Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1854107 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #8100 на: 31 Март 2022, 15:20:02 pm »
Немат овие темели како што имаме ние и како што ни се потребни нас.

Вакво да направиме ние на некое ритче и после првиот земјотрес, ќе го најдиме слизнато најдолу.

Исто така имаме и строги контроли од Институт за Земјотресно инжененерство...

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #8101 на: 31 Март 2022, 15:26:39 pm »
Знајш ти фино за што ти зборам јас :D не до стопите и вкопувањето на темоелот. Се изведуваат тие прописно и над тоа се сместува плочата насадена без да допира бетон на бетон.

Едит: Еве го видеото кај америте како си редиш темел.

« Последно менување: 31 Март 2022, 15:34:04 pm bramovsk »

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 807
« Одговори #8102 на: 31 Март 2022, 15:34:26 pm »

Имаат америте подобри системи за темел без да виткаш арматура, и без посебен алат. А принципите се исти, ем таму во Home Depo велгуеш купуеш „пакет темел“, изнајмуваш набијач на земја, го закачуеш сето то а на нивна приколака со еден RAM 1500 и следниот ден почниеш да редиш Лего. Кај нас нема да можеш плацот од шајки и шпици да го очистиш после "шаловање темел“.   

sekoj kraj si ima posebni nachini na gradenje soodvetno na prirodata i ekonomijata (ne deka nie sme naj bogati shto gradime so beton)

vo polska (ja zemam za primer bidejkji sum bil na nekolku mesta kaj shto se gradelo i imam prijateli) temelot e ko so plug izoran ..dlabochina 20cm maksimum ... AMA!!! nemaat zemjotres oseteno so generacii .. koga im kazuvav za kaj nas se chudea.

amerite pak vo nekoi delovi (bar ona shto gledame po tv) maka machat so poplavi zatoa im se kukjite na nabieni kolci i podignati od zemja.

a za shajkite skroz si vo pravo sega kako si rabotam niz kukja si sobiram i shajki bilo po dzid kovani za da besat alishta bilo po zemja istureni

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #8103 на: 31 Март 2022, 15:44:49 pm »
Не зборувам јас за делот околу тоа колку длабоко или плитко се стабилизира плочата туку за тоа како со малце труд и без многу ѓубре се добиваат резултати. Енего оној амерон го закопа темелот метроипол во земја. Не ја легна ко русине плочата на песок.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #8104 на: 31 Март 2022, 23:18:22 pm »
nie sme trusno podracje od prva kategorija so visok rizik od zemjotresi i sreka go imame IZIIS naucna institucija na svetsko nivo formirano od strancite po zemjotresot...
Si imame visoki standardi i proekti koj se proveruvaat od IZIIS i nema tuka mnogu romantika i finti pravenje sto mozeme vaka da vidime na klipcinja od beliot svet kade sto nema zemjotresi. :D
Kaj nas tocno e presmetano vcrtano i pisano, koja zbienost na podloga ti treba(dokolku pravis pogolem objekt) dokolku nemozes so prirodnata pocva so nabivanje da go postignes si staas tampon koj go nabivas se do potrebna zbienost... potoa imas proekt za armatura kade imas se tocno kako se vitka armaturata i koj FI (debelina), opis na betoniranje koja marka na beton e, kolku testovi kocki da napravis za ispituvanje na istite na 7dena na 14 dena ispituvanje, kako se odrzuva betonot itn itn...

Osven ako ne pravis šupa, garaza ili kukicka/vikendica od toj tip...
« Последно менување: 31 Март 2022, 23:24:48 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #8105 на: 04 Април 2022, 10:51:45 am »
Не знам дали некој од вас имал искуство со СЕФ за влезна врата АМА јас до сеа не сум имал такво лошо корисничко искуство.
Мислам дека ниту со администрација не би можело да се мери.
Госпоѓата (во години) ми држеше лекции за тоа дека се што ме интересирало, имало на веб страната. Нема.

Ако некој од вас има меил од некој таму во менаџментот, нека пише ПП, да му објаснам какви тоа вработени има тој.

После пва, деф останува Златна рака или Вектор про.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #8106 на: 04 Април 2022, 14:05:31 pm »
Кој се тие СЕФ? Дај прати линк.

Јас ги препорачувам Унисеф.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #8107 на: 04 Април 2022, 15:21:27 pm »
https://sef.com.mk/

Чисто за другите да знаат

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #8108 на: 04 Април 2022, 18:01:20 pm »

drugar kako sto nema koj da raboti u tvojov slucaj nemozes da najdes normalen covek telefon da kreva ... ti si go prasuel strucno nesto za vrati, bidejki e 200% glup i ne razbiraa tamu e da krene telefon i da kaze da vidis na web ... mislis znae on sto kade ima na web stranata!!?? 😁🤣  kaj sto se glupi i nemaat pojma sto prodavaat/pravat tamu i se osekaat deka mnogu mnogu mnogu vredqat bidejki ima nedostatok od niv 😁 ...  vo nedostatok na rabotnici naj glupite opsti rabotnici sto cistele zad majstorite sega rabotat opsti majstoraki raboti a se osekaat koooo da se glavni majstori i ako im u-kazes nesto deka gresat a prirodno praat katastrofalni greski veoma se vregaat...
namesto da ucat oni se uzivaat vo toa da napusti odma rabota deka si gi uvredil i na drugo mesto da najde rabota,  mozat i da te iskaraat duri...  :D
« Последно менување: 04 Април 2022, 18:32:05 pm RedEco »

