Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1504937 пати)

Отсутен google

• Редовен
  • Пораки: 2396
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #345 на: 05 Април 2012, 14:49:53 pm »
hmm...
ja otidov po pukanki, Cuore spremaj se...:D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43910
  • Il Moderatore
« Одговори #346 на: 05 Април 2012, 17:01:40 pm »
...... идам и јас со пивото... :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #347 на: 05 Април 2012, 17:36:01 pm »

Цитат

Најдобра варијанта ти е алуминиум профили со обични прозори. Ем ќе го имаш погледот ем ќе можиш да ги отвориш сите. Само види што нудат кај нас.
Овие најлони, лексани, се фејк работа. Лошо изгледаат и немаат некоја незнам каква функција.
Сепак дај слика, па да видиме што можи да се направи.

Алуминиумот е одличен термо-спроводник и у лето ќе биде како радијатор да имаш уклучено, а у зима камен ладен ...
По мене најдобра варијанта е пластични прозори со дупло стакло и комори на преклоп или шибер - незнам како изгледа просторот. На прозорите стави фолии за градежништво (можеш и огледални) како заштита од инфра црвените зраци.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6185
  • 69
« Одговори #348 на: 05 Април 2012, 17:42:57 pm »
Точно дека е одличен спроводник на температура...
Но 8-ца можда не мислеше на таков обичен алуминиум...Можда мислеше на оној "новиот" профил кој има комори кои се одделени со пластика, односно со таканаречен термопрекин...Башка и ефтин е, како за затварање на тераса  ;D

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55047
  • Махер
« Одговори #349 на: 05 Април 2012, 17:52:17 pm »
Алуминиумски прозори е најпромашеното нешто во индустријата со прозорци.

Алуминиумот е одличен термо-спроводник и у лето ќе биде како радијатор да имаш уклучено, а у зима камен ладен ...
По мене најдобра варијанта е пластични прозори со дупло стакло и комори на преклоп или шибер - незнам како изгледа просторот. На прозорите стави фолии за градежништво (можеш и огледални) како заштита од инфра црвените зраци.
A да не зборуваме за точки на кондензација, и што ќе ти се деси на ѕидовите околу. Нема да има влага, туку вода ќе тече.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #350 на: 05 Април 2012, 17:55:33 pm »
Алуминиумски прозори е најпромашеното нешто во индустријата со прозорци.

За ова имаш некакви сознанија, образложенија? Или колку да се најдеш у муабет...

Исто како јас да речам дека VW е најпромашеното нешто во индустријата со автомобили, а и нема да сум далеку...

Секоја технологија си има одредени маани, односно недостатоци, а и позитивни особини...За да кажеме нешто односно да скокнеме прво треба да кажеме ОП па да рипнеме. Барем мене така ме учеа ко што реков у бивша Југославија...Незнам можда ме лажеле, кој знае...Можда е обратно... :)
Контраши...

едит, сеа го читам фино постот, пошто го смени...

A да не зборуваме за точки на кондензација, и што ќе ти се деси на ѕидовите околу. Нема да има влага, туку вода ќе тече.

Која е таа точка на кондензација?
Јас искрено првпат слушам за ваков поим..Или сеа скоро е измислен? Можда овие од власта ја измислија, како и пун к(р други работи...
Точка на кондензација не постои, туку постои точка на роса, кога пареата преминува во течна фаза, или ако сакаш  може и обратно, кога течната фаза поминува во пареа, или најточно објаснето кога не е ни пареа ни течна фаза, за да ти стане појасно, интелектуалец си ке ме разбереш... Кондензација е процес при кој пареата поминала во течна фаза, па затоа и собраната течност од овој процес се нарекува кондензат.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #351 на: 05 Април 2012, 17:57:50 pm »
1. Читај погоре.

2. Употреби логика. :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11749
  • Архитект
« Одговори #352 на: 05 Април 2012, 18:00:29 pm »

Тој нема да живее на тераса. Сака да ја заштити тераса од ветар. Не заборавај дека тој веќе си има нормални прозори (претпоставувам пвц).
Ако надвор темп е -15 после првите прозори ќе биди -5 - 0, дома ќе му биди тамам.
На лето, како што спомна Калимеро би ги држел цело време отворени, така ништо од тоа дека е топлински спроводник.

@Deni алуминиумските прозори се најдоброто нешто што е појавено на пазарот. Грешно е тоа што луѓето не знаат правилно да ги употребат и монтираат.

Присутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1855
« Одговори #353 на: 05 Април 2012, 18:38:28 pm »
Еве го просторот

и плус на сликата не се гледа, има мал простор скроз лево 20-30 см.

Прозори е ок работа, само незнам колку е разумно да дадам 1000+ евра бидејќи не е мал простор, за нешто чии позитивни работи незнам колку ќе ги користам,друга работа, видов исто во мојава зграда има ставено такви најлони и ок изгледа ако е за изглед.

Пак ќе кажам секое мислење е добредојдено, и фала ви на сите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #354 на: 05 Април 2012, 18:42:37 pm »
Која е таа точка на кондензација?
Јас искрено првпат слушам за ваков поим..Или сеа скоро е измислен? Можда овие од власта ја измислија, како и пун к(р други работи...
Точка на кондензација не постои, туку постои точка на роса, кога пареата преминува во течна фаза, или ако сакаш  може и обратно, кога течната фаза поминува во пареа, или најточно објаснето кога не е ни пареа ни течна фаза, за да ти стане појасно, интелектуалец си ке ме разбереш... Кондензација е процес при кој пареата поминала во течна фаза, па затоа и собраната течност од овој процес се нарекува кондензат.
Интелектуалец си ке ме разбереш. :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #355 на: 05 Април 2012, 18:48:37 pm »
1. Читај погоре.

2. Употреби логика. :)

А бе логика...Логички плочки јас само знам, друго незнам...
Нема везе...
Не е тоа муабетот, да се јачаме сеа...
Се си има свое...Алуминиум, пластика, дрво итн...Да не ја разглабаме темава...Добро, подобро, најдобро...здравље лесковац, први мај пирот...

Прочитај се пред да се направиш најпаметен...
Точка на КОНДЕНЗАЦИЈА....не постои за жал....Ти објаснив...Постои точка на РОСА...
Кондензација е процес, а не точка...  ;D

@kalimero...
Вака...По мене најефтина варијанта би ти била следнава:
За да заградиш зимно време, а малку од малку да личи на нешто може да се стави лексан...Да се направат рамки, со шарки или со некакви си лежишта, се е тоа изводливо, со димензии од 60 на висината од балконот и да се ставаат како панели...Рамките може да се направат или од Л профили или пак од профили со димензија 15х15, со тоа што на нив ке се намонтира лексанот...Лексанот по твоја желба може да биде или во боја или пак провиден...Провидниот мислам дека знаеш како изгледа, а и мислам дека знаеш како изгледа лексан.... :)
Можам ако сакаш да ти дадам и број од луѓе со кои би можел да се консултираш, односно кои би ти кажале колку е тоа изводливо, како е најдобро изводливо и колку рецимо оваа варијанта би чинела...
:)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #356 на: 05 Април 2012, 18:54:07 pm »
А зошто алуминиумски прозорци се добри уште еднаш?

- Во што се подобри од дрвени, и во што од ПВЦ? (Освен во непотребност да се фарбаат, за разлика од дрвени?

П.С. Ова со лежишта едноставни и лексан е многу добро решение. А и ефтино. Дури немора цела да ја затвориш, туку само 80-90%, да си има вентилација.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #357 на: 05 Април 2012, 19:06:04 pm »
1. ПВЦ
+ ефтини
+ пластиката е добар изолатор
+ отпорни на вода
+ не мора да се фарбаат

- потребно е дополнително зајакнување во внатрешноста на ПВЦ профилот со профил од метал бидејчи пвц-то само по себе е многу слабо...
- по одреден временски интервал заради дејство на сонцето менуваат боја, пожолтуваат , и пластиката станува крта и почнува да се рони...
- на поголеми димензии не се цврсти, односно се лабилни
- издржливост

2 Алу
+ отпорни на вода
+ не мора да се фарбаат
+ нема потреба од дополнително зацврстување со внатрешни профили (во самиот профил)
+ на големи димензии на прозори нема дефорирање
+ времето не ги јаде
+ и покрај топлоспроводливите карактеристики, термомостот кој се употребува при изработката на самиот профил има огромна улога при изолацијата...
+ издржливост

- цена
- Доколку се направени од профили без пвц термични мост не се препорачливи

Еве ти некој споредби...Мои видувања...
Дрвените не би ги коментирал...
Мислам дека и нема да има потреба во моментов...Мада тие по мене се најдобри, само ако се добро направени...
Истото важи и за ПВЦ и АЛУ...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #358 на: 05 Април 2012, 19:18:38 pm »
Ете така. :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #359 на: 05 Април 2012, 19:45:34 pm »
Не се занесујте...Ова не е крај на муабетот...Не ги исцрпивме сите теми...

Што би препорачале за добра влезна врата на куќа...
Дрво, ПВЦ, Блиндор (метална) или што?