Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476684 пати)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #255 на: 16 Март 2012, 01:55:23 am »
ima i plastificirani limovi so na niv od dole po 10cm stiropor....

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #256 на: 16 Март 2012, 01:58:53 am »
ima i plastificirani limovi so na niv od dole po 10cm stiropor....
„Сендвич лим“, повеќе е како PU пена, отколку стиропор...... тие повеќе се користат за хали со метална конструкција, кај што немаш ваква можност за бетонски плочи изолации и сл...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #257 на: 16 Март 2012, 02:03:42 am »
^ И мислам дека се доста по соленки од обичниот лим.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #258 на: 16 Март 2012, 02:14:06 am »
pa normalno kolku pari tolku muzika ;)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #259 на: 16 Март 2012, 02:16:11 am »
Ако имаш можност, подобро ти е да направиш сам сендвич со тервол, поефтино и поефикасно ќе ти биде, ова е за ептен  кај што се нема можности, ти викам, хали и такви работи, се интересирав и за тоа, ама сите ми рекоа дека е скапо и безпотребно кога веќе имам изолација на плоча и патосиран покрив со тер хартија.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #260 на: 16 Март 2012, 02:41:00 am »
Имаше некаде на интернет најдов калкулатор за изолација кровна, за наши услови пишуваше 19 цм стаклена волна ако добро се сеќавам.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3847
« Одговори #261 на: 16 Март 2012, 03:08:58 am »
Сепак ти добро си изолирал,али има и друг проблем кој се јавува кај лимените покриви а тоа е прокиснувањето,кое се јавува кај што се заштрафени таблите,гумичките од сонцето и мразот окрутуваат и после тоа пропуштаат вода,и најтешко е да откриеш од каде доаѓа прокиснувањето,а кај ѓерамидата одма ке забележиш...Значи ова ми е кажано од другар кој работи со таа работа

Ако лимарите имаат малце подобра машинерија ова не е проблем. На девојка ми татки и изработуваат лимени кровови и олуци па баш го прашував за ова зошто над гаражите подигнавме 1м(44м2) ѕид кој сакаме да го покриеме со лим и да биде за седенки и сл. Имаат една машина која се става на местото каде што треба да има штрафови односно што се спојуаат плочите и го превиткува лимот 2 пати, односно го превиткува така што нема шанси некгоаш да влезе вода таму па колку и да врнело. Малце штуро објаснив но преку тастарува незнам како, сум ја гледал во живо како работи. Машината е со мали димензии и се управува далечински, односно контролна табла која е поврзан со неа со кабел.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #262 на: 16 Март 2012, 03:17:57 am »
Јас кажав како шо ми кажаа,а фала Богу дека и на тоа ке му најдат лек...Е сеа,другарчето кај што работи во фирмата можи немаат таква машина и опрема и сл.Како и да е,индивидуален избор е,и од што и да е покривот ако е добро направен нема да има гајле :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #263 на: 16 Март 2012, 07:50:53 am »
Сепак ти добро си изолирал,али има и друг проблем кој се јавува кај лимените покриви а тоа е прокиснувањето,кое се јавува кај што се заштрафени таблите,гумичките од сонцето и мразот окрутуваат и после тоа пропуштаат вода,и најтешко е да откриеш од каде доаѓа прокиснувањето,а кај ѓерамидата одма ке забележиш...Значи ова ми е кажано од другар кој работи со таа работа

Ако лимарите имаат малце подобра машинерија ова не е проблем. На девојка ми татки и изработуваат лимени кровови и олуци па баш го прашував за ова зошто над гаражите подигнавме 1м(44м2) ѕид кој сакаме да го покриеме со лим и да биде за седенки и сл. Имаат една машина која се става на местото каде што треба да има штрафови односно што се спојуаат плочите и го превиткува лимот 2 пати, односно го превиткува така што нема шанси некгоаш да влезе вода таму па колку и да врнело. Малце штуро објаснив но преку тастарува незнам како, сум ја гледал во живо како работи. Машината е со мали димензии и се управува далечински, односно контролна табла која е поврзан со неа со кабел.

mislis gi previtkuva spojkite/kraevite kako savovi na 2-3 pati i kako presani doagaat?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #264 на: 16 Март 2012, 08:08:41 am »