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 929
« Одговори #8109 на: 04 Април 2022, 18:21:09 pm »
Хммм.
Не знам со кого си зборел, но јас имам позитивно искуство со Сеф.
Барај го Никола, супер е дечкото.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #8110 на: 04 Април 2022, 19:12:50 pm »

drugar kako sto nema koj da raboti u tvojov slucaj nemozes da najdes normalen covek telefon da kreva ... ti si go prasuel strucno nesto za vrati, bidejki e 200% glup i ne razbiraa tamu e da krene telefon i da kaze da vidis na web ... mislis znae on sto kade ima na web stranata!!?? 😁🤣  kaj sto se glupi i nemaat pojma sto prodavaat/pravat tamu i se osekaat deka mnogu mnogu mnogu vredqat bidejki ima nedostatok od niv 😁 ...  vo nedostatok na rabotnici naj glupite opsti rabotnici sto cistele zad majstorite sega rabotat opsti majstoraki raboti a se osekaat koooo da se glavni majstori i ako im u-kazes nesto deka gresat a prirodno praat katastrofalni greski veoma se vregaat...
namesto da ucat oni se uzivaat vo toa da napusti odma rabota deka si gi uvredil i na drugo mesto da najde rabota,  mozat i da te iskaraat duri...  :D

Па не верувам дека на дотичната и е постресно од некоја вработена во Кам/Тинекс, каде и покрај тоа што главата не знаат кај им е од работа, кога ќе ги прашам за некој продукт, секогаш учтиво одговараат.
А денеска, ретки се тие што имаат работно време од 09-16 часот, мислејќи дека секој може кога сака да излегува од работа само да не им го наруши комфорот за да им ги види продуктите. Реално, нема што јас да се малтретирам да одам до некоја продавница ако во старт мене не ми одговараат техничките спецификации, барајќи паркинг, приватен излез итн итн

Така да ако некој случајно знар контакт таму од повисокиот менаџмент, нека сподели. Бидејќи на дотичната кога и побарав да зборувам со некој надреден, ми сврте муабет ко демек она била алфа и омега.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #8111 на: 04 Април 2022, 22:56:15 pm »

Па не верувам дека на дотичната и е постресно од некоја вработена во Кам/Тинекс, каде и покрај тоа што главата не знаат кај им е од работа, кога ќе ги прашам за некој продукт, секогаш учтиво одговараат.
А денеска, ретки се тие што имаат работно време од 09-16 часот, мислејќи дека секој може кога сака да излегува од работа само да не им го наруши комфорот за да им ги види продуктите. Реално, нема што јас да се малтретирам да одам до некоја продавница ако во старт мене не ми одговараат техничките спецификации, барајќи паркинг, приватен излез итн итн

Така да ако некој случајно знар контакт таму од повисокиот менаџмент, нека сподели. Бидејќи на дотичната кога и побарав да зборувам со некој надреден, ми сврте муабет ко демек она била алфа и омега.

znaes sto znaci ko e nekoja glupaca alfa i omega u firma, direktorot/gazdata ja trtii i nekoj ako ja izbrka ke treba posle on da se natrtii :D
taka da zaboravi gi uzivaj si vo zivotot, imas drugi firmi brkaj rabota... ;)   
« Последно менување: 04 Април 2022, 23:01:22 pm RedEco »

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 464
« Одговори #8112 на: 05 Април 2022, 21:12:33 pm »
Сакам да правам нова кујна од иверица. 3.15 е должина.
Понуда 1600 евра и 900 евра од друг.

Кој е реална цена? Дали некој во скоро време има правено кујна?
И двете се со механизам со меко затварање.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15255
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8113 на: 05 Април 2022, 21:32:22 pm »
Пред 2 дена им ја монтира на старите мои,47 000ден од иверица.

Еве и слика,не е ништо вау,ама за двајца пензионери е доволно. :)
« Последно менување: 05 Април 2022, 21:37:31 pm MecheTo »
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2190
« Одговори #8114 на: 05 Април 2022, 21:42:18 pm »
Сакам да правам нова кујна од иверица. 3.15 е должина.
Понуда 1600 евра и 900 евра од друг.

Кој е реална цена? Дали некој во скоро време има правено кујна?
И двете се со механизам со меко затварање.
Нека не ти пага на памет 1600 евра да дадеш мене ми искочи околу 300 квадрат али ова лани летото со медијапан вратички корпус иверка али препорака не би дал никад од мајсторот нервози 300000 со лажење на време. Сега се покачени и материјалите али пак според мене се високи цениве