so 90 iljadi teshko da zavrshish rabota (posebno shto nemash plac). kolku odat placovite vo shtip i okolinata?
osmica moze kje ti kaze struchno eve go moeto lichno iskustvo
- kje kupish plac (lesno)
- kje se maftash za dokumentacija za grarba (niti lesno niti eftino ni brzo i dobro vnimavaj kade kupuvash plac i dali ne e toj povrzan so barabi od katastar pa da ti dadat falc dokumenti, ne prashaj kako znam)
- kje najdish izveduvach (kaj mene e dzidana ne e montazna) i karabinata SUPER LESNO kje pomine
- dodeka ne zasukash rakavi sam da sreduvash raboti teshko da mrdne rabotata (majstori nema i toa shto go ima e skapo i fusheraj, ochekuvaj eden kup nervozi radi utnati dzidovi, ne vrzana armatura dobro i slichno)
- pogolemite maki sledat koga kje dojde vrati i prozori da naredish. isto struja/voda/pod.
- otkako kje varosash vekje kje se gleda krajot i kje imash ushte godina dena matkanje dodeka se vselish.
finansiski (od moe iskustvo pred 5-6 godini) karabinata e najeftiniot del .. jas mojata ja zavrshiv za 30.000 evra zaedno so pokrivot (bez dzamovi i vrati) (dodusha duplo povrshina e vo odnos na ova ti shto go barash... ama i cenite se sheknati od togash navamu.
za orientacija ceni od periodot 2019-2021:
- kubik pumpan beton beshe 100 evra togash, edna cigla okolu 30-50 denari
- nadvoreshni vrati i dzamovi okolu 5500evra (salamander so 3 stakla)
- garazna vrata 1500 evra
- plochkar 5evra (sega po skopje odat 12-15evra od kvadrat)
- koshuljica 5 evra kvadrat (sam si postaviv stirodur pod nea)
- struja mestev sam, voda i odvod tatko mi (taka da na toa ne potroshiv pari osven za materijalot)
- shto i da odluchish rachunaj edno 20%-30% finansii plus za da ne zapne neshto nekade
- stan ako zemish gotov kje dobiesh pola kvadratura od kukjata za isti pari. kje pominish prilichno polesno otkolku kukja i kje ti kasni bar pola sezona ako ne i cela godina od krajniot termin koga kje treba da se vselish. (eve go kolegava do mene trebashe vo septemvri da se vseli... denes e sredina na noemvri i nema aber od vseluvanje, najverojatno tek posle nova godina)
ako si "debel vo vratot i moze da podnosish dobro da te zakolat" togash kukja ti e podobra opcija od pogled na komocija.
suma sumarum NE SE NADEVAJ deka kje zemish kredit, poshteno kje platish i nekoj poshteno kje ti zavrshi rabota!!!
e sega ako ne te izdeprimirav so srekja i so lesno