми е мерак да се заврши што побрзо.
Супер е. Нека продолжат вака.
bw За арматурата не се секирајте, најмал проблем е наставување.  ;)

Цитат
да имам.. уствари и немам, ке кажам заклучок... јас работам 12 години со парно... сегашниве згради се сегашни... сум работел и на оние постарите... затоа:

секој кога гради си тера по свое... парапет од 100 сантими е лудост според мене... 65-70 сантими е нај идеално... трепезарски маса не се става до прозор... до прозор се става работна маса...

и без да ме разбереш погрешно или да се навредиш... ама со вас архитектите, никогаш неможат да се разберат другите технички лица... кога нешто ке наумите така мора и да биде... во неколку случаеви ми се десило на крај архитектот да биде избркан од страна на газдата зашто буквално почна да шефува на сите кои работат на објектот... и тоа во точно 4 случаи му се деси на оној хомото александар, што го имаше по телевизии... ко ке запне за нешто така и така, а ти му викаш АБЕ НЕМОЖЕ ДА СЕ ИЗВЕДЕ ТАКА а он упорен... на крај се обраќамна инвеститорот, му ги нудам парите назат или барам да ми го отстрани од глава дотичниот самоизбран падар на објектот... и нај веројатно бидејки не сум прв, другиот ден или истото попладне него више го снемува од тука за сва времена...

бидејки си архитект... дали работиш и статика на објекти? јас сум у план да градам куќа и ми треба архитект за статика на објектот... ништо друго... за другото си знам што и како... јас ке си бидам мој архитект... ама за статика ми треба човек што ја разбира работата...

Јас нема да се навредам, ама немој и ти да се навредиш со следново.
Покрај сета почит на тоа што си работел и со толку време искуство, ама во текот на градење на еден објект главен човек е Архитектот. Тој е одговорен за проектот, изведба и надзор. Јас со тебе немам работно искуство и затоа не знам дали те бива или не. Искрено да ти кажам и мене ми е преку глава од лаици мајстори и од мајстори што се прават најпаметни.

За парапетот повторно гледам се фаќаш во дилеми. Зошто да не ставам трпезариска маса покрај прозор? Тоа е забрането или ти така мислиш?
Можно е што сакаш да ставиш под прозор. Добро викаш дека се става работна маса под прозор, ок. Дали знаеш колку е висина на работна маса? 75 - 80 см. И оооп ете ти го пак парапет 90 см.
Друга работа што е мноогу важен фактор при правење парапет, незнам како ми промакна.
Висината на парапетот е најбитна од сигурносни причини. Зошто?
Затоа што многу е полесно да се превртиш од прозор со 70 парапет, од колку со 90 - 100.
Една од главните причини за што оградите на тераси се прават со димензија 90 - 100 см.
Ова е еден од најбитните фактори при градење на објекти во Германија. Кај нив строго е наменато дека парапет и ограда на тераса мора да биди минимум 90 см. Некаде и 100 см.
На доста згради кои беа изградени со 90 парапет им беше забрането да се користат терасите или да си направат нови огради.
Посебно интересна приказна има за објектот Баухау во Десау.
http://farm4.staticflickr.com/3118/3133187029_9fa2e9e161.jpg
Овие огради се 90 см високи. Според новиот закон за терасите да бидат 100см, овие мораа да се праправат. Ама пошто Баухаус е институција тоа не смееше да се случи. Решението беше просто. Пломби на вратите, нема да се користат. :)

Е сега за статиката.
Да, јас сум архитект. Покрај тоа што имаш 15 г. искуство со објекти не знаеш дека Архитект не прави статика. Тоа го прави Градежен Инженер.
А да ти одговорам на прашањето, да, имам фирма моја и правам статика. Не е проблем, што сакаш, кога сакаш ти стојам на располагање.
А тоа што ќе си бидиш сам архитект, со среќа нека ти биди. Дај боже да знаеш колку некој добар архитект или повеќе.
Исто така е нелегално  да правиш објект без потпишан и заверен проект од архитект, во општина.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #640 на: 07 Септември 2012, 20:30:50 pm »
Посебно интересна приказна има за објектот Баухау во Десау.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Овие огради се 90 см високи. Според новиот закон за терасите да бидат 100см, овие мораа да се праправат. Ама пошто Баухаус е институција тоа не смееше да се случи. Решението беше просто. Пломби на вратите, нема да се користат. :)

Пронајди ја отворената балконска врата...

Хинт: Бе 2 :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #641 на: 07 Септември 2012, 23:02:31 pm »
Фала osmica8, од срце ти посакувам да си изградиш и ти таква каква што си посакал !

Еве апдејт од денес. Имено, се започна со изградба на кровот, припрема за тротоари и скали - еве како се одвиваа работите ...

Утре е празник, а и задутре - се читаме у понеделник ЗДРАВЈЕ со нови збиднувања ;)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #642 на: 07 Септември 2012, 23:34:31 pm »
Леле колку брзо бидна кров, машала. Ама дека малецко па помага доста. :) Цак-цак готово!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #643 на: 08 Септември 2012, 11:33:52 am »
@Simo  собите од Баухаус порано беа за студенти и се користеја постојано. Сега се повеќето направени изложбени соби и не се во употреба. Или пак ги користат некој почесни гости. Затоа вратите се отворени. ;)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #644 на: 08 Септември 2012, 11:52:46 am »
Бреееее...Па вие до Октомври ке се уселите бре :)))
Супер...Одлично...
Ме интересира колкава ти е висината од плочата до сртот?
Вака одокативно ми делува како да е 1,80м?
Ако е толку, значи доволни ти се скалите за горе...Пошто тоа ке ти биде таван? Со максимална висина од 1,60? Може да се стават кревети за преноќување, не  е страшно :)
Јас мислев дека ке имаш просторија со висина од 1,80 до 2,20 која ке ја користиш секојдневно :) у најмала рука...
Инаку одлично тераат работите...
Него додека ти е вака отворено се, додека се гледаат гредите...
Бутни ја кората која ја видов на некој греди, за да не се упика црв или па сипци да не ја нападнат...
Околу скалите верувам дека и мрежа ке ти стават за да не ти пука и пропаѓа, една од најбитните работи...Не е лошо да оставиш и фи 100-тка покрај ќошевите за одвод, односно за водата од олуците...Да не ти се слива безвезно и да не ги прерипуваш...Како и да е немаш канализација, него септичка јама, па водата и да тече во бавча не е опасно, само да не се слива под куќа :)
Друго не ми текнува...
Многу од работиве ги кажувам од искуство, е сега мајсторите знаат што треба да направат, само онака како прибелешка :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.