Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476695 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #240 на: 16 Март 2012, 00:43:08 am »
Не, има цигла, 25-ка, (стара) фасада, над фасадата 5цм стриопор, па над стиропорот акрилна фасада. Има термопан прозори, 2x15cm стаклена волна врз плочата (јас сум на спрат, брат ми е на приземје), и лимен покрив. Брат ми имаше потрошено 1300kw за истиот период за (отприлика) ист простор, со тоа што тој користи И дрва, јас сум само на електрика. И тој има деноноќни активности со бебе, исто како и јас :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #241 на: 16 Март 2012, 00:45:14 am »
Лимениот покрив не ме харесва...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #242 на: 16 Март 2012, 00:48:33 am »
Симо еве ти самогрејна куќа

Твојата куќа е добро изолирана и не губи енергија.... ама далеку од еко

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #243 на: 16 Март 2012, 00:50:49 am »
Лимениот покрив не ме харесва...
Мене не ме харесваше претходниот од азбест :) Лимениот е одличен ;)

@mmm, Имам инсталација до покрив со цевки,  за топла вода од колектори, само не дошло време, може и фотоволтаични келии ќе ставам... здравје...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #244 на: 16 Март 2012, 00:53:00 am »
Колку време го имаш лимениот и на кој начин е прицврстен?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #245 на: 16 Март 2012, 00:54:37 am »
Колку време го имаш лимениот и на кој начин е прицврстен?
2009 е реновирањето, претходно имаше дрвена конструкција на која беа салонитки азбестни. Таа дрвена конструкција е патосирана, врз неа има терпапир и бел пластифициран лим.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #246 на: 16 Март 2012, 00:55:50 am »
Кога паѓа дожд ќе слушаш многу чукање а и лето многу се грее лимот.

Иначе азбестот стварно ли е канцироген?

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #247 на: 16 Март 2012, 00:56:42 am »
Од азбестниот е далеку далеку подобар,но по консултација со другарче кое изработува лимени покриви се одлучив на класичен покрив со ѓерамиди...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #248 на: 16 Март 2012, 00:59:07 am »
За греење не е проблем, пошто е добро изолрран од станот, имам дрвен патос, терпапир, па воздух, па 2x15cm стаклена волна, па плоча. Летно време немам потреба од клима. А што се однесува до тропањето, минорно е. Олуците на комшиите многу повеќе ги слушам.  

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #249 на: 16 Март 2012, 01:00:52 am »
Супер тогаш, немаш гајле, во тој случај најдобар е лимот.

Иначе комшијава до мене стави лим ама слабо изолација од било како вид, многу мака има.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #250 на: 16 Март 2012, 01:01:01 am »
Од азбестниот е далеку далеку подобар,но по консултација со другарче кое изработува лимени покриви се одлучив на класичен покрив со ѓерамиди...
Кај мене за жал не можеше, поради малиот агол на покривот, инаку и мене ми беше тоа прва опција. После беше шиндра, ама поради лоши искуства после неколку години кај повеќе луѓе,  се одлучивме за лим. Инаку ќе требаше нова кровна конструкција да правиме, а се немаше толку пари...

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #251 на: 16 Март 2012, 01:01:52 am »
интересно.....

Not a valid youtube URL

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #252 на: 16 Март 2012, 01:02:48 am »
Кај мене се ќерамиди ама не е добра опција пошто имам цела зграда о 9 спрата над мене, и паќаат стално саксии и срања па секј ден треба ќерамиди да мењам :D

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #253 на: 16 Март 2012, 01:05:20 am »
Сепак ти добро си изолирал,али има и друг проблем кој се јавува кај лимените покриви а тоа е прокиснувањето,кое се јавува кај што се заштрафени таблите,гумичките од сонцето и мразот окрутуваат и после тоа пропуштаат вода,и најтешко е да откриеш од каде доаѓа прокиснувањето,а кај ѓерамидата одма ке забележиш...Значи ова ми е кажано од другар кој работи со таа работа

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #254 на: 16 Март 2012, 01:13:43 am »
Сепак ти добро си изолирал,али има и друг проблем кој се јавува кај лимените покриви а тоа е прокиснувањето,кое се јавува кај што се заштрафени таблите,гумичките од сонцето и мразот окрутуваат и после тоа пропуштаат вода,и најтешко е да откриеш од каде доаѓа прокиснувањето,а кај ѓерамидата одма ке забележиш...Значи ова ми е кажано од другар кој работи со таа работа

По правило и се штрафи на брег, а не на дол на ребрастиот лим, баш од овие причини. Ако протече од гумичкте, нема барање од кај тече..., мењаш сите штрафови и гумици, и крај!

А секој покрив си бара одржување. Салонитки пукаат, ќерамиди се кршат... И салонитките беа со штрафови и гумици, па не попуштија таму после 15 години (колку што ги имавме), туку почнаа да пукаат од сонце и други временски влијанија.

Кај мене се ќерамиди ама не е добра опција пошто имам цела зграда о 9 спрата над мене, и паќаат стално саксии и срања па секј ден треба ќерамиди да мењам :D
Хахаха Кај тебе покрив од сунѓер е најбоља опција :D :D :D