Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1854089 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #8070 на: 31 Март 2022, 09:44:37 am »
Како и за останатите бројки.
хахаха, ме пишала жената македонец наместо влав, инаку немаше ни толку да бидат македонците ;D ;D ;D

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 807
« Одговори #8071 на: 31 Март 2022, 09:45:44 am »
Иначе сите станови што ги градиме и што ги градат колегите

@osmica8  se izdade druze deka si gradeznik  ;D, sega ke moram da te ugnjavam so nekoe prashanje...pa ako si so dobra volja bi ti bil blagodaren ako odgovorish.

1. mozesh li da mi preporachash majstori za machkanje/malterisuvanje vnatre i za postavuvanje koshuljica (a da ne me ubijat so cenata)?
2. da stavam hidro izolacija vo kupatilo (i na terasa) pod koshulica ili nad nea pred da lepam plochki? so premaz nekoj od ading ili klasichno bitumen i kondor?
3. dali nekogash si chul ili doziveal da pukne aluplast crevo od parno vo koshuljica (nokjna mora mi e koga ke pomislam deka moze da pukne i da treba da kopam koshuljica za da go smenam) ... ili ako e popametno da stavam buzir crevo vo koshuljica pa da go koristam kako kanal za protnuvanje na aluplast crevoto niz nego?

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1938
« Одговори #8072 на: 31 Март 2022, 09:50:25 am »
Се е поскапено.
Материјали, работна рака, плацеви... Само платите на инженерите останаа исти и комуналиите.

Иначе сите станови што ги градиме и што ги градат колегите, сите се продададени уште во изградба. Цело време ми се јавуваат пријатели/познаници ми бараат станови. Кој ги купува и како му се исплати по овие цени, незнам.

Штом се купува по оваа цена, значи не е проблем за луѓето изгледа. Така да има простор уште малку нагоре да одат.
:)

Очигледно не е проблем, ниските каматни стапки за кредити си повлекоа многу луѓе да подигнат кредити и да уплатат стан. Верувам  доста од становите се на кредит земени, кои се тие што плаќаат во ќеш не знам, али сигурно има и добар дел такви.

Инаку со оглед на тоа колку станови се купени а зјаат празни, законот за дупло па и неколку кратно поскап данок на имот за имот во кој никој не живее и не се рента, земено како идеја за бутање на цената на становите и не е така лош.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9231
  • Пичлеме
« Одговори #8073 на: 31 Март 2022, 09:57:09 am »

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4415
« Одговори #8074 на: 31 Март 2022, 10:00:01 am »
Не е само во Скопје, и во Битола за една зграда што само дупка е ископана веќе пола се продадени. Друга која е до пола готова сите се продадени.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #8075 на: 31 Март 2022, 10:00:34 am »
Охрид исто така.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #8076 на: 31 Март 2022, 10:03:44 am »
Скопје станува циркус. Хром по 1200 евра квадрат со едно (ЕДНО) уличе за влез и излез. Секој месец се почнува нова зграда. Општината доцртала цел комплекс згради во нивите покрај Вардар. Ова дипломиве на архитектонскиот факултет изгледа ептен се ефтини.

Sent from my...

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #8077 на: 31 Март 2022, 10:05:57 am »
Иначе сите станови што ги градиме и што ги градат колегите

@osmica8  se izdade druze deka si gradeznik  ;D, sega ke moram da te ugnjavam so nekoe prashanje...pa ako si so dobra volja bi ti bil blagodaren ako odgovorish.

1. mozesh li da mi preporachash majstori za machkanje/malterisuvanje vnatre i za postavuvanje koshuljica (a da ne me ubijat so cenata)?
2. da stavam hidro izolacija vo kupatilo (i na terasa) pod koshulica ili nad nea pred da lepam plochki? so premaz nekoj od ading ili klasichno bitumen i kondor?
3. dali nekogash si chul ili doziveal da pukne aluplast crevo od parno vo koshuljica (nokjna mora mi e koga ke pomislam deka moze da pukne i da treba da kopam koshuljica za da go smenam) ... ili ako e popametno da stavam buzir crevo vo koshuljica pa da go koristam kako kanal za protnuvanje na aluplast crevoto niz nego?

2. Хидроизолација се става над кошулица, хидромал флекс на Адинг препорачувам, цел под и до висина од 1м на ѕид, плус бутилна трака на ќошевите.
3. Алупласт црево многу тешко да пукне во кошулица, ќе си ставиш квалитетно и нема да го мислиш. Ако ставиш црево и пробуваш отпосле да протнеш, едно е што нема да го протнеш никогаш, а друго е што ќе го нема комплетниот ефект подното, нема да ја пренесува топлината низ кошулицата ефективно.

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #8078 на: 31 Март 2022, 10:36:40 am »
Скопје станува циркус. Хром по 1200 евра квадрат со едно (ЕДНО) уличе за влез и излез. Секој месец се почнува нова зграда. Општината доцртала цел комплекс згради во нивите покрај Вардар. Ова дипломиве на архитектонскиот факултет изгледа ептен се ефтини.

Sent from my...

Не се архитектите криви, они работат како ќе им кажат. Градежната мафија е таа кој диктира каде и како ќе се прави, архитектите како вработени ништо не можат да влијаат.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3067
« Одговори #8079 на: 31 Март 2022, 10:41:07 am »
Потврдувам во Хром, во уличката спроти мене никнуваат 4 нови згради, а веќе има 2. Ако немаш гаража после 6 попладне паркинг само на лотарија. За квалитетот не коментирам, се гледа по циглите кои ги ставаат на надворешни ѕидови.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
« Одговори #8080 на: 31 Март 2022, 10:44:31 am »
Ќе пукни балонот за некоја година, тие 50тина инвеститори ќе се наполнат пари, остатокот со прстот во шупакот ќе седи од 2000 на 500 квадратот коа ќе дојди за продавање.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #8081 на: 31 Март 2022, 10:58:52 am »
Ќе пукни балонот за некоја година, тие 50тина инвеститори ќе се наполнат пари, остатокот со прстот во шупакот ќе седи од 2000 на 500 квадратот коа ќе дојди за продавање.

Верувај никогаш нема да дојде до тоа, тој балон се збори уназад 10,15 години, не само што не пука него цените само раснат.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #8082 на: 31 Март 2022, 11:01:49 am »
Во Скопје, а и Македонија општо, метар квадратен стан историски никогаш не паднал. Само стагнирал при кризни ситуации, и после полека пак нагоре.

Супер е што ние (и јас како човек без недвижнина на свое име) се надеваме дека ќе падне, ама за жал не е тоа случајот.

Можда тие од 2000 евра квадрат ќе се нормализираат на ниво на другиве, ама дека квадрат во Аеродром, Карпош, Центар, Влае/Хром пак ќе падне под 1000 евра е само пуста желба и ништо друго. :)
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #8083 на: 31 Март 2022, 11:04:55 am »
Во Скопје, а и Македонија општо, метар квадратен стан историски никогаш не паднал. Само стагнирал при кризни ситуации, и после полека пак нагоре.

Супер е што ние (и јас како човек без недвижнина на свое име) се надеваме дека ќе падне, ама за жал не е тоа случајот.

Можда тие од 2000 евра квадрат ќе се нормализираат на ниво на другиве, ама дека квадрат во Аеродром, Карпош, Центар, Влае/Хром пак ќе падне под 1000 евра е само пуста желба и ништо друго. :)
Тие од 1600 ќе се нормализираат на 2000 за година-две.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
« Одговори #8084 на: 31 Март 2022, 11:17:46