Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1644597 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2546
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #9120 на: 19 Ноември 2025, 10:25:10 am »
@osmica8 - Од што ја разгледав темава, некако си ми најактивен т.е најупатен во поглед на куќи / монтажни куќи, па може ќе ме советуваш нешто.
Почнувам да лутам во потрагата по сопствен дом, што од прескапи понуди, што од сулуди огласи, а парите се тие. Дури не знам ни дали се тие, не сум бил во банки по процени за кредитоспособност, сумите подолу ми се некој максимум што претпоставувам можам да го кредитирам, а да не живеам мизерно потоа.

Пред некој ден на Фејсбук ми излезе една монтажна куќа од Босна (некоја балканска група беше за интериер/екстериер, првата слика подолу).
На мисла сум наместо да лупам 80-90 илјади евра за стан од 65m2 во Штип - да купам плац и да одам со монтажна куќа од 120-150m2.
Свесен сум дека ми фали плац (на која локација ќе е, колку ќе чини, колку голем), ќе ми фалат градежни дозволи, проект, комуналии за општината, бетонски фундамент за самата монтажна куќа, приклучоци за вода, струја, канализација, уредување внатре, како и на плацот (хортикултурно, пристапен пат до куќата и сл.).

Од фирми во МКД што разгледав по Фејсбук (Sweet Home MK, Domplanet, M.A.M Building) - цените до клуч на рака со од 360 - 450 евра/m2.
Дали можеби си чул нешто или знаеш за наведениве или можеби знаеш некоја друга што е ОК?

Прашањето ми е дали воопшто да почнувам да го терам ова. Мене ми се врти некоја цифра дека за 80-90 илјади евра (од нула до крај) би имал монтажна куќа од 120-150m2.
Во оваа цифра не го рачунам уредувањето на плацот / се што не е поврзано со самата куќа, туку плацот, куќата, интериорно уредување, сите давачки, дозволи и проекти.
Моја идеја е вакво нeшто. Да има тремче, гаража...

Било кој (ако има некој упатен во монтажниве куќи и општо како се процедурите ако немаш воопшто плац) - совет би ми бил мошне добредојден.
« Последно менување: 20 Ноември 2025, 19:16:02 pm balanar »

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
« Одговори #9121 на: 19 Ноември 2025, 11:15:32 am »
so 90 iljadi teshko da zavrshish rabota (posebno shto nemash plac). kolku odat placovite vo shtip i okolinata?

osmica moze kje ti kaze struchno eve go moeto lichno iskustvo

- kje kupish plac (lesno)
- kje se maftash za dokumentacija za grarba (niti lesno niti eftino ni brzo i dobro vnimavaj kade kupuvash plac i dali ne e toj povrzan so barabi od katastar pa da ti dadat falc dokumenti, ne prashaj kako znam)
- kje najdish izveduvach (kaj mene e dzidana ne e montazna) i karabinata SUPER LESNO kje pomine
- dodeka ne zasukash rakavi sam da sreduvash raboti teshko da mrdne rabotata (majstori nema i toa shto go ima e skapo i fusheraj, ochekuvaj eden kup nervozi radi utnati dzidovi, ne vrzana armatura dobro i slichno)
- pogolemite maki sledat koga kje dojde vrati i prozori da naredish. isto struja/voda/pod.
- otkako kje varosash vekje kje se gleda krajot i kje imash ushte godina dena matkanje dodeka se vselish.

finansiski (od moe iskustvo pred 5-6 godini) karabinata e najeftiniot del .. jas mojata ja zavrshiv za 30.000 evra zaedno so pokrivot (bez dzamovi i vrati) (dodusha duplo povrshina e vo odnos na ova ti shto go barash... ama i cenite se sheknati od togash navamu.

za orientacija ceni od periodot 2019-2021:

- kubik pumpan beton beshe 100 evra togash, edna cigla okolu 30-50 denari
- nadvoreshni vrati i dzamovi okolu 5500evra (salamander so 3 stakla)
- garazna vrata 1500 evra
- plochkar 5evra (sega po skopje odat 12-15evra od kvadrat)
- koshuljica 5 evra kvadrat (sam si postaviv stirodur pod nea)
- struja mestev sam, voda i odvod tatko mi (taka da na toa ne potroshiv pari osven za materijalot)
- shto i da odluchish rachunaj edno 20%-30% finansii plus za da ne zapne neshto nekade

- stan ako zemish gotov kje dobiesh pola kvadratura od kukjata za isti pari. kje pominish prilichno polesno otkolku kukja i kje ti kasni bar pola sezona ako ne i cela godina od krajniot termin koga kje treba da se vselish. (eve go kolegava do mene trebashe vo septemvri da se vseli... denes e sredina na noemvri i nema aber od vseluvanje, najverojatno tek posle nova godina)

ako si "debel vo vratot i moze da podnosish dobro da te zakolat" togash kukja ti e podobra opcija od pogled na komocija.

suma sumarum NE SE NADEVAJ deka kje zemish kredit, poshteno kje platish i nekoj poshteno kje ti zavrshi rabota!!!

e sega ako ne te izdeprimirav so srekja i so lesno :)

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #9122 на: 19 Ноември 2025, 12:45:48 pm »
Не ни планирам јас класична куќа,  многу од работите што си ги навел не важат за монтажниве.
Таму е клуч на рака, со средени инсталации (вода, канализација, струја), со прозори, под и сл. Сигурно можеш сам да си купиш/одбереш ламинат, плочки и се тоа, монтираат тие.
Барем тоа се рекламираат.

За цени во Штип 10-15000 евра за ОК плац во големина (зависно од локација).
Си пишал лесно, ама не е баш така, барем за Штип. Има лесно, ама уџум.
« Последно менување: 19 Ноември 2025, 12:51:51 pm balanar »

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3121
  • Слобода или смрт
« Одговори #9123 на: 19 Ноември 2025, 13:10:22 pm »
Најди ми плац од 15 000 евра во штип јас 2 ќе купам.
По 20 000 евра се во плуждино а во градот од 50 000. На аукцијата што ја правеа за плацевите во пребег цените достигаа до 200к.
Ќе купел плац од 10-15 000 евра во штип. Можеби само кај мирјанината црква кај браќата за тие пари.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3388
  • Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD
« Одговори #9124 на: 19 Ноември 2025, 13:27:19 pm »
Денес куќа веќе е поим за луксуз  не се исплати ниту да ја градиш, ниту да ја започнеш, а плус на тоа и плац да купиш… пиши пропало. Ако имаш плац, тогаш само изведбата може некако да има есап, иначе сакале или не, стан ‘клуч на рака’ е најисплатлива опција. Куќи денес градат само мрсни газди со длабок џеб. Куќата е бунар без дно, а животот не се сведува само на ѕидови.Што побргу стан купиш преломиш подобро за тебе ме битно Дебар маало,хром,Сопиште.
Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4453
« Одговори #9125 на: 19 Ноември 2025, 15:06:22 pm »
Комоцијата што ја има куќата е нешто што сите ги влече и се решаваат за истата. После 40тина години поминати во стан, преродба ми е сега живеењето во куќа, иако не е класична куќа како во примерот горе, туку e Reihenhaus на германски или Terraced house на англиски.
Така да кој има мерак за куќа, јас би го советувал да дознае што све му треба за да дојде до вселување, и да го тргне патот и да не се кае никогаш за одлуката. Ќе се всели и ќе ги заборави маките до тогаш уште првата недела :)

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2310
« Одговори #9126 на: 19 Ноември 2025, 16:01:32 pm »
Не ти треба 120-150м2 куќа. 80-90м2 со убава тераса и убаво среден двор е се што е потребно според мене.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #9127 на: 19 Ноември 2025, 16:08:09 pm »
Не ти треба 120-150м2 куќа. 80-90м2 со убава тераса и убаво среден двор е се што е потребно според мене.

Да, може и претерав малку, ама тука некаде посакувам ~ 100m2

Не знам колкав плац би требало за ова, во смисла со двор наоколу т.е да не е кнап.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4136
« Одговори #9128 на: 19 Ноември 2025, 16:39:22 pm »
200м2 - 250м2 е доволно.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен Bravo

• Редовен
« Одговори #9129 на: 19 Ноември 2025, 16:51:08 pm »
200м2 - 250м2 е доволно.

За што? За его?

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4136
« Одговори #9130 на: 19 Ноември 2025, 16:53:37 pm »
100m2 за куќа и 100м2 двор.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3388
  • Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD
« Одговори #9131 на: 19 Ноември 2025, 16:56:54 pm »
Во 320 квадрати плац, моите имаат куќа на 3 нивоа ,12 соби 4 купатила.3 посебни влеза + плус гаража за 2 коли.Стариот све прекопирал 80ти коа градел куќа од Дедиње иста таква.И во мал плац може одлично да се изведе.Не е до големина во плац туку во изведба на објектот и како да се изведе.Прво ниво 68м2, најдобар југословенски распоред на куќи.Детска посебно,спална посебно ходник огромен за длаБоко месо да се чува :D дневна и кујна со шанк 2,85 висина :D ... за жал вакви планови веќе нема во станови  во куќите не знам како е, не сакам ни да знам нешто што сите пари ти ги зима е токму куќа,куќа никако.
Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD

Присутен Bravo

• Редовен
« Одговори #9132 на: 19 Ноември 2025, 17:08:04 pm »
100m2 за куќа и 100м2 двор.

Извини, те сфатив 200-250м2 куќа.

Отсутен balanar

• Редовен
« Одговори #9133 на: 19 Ноември 2025, 18:30:02 pm »
И ја разбрав за куќата само, од прва ;D
И овој дел ми е нејасен со плацов, ама сега е малку појасно.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2307
« Одговори #9134 на: 19 Ноември 2025, 18:36:41 pm »
Види си во банка прво. Битно е да имаш кредитна историја, да знаат дека плаќаш редовно. Банките не даваат хипотекарен кредит за монтажна куќа. Цврста градба треба да биде.