Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1504993 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11749
  • Архитект
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #405 на: 06 Април 2012, 13:59:03 pm »
Така е осмука, јас сум со врски, а ти си без врска.

Да се вратиме на темава, ќе одоговирш ли колку Калимеро ќе треба да плати за барисол-от? Колку барисолот ќе го штити од ветер и дали кога ќе го штити ќе има сончева светлина на терасата, бидејќи барисол е наменет за заштита од сонце а не од ветер? И на крај која фирма кај нас се занимава со продажба и монтажа на барисол?

Барисол незнам што е. Можиш да ми го објасниш?

Ако мислиш на брисолеи, е тоа е веќе друга работа. (чудно за некој без врска, да знае за поими )
Брисолеи не ги прозиведува фирма, тие не се бренд или модел. Тие се само стручно кажани тип на заштита.
Можат да бидат употребени за различни намени и од различни материјали.

На твоето прашање колку коштаат тие?

- Затоа што можат да се направат од милион материјали, незнам колку коштаат. Не можам да извадам средна вредност на сите милион материјали.

Колку ќе штити од ветар?

- Многу. Или пошто љубиш бројки, 90% заштита од ветар. Ваљда.               Или не....

Дали ќе има сонце која ќе го штити од ветар?

- Да ќе има, ако се искористи прозирен материјал при изработка на брисолеите.

Ако форумот е место каде треба да се искажат корисни работи и да не тресиме глупости, тогаш зошто ти се пикаш во теми каде што немаш доволно искуство, познавање и објаснување?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #406 на: 06 Април 2012, 14:01:27 pm »
Фала момци, за ова со Лексан баш вчера правев некој калкулации, не за цената туку дали и колку би било практично, е сега уште да видам дали има проѕирен лексан(да е најблизу до стакло), односно кога ќе разгледувам ќе видам какви видови има.
Осмица твојава идеја не ми изгледа воопшто практично затоа што покрај вратата, и прозорот од спалната гледа на тераса, а со твојава идеја кога ќе биде затворено нема да има никаква светлина во спалната,а кога би сакал да има светлина тогаш би дувало или врнело, веело.Плус тотално би ја пригушил светлината во станот, имајќи предвид дека и вратата од дневна излага на тераса, па во тој случај би имал едно прозорче само светлина во цел стан.

Не донесувај одма заклучоци.....

Стаклени брисолејки...

http://www.levolux.com/L_Images/case_studies/idcom1.jpg

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #407 на: 06 Април 2012, 14:07:10 pm »
Па по наши складишта нема. Кај нас многу ретко некој вградува брисолеи и се вградуваат исклучиво за големи објекти/површини. Има фабрика во словенија Soltec која ги произведува. Во зависност од материјалот, од начинот на регулирање, бројот на зони и слично со монтажа чини од 150 до 350 евра по квадрат за големи површини, т.е. поголеми од 200 квадрати и ова важи за мотажа во фаза на градба. За дополнително поставување не можеа да ми дадат цени, требало да се направи увид на лице место и да се направи проект. Ми рекоа дека за мала површина не е баш исплатливо решение и дискретно ми се насмеавна техничкото лице од другата страна на слушалката кога кажав дека сакам да ја затворам терасата.

BTW, проштевај осмица што брисолеите ги нарекувам барисол, не е случајно туку намерно бидјеќи името ме потсеќа на капки за нос Барисол.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6185
  • 69
« Одговори #408 на: 06 Април 2012, 14:08:28 pm »
Си се обратил на погрешно место :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #409 на: 06 Април 2012, 14:09:43 pm »
Нормално дека ќе ти се изнасмеат. Како што јас ти се смеам цело време, кога ќе лупниш некое математичко решени за архитектура.

;D ;D ;D ;D ;D ;D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #410 на: 06 Април 2012, 14:12:05 pm »
Осумка, и јас се смеев од оваа страна на слушалката.

И не заборавј дека твој предлог е решението со Брисолеи, а тоа значи дека тебе ти се препишува глупоста и неписменоста.

Патем, најде ли цени? Калимеро чека да одоговориш па да се одлучи на решението.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #411 на: 06 Април 2012, 15:18:54 pm »
Kalimero

Кога веќе планираш да ставш профили челични/алуминиумски. Тогаш оди со застаклување. За овај простор со се стакла би требало да те кошта околку 500 €.
Нема потреба да одиш на профили со комори, можиш и со челични, најевтини кои држат стакло.

Еве нешто од мене како би изгледало да е малку поразлично и со подобра функција. Овие стакленца, можиш и да ги отвораш и затвораш.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #412 на: 06 Април 2012, 18:32:01 pm »
8, ами што сторе со барисоло? Ќе ни дадиш цени и фирма?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #413 на: 06 Април 2012, 18:34:42 pm »
8, ами што сторе со барисоло? Ќе ни дадиш цени и фирма?

Слабо некако читаш а?
Човекот излезе со цена за жалузините :

Kalimero

Кога веќе планираш да ставш профили челични/алуминиумски. Тогаш оди со застаклување. За овај простор со се стакла би требало да те кошта околку 500 €.
Нема потреба да одиш на профили со комори, можиш и со челични, најевтини кои држат стакло.

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43914
  • Il Moderatore
« Одговори #414 на: 06 Април 2012, 19:20:14 pm »
Јас имам ставено алуминиумски жалузини на еден стаклен отвор, на јужната страна. Добра заштита од сонце се. уште ако можеш да ги искомбинираш со електричен мотор (моите се со рачна курбла), уште подобро.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #415 на: 06 Април 2012, 19:29:36 pm »
http://www.rolomatik.com.mk/products.php?id=30

Само не прашувај за цена...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55047
  • Махер
« Одговори #416 на: 06 Април 2012, 19:39:57 pm »
^^ Now, we are talking.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43914
  • Il Moderatore
« Одговори #417 на: 06 Април 2012, 20:28:39 pm »
Јас кога прашував за мотор за моите жалузини, беа отрпилика колку жалузините :) а имам 2 квадратни метри жалузини, кои не се баш ефтини.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #418 на: 06 Април 2012, 20:41:56 pm »
Околу 50 евра...Мислам дека толку беа за нормални ролетни...
Е сега зависно од големината на ролетната можеби ке треба и нормално различен мотор по снага, а тоа ја крева цената...Не сум се ангажирал се уште на таа тема максимално...Не дошол ред на ролетни...Сеа сум у фаза поставување на инсталација за парно греење и припрема на терен за кошулица, па после лепење плочици :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #419 на: 06 Април 2012, 21:24:30 pm »
Јас кога прашував за мотор за моите жалузини, беа отрпилика колку жалузините :) а имам 2 квадратни метри жалузини, кои не се баш ефтини.
А колку кеш чини квадратен метар жали-зини?