Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1738464 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #8670 на: 29 Јануари 2023, 19:52:00 pm »
Ова е врвот. 2 вакви имам купено. Ама заборавам да ги исчистам на пролет и после ги фрлам и си купувам нов на зима. (Страв ми е од легионела)

https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10267&product_id=20141

Инаку било кој мора со дестилирана вода да се користи иначе ќе е цел стан со бела прашина од бигорот.

Се мислам дали трет да купам сега за оваа зима или ќе се истурка без навлажнувач...

Само многу безвезе се дотура вода.

Отсутен Sephiroth

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 416
« Одговори #8671 на: 29 Јануари 2023, 22:23:40 pm »
Не знам колку опасност има од легионела бидејќи треба да ја зоврие водата до степен на пареа. Имам смарт болјер кој има автоматска програма против легионела која се пали еднаш на 2-3 недели и ја заграва водата до 85 степени, што не е доволно за да зоврие. Јас имам ваква од Xiaomi, освен што ја врие до испарување, има и UV светло во резервоарот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8672 на: 29 Јануари 2023, 23:49:15 pm »
Не знам колку опасност има од легионела бидејќи треба да ја зоврие водата до степен на пареа. Имам смарт болјер кој има автоматска програма против легионела која се пали еднаш на 2-3 недели и ја заграва водата до 85 степени, што не е доволно за да зоврие. Јас имам ваква од Xiaomi, освен што ја врие до испарување, има и UV светло во резервоарот.
Чекај чекај, овие не вријат вода. Ладна пареа прават со помош на вибрации. Нешто да не си згрешил. Други се тие со пареа и греење на вода.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #8673 на: 30 Јануари 2023, 08:37:04 am »
Мене па обратно,  навлажнувач ми треба  ако знај некој ефтин а да брка работа нека сподели .  Пекол е станот кога ќе запалам на дрва.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Клај некое тавче со вода или ѓумче над шпорето.
Ем се грејш ем навлажнува, чај гратис.
:)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6293
« Одговори #8674 на: 30 Јануари 2023, 11:15:19 am »
@osmica8 Хахах да топлам за да има за замивање а :D Имам иначе ама џабе е,  калиева печка е од тули не ја врие горе водата,ja стоплува , евентуално ќе испари по денови,  ама " не е то то"  :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Sephiroth

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 416
« Одговори #8675 на: 30 Јануари 2023, 17:30:30 pm »
Чекај чекај, овие не вријат вода. Ладна пареа прават со помош на вибрации. Нешто да не си згрешил. Други се тие со пареа и греење на вода.

Така е, моја грешка. Но сепак, го пронајдов ова:

The use of Ultra Violet (UV) light to kill Legionella is well documented, and the bacteria is relatively easy to kill with an adequate UV dose applied to the water in such systems

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2123
« Одговори #8676 на: 01 Февруари 2023, 13:43:36 pm »
Некој предлог за од каде можам квалитетни жици за пружање алишта све што земав пазари мазари тоа тенкото испукува послем пар месеци? на сонце е изложена поголем дел од денот да напоменам

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #8677 на: 01 Февруари 2023, 14:15:23 pm »
Купи си сушара.

Ако не, рибарски конец?!?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #8678 на: 01 Февруари 2023, 19:46:48 pm »
Некој предлог за од каде можам квалитетни жици за пружање алишта све што земав пазари мазари тоа тенкото испукува послем пар месеци? на сонце е изложена поголем дел од денот да напоменам
Јас имам жици во двор ставено и тераат по 3-4 години а изложени се на секакви влијанија и лето и зима, не ги вадам. Да ти кажам од каде се купени појма немам. Најверојатно од маркет, тинекс, зур или некој трет. Знам дека жицата е челична и од горе има некоја пластично- гумена изолација, ама си тераат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #8679 на: 01 Февруари 2023, 20:00:22 pm »
Види во бриколаж или некоја таква продавница, сигурно има тенка сајла обложена со пластична изолација.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
ЕКО куќи
« Одговори #8680 на: 05 Февруари 2023, 10:28:47 am »
Би сакал да пишам еден совет што ми го даде комшијата а него му го кажал некој што работи со вентилација.
Имено, имам два отвори за оџак во дневнава и ги отворив розетните за да влечат воздух.
Според синоќашното мерење видов дека не отиде повеќе од 55% влажност.
Не намалува нешто многу од собната температура ама според мерењево намалува влажност.
Вчера шпицавме до Саво на местата каде што имаше, па ке видиме.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #8681 на: 05 Февруари 2023, 11:36:56 am »
Зар не се лади така собата повеќе?!?

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #8682 на: 05 Февруари 2023, 11:40:00 am »
Се лади малку ама не којзнае колку.. Во секој случај доколку е тоа решението подобро би седел на 1 степен пониска температура, него ли секоја недела да гледам црневицинпо ѕидовите. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8683 на: 05 Февруари 2023, 12:39:41 pm »
Зар не се лади така собата повеќе?!?
Се лади, како да си подотворил прозорче малку. Греењето ќе компензира ако е на термостат.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #8684 на: 05 Февруари 2023, 13:13:07 pm »
Да, имам термостати на радијаторите. До душа сите се на 5ка, навечер кога е жешко ги намалувам на 4ка.