Точно...Ова е најдобрата варијанта за местење лим, и после тоа нема шанси да тече лимот. Тоа е тоа...
Него проблемот е кај нас сите што местат лим, а не знаат како се мести...
+ Симо фино си објасни дека штрафовите се штрафат на брег, а не во каналот...Тоа е исто така битна работа. Но најбитната од се е тоа што штрафовите кои ги ставаат не ги штрафат под прав агол и тука ја ебат работата. Значи за да лежи гумичката како треба подеднакво од сите страни потребно е штрафчето да биде заштафено под агол од 90 степени како симетрично и еднакво ке ја притисне гумичката. Доколку лежи гимицата нееднакво во тој случај се случува да влегува вода по година или две ради тоа што гумата гори и ги губи својствата.
Значи како позитивни својства на лимот е тоа дека никад нема да се поебе, значи немораш да го менуваш и е релативно лесен... :) Негативност е другава работа, односно не е негативност туку несоодветна монтажа од страна на мајстори кој не го монтираат онака како што кажа Саше.
Панелите полнети со пур пена се добри, но имаат превисока цена...Од 18 евра па нагоре за квадрат и од 4 цм дебелина.
По мене негативната работа е тоа што лимот кондензира...Ова е уствари проблемот и многу луѓе мислат дека лимот им протекол...Протекување нема шанса, но кондензацијата е неизбежна...Од горе топол, доле ладен, брб се слива и капки вода колку сакаш...
Керамидата е ок само што има век на траење, многу е тешка и сака скапа дрвена или метална конструкција.
Шиндрата е најубава на лик од сите покривки...Со неа можеш да правиш чуда на кровот...Односно може да прави оној што знае како треба...Не секој може да биде мајстор за шиндра!!! За нејзино местење е потребен рамен кара таван, потребна е оригинална подлога, а не тер хартија, тука сите ги прават најголемите грешки при монтажа за да поминат поефтино, и нормално изработката од страна на мајсторот кој го има клучниот збор...Лепак и секако шајки...По оваква интервенција не гледам зошто некој би се жалел...Рокот на траење е околу 25 години, добро наместени кровови траат и повеќе. Кога ке дојде ред за менување, може врз постоечката да се нареди нова без никаков проблем, се разбира доколку била постоечката претходно добро наредена. Не тропа, не е канцерогена и не тежи колку керамидата.
Салонитките се одлични но не се повеќе актуелни, и не може да се прават изведби на интересни кровови. Односно актуелни се онаму каде што има прав кров и каде не се бара некој специјален дизајн изглед или слично...Значи чиста класика...
Старите кои беа изработувани од азбест наводно се канцерогени, но ете, јас живеев во куќа која беше прекриена со вакви салонитки, моите претходно, па фала богу пу пу скраја да е, али до сеа не сме имале никој од нас некој такви заболувања, не дај боже...
Новите салонитки не се изработуваат од азбест, така да не се канцерогени...Барем се уште не откриле до сега дека се :) и не само тие него и другите...Исто како што рекоа за сипорексот дека е канцероген и незнам што уште не...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #265 на: 16 Март 2012, 12:17:32 pm »
Abe lugje viknete nekoj so termalna kamera da Vi ja strakne kukjata i ke si znaete kolku vi e efikasna izolacijata. Ima termalni kameri koi merat i precizno temperaturi. Toa e lekot. Samo na toj nacin mozete da vidite kolku eden dom e energetski efikasen.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #266 на: 16 Март 2012, 12:34:54 pm »
Јас сакав да си ја оспособам мојата камера. :)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #267 на: 16 Март 2012, 14:33:47 pm »
Koj vrsi snimanje so termo kamera? Znam deka e nad 5000 € taka da ne veruvam deka gi ima mnogu

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #268 на: 16 Март 2012, 15:01:08 pm »
А и не верувам дека некој што гради куќа има да одвои 5к евра за да види дали куќата му диши или не...За 5к евра ке се грее 10 години со котел од 24 киловата и лето и зимо на максимум укључено :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #269 на: 16 Март 2012, 15:03:06 pm »
Тоа е цената на камерата, помалку се наплаќа едно мерење. Тоа можам и јас да го направам за некое време. :)