Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1504881 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55047
  • Махер
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #360 на: 05 Април 2012, 19:48:50 pm »
Има добри врати што се зимаат за 6-12.000, влезни. Метални, со изглед на дрво за да се вклопува во остатокот врати.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #361 на: 05 Април 2012, 19:49:01 pm »
Само Блиндор за влезна врата и тоа од Codkey !

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6185
  • 69
« Одговори #362 на: 05 Април 2012, 19:52:34 pm »
Кинеска Јок...Не долази у предвид...
До сега све што видов по продавнициве е срање у боја, а што е најинтересно кај сите е истото...
Иста прича, исти материјали слични цени...
Дрвените ми се како да сум ги правел јас, со тесла, многу чкартовски направени...Дрвоно неквалитетно, ај здраво..
Најинтерсна ми се виде понуда на блиндор врата, по цена од 26 000 денари до сеа...
И како изработка и како материјали кои се употребуваат...
Од надворешна страна, пластифицирана фолија врз веројатно некој медијапан или појма неам што материјал беше, а од внатре е медијапан со боја по желба...Дебела, масивна и се гледа дека добро дихтува кога ке ја затвориш...+ безбедност на виско ниво....

CODKEY не се блгарчета?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11749
  • Архитект
« Одговори #363 на: 05 Април 2012, 19:53:43 pm »
Убаво Сале што има напишано за прозорите, од негово видување.
А еве ти сега од стручно видување:

PVC
+
1. Евтини
2. Лесни на монтажа, изработка
3. Одлична изолација

-
1. Пластиката никој не ја сака, вештачки - копија материјал.
2. При пожар PVC испушта толку отровни гасови, што луѓето умираат многу брзо од отровање на организмот. (сале нека објасни поточно).

Alu..
+
1. Материјал кој е многу квалитетен и добар.
2. Отпорен на време и надворешни влијанија.

-
1. Најголем проблем со овие прозори е што се ладни на допир. Човекот сака да биди опкружен со добри материјали на дофат (природа). Алуминиумот е скроз обратно од сето тоа.
2. Што се јавува кондензација некаде.
3. Цена

Од сите овие најдобри прозори се комбинација од Алу + дрво. Такви ги има кај нас, само што се претерано скапи. Нивната изработка е алуминиум од надвор, каде и треба и слој од дрво од внатре, за добар допир и за губење на кондензацијата.

@ Kalimero....

Види која цена ќе ти дадат за алу. профили и стакло. Ако тоа ти е прескапо, види и ПВЦ како ќе оди со цена (тие се поевтини троа). А според мене најдобра комбинација би било да направиш брисолеи. Можиш да ги изработиш од било каков материјал и облик. Битно е што ќе го заштитиш главниот ветар а и ќе можат да се отвараат или комплетно да се вадат на лето.

Еве ти една слика како од прилика јас го замислувам тоа....

https://www.google.com/search?hl=en&safe=off&q=windstopper&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1680&bih=931&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=j9t9T9K_EJSHswbrz7mgCQ#um=1&hl=en&safe=off&tbm=isch&sa=X&ei=pdt9T4CCGo7ssgbU1OjICQ&ved=0CD8QvwUoAQ&q=brise+soleil&spell=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=e915f65f68ad4ef9&biw=1680&bih=931

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #364 на: 05 Април 2012, 19:58:01 pm »
Не се занесујте...Ова не е крај на муабетот...Не ги исцрпивме сите теми...

Што би препорачале за добра влезна врата на куќа...
Дрво, ПВЦ, Блиндор (метална) или што?

Сале полно дрво, крај!!

Најдобро и на изглед и на квалитет. Немој да се лажиш со тие Дени што ги вика, што се со пластика обложени што личи на дрво. Ужас невиден се тие.
Во Битола во зградата имаат ставено фантастични влезни врати. Дрвени се со ситем на шипки што одат во сите правци во ѕидовите. Јас поубава врата од таа не сум осетил/видел кај нас. Која ќе ја отвориш и затвориш има многу добро чувство и добар звук. Како нешто полно да отвораш, налик на сеф. За разилка од тие кинеските, како лименка да затвораш. Мислам дека се Охридски, ако сакаш ќе се распрашам детално од каде се, што се.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #365 на: 05 Април 2012, 20:07:20 pm »
Termoizoliran aluminium dava podobri mehanicki karakteristiki od PVC, no termicki e polos,
PVC so 5 komori e podobar izbor ama mehanicki e poslab od aluminiumot.
Drvoto e najdobro vo termicka smisla ama e i najskapo. Za zal kvalitetno izrabotena drvenarija vo denesno vreme tesko se naogja. Ima standardi kako se izrabotuva kvalitetna drvenarija.
Aluminiumot ne e kako onoj porano od Alumina (so vrven proces na eloksiranje), i so dzid na profilot od 2.5mm-3mm i sekako odlicna konsistentnost na materijalot. Kaj nas denes ima mnogu fancy profili ama ne se ni 10% od onie na Alumina.
Profilite na Alumina na vremeto bea NAJSKAPI i sekako najgrubi no zatoa najdolgotrajni. Edna vrata so takov profil vo vlez na zgrada uspesno izdrzuva i po 15 godini bez deformacii na ramkata. Edino se menuvaat plasticnite podmetoci na manzetnite. Denesnite vrati od aluminium imaat manzetni postaveni na rabot na profilot a profilite od Alumina imaa manzetni postaveni na dzidot od profilot.
Inaku vo Uganda (Entebbe) celiot Aerodrom (zgradata) e proektirana i izvedena od Energoproekt Beograd so upotreba na aluminiumski profili od Alumina Skopje !! Od 1974 mislam deka e pustena vo upotreba. Toa neka vi e informacija kolku kvaliteten aluminium imalo pred godini proizveden vo Skopje.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #366 на: 05 Април 2012, 20:09:16 pm »
Полно дрво, ама ајде полно дрво како што треба да се најде...Ова се што видоф беше мизери...Прво уште ненаместена крива како тиганица, изработка никаква, како ја со тесла да сум чукал...Дрвото лош квалитет, а цена околу 300 евра...Од 6 сантима, поскапо за 200 евра али изработката пак таа...
Кинеска не доаѓа у предвид...да сум можда у стан, за под суво ај и така и така, ама за надворешни услови каде што и ке ја врне и вее и сонце ке ја пече, јок...Еден комшија секоја пролет и есен си ја фарба со аутолак :) и ми вика...Кинескава врата е ТОП...300 денара имам на годишно ниво трошак на неа и стално ми е како нова :)
Единствено до сеа онака како што реков блиндориве ми се видоа појаки и посаглам направени....
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #367 на: 05 Април 2012, 20:12:20 pm »
@kalimero

искористија металната конструкција над ѕидчето за натакнување на рамките со лексан. Најевтино и најпрактично решение е.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #368 на: 05 Април 2012, 20:16:16 pm »
Kineskite vrati se Ok. Ne se tolku losi kolku sto se napumpani vo cenata (200% !). A inaku ako e na 1/2 od cenata sto se nudi e BEZ konkurencija za vnatresna vrata ! Ne za vlezna de. Eftino, ubavo izgleda, ne e tolku kvalitetno ama ke istrae najmalce 5 godini. Za vlezna se znae:
-Pravena vrata. BTW ako imas Youtube idi iskucaj vo toa search "Police vs Door" i pogledni ima edno klipce kade romanskata policija se obiduva da razbie vlezna vrata od stan. Celi 13 minuti lupaat so ogromen tokmak 4-ca babackivci i ne mozat da ja razbijata vratata. E TOA E VRATA ! Samodelka (sto bi rekle vo Bugarija).
probaj najdete go i smejte se :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #369 на: 05 Април 2012, 20:19:31 pm »
Полно дрво, ама ајде полно дрво како што треба да се најде...Ова се што видоф беше мизери...Прво уште ненаместена крива како тиганица, изработка никаква, како ја со тесла да сум чукал...Дрвото лош квалитет, а цена околу 300 евра...Од 6 сантима, поскапо за 200 евра али изработката пак таа...
Кинеска не доаѓа у предвид...да сум можда у стан, за под суво ај и така и така, ама за надворешни услови каде што и ке ја врне и вее и сонце ке ја пече, јок...Еден комшија секоја пролет и есен си ја фарба со аутолак :) и ми вика...Кинескава врата е ТОП...300 денара имам на годишно ниво трошак на неа и стално ми е како нова :)
Единствено до сеа онака како што реков блиндориве ми се видоа појаки и посаглам направени....

Незнам кај шеташ што наоѓаш стално на толку лоши производи. ;D ;D ;D Или пак имаш многу висок критериум.

Кажи ако сакаш ќе се распрашам од каде се произведенени и купени вратите што се кај мене ?

@kalimero

искористија металната конструкција над ѕидчето за натакнување на рамките со лексан. Најевтино и најпрактично решение е.

А воедно и најгрдо.
Незнам дали прво или второ по грдост. Дека тоа со најлонот тука е некаде...

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #370 на: 05 Април 2012, 20:19:42 pm »
Лексан

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #371 на: 05 Април 2012, 20:33:27 pm »
Незнам кај шеташ што наоѓаш стално на толку лоши производи. ;D ;D ;D Или пак имаш многу висок критериум.

Кажи ако сакаш ќе се распрашам од каде се произведенени и купени вратите што се кај мене ?

Прашај, не е проблем...Да ги видам па ке ти кажам...
:)
Дури и на google му се темни од мене...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #372 на: 05 Април 2012, 20:35:24 pm »
Знам, порано ми се жалеше од тебе секој ден. Сега изгледа легна на брашното.

;D ;D ;D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #373 на: 05 Април 2012, 20:43:10 pm »
Е па или работиш по ЈУС или не работиш...Или си бренд или си ситна боранија...
Ако ја научиш лекцијата на почеток, ке те биде...
А ако не, ке тераш додека не те исшутираат...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #374 на: 05 Април 2012, 20:52:37 pm »
JUS (odnosno DIN). Ako si brand se znae kakov treba da si - perfect ! Kako Apple na primer za kompjuteri. Ne e najbrz no e najdoverliv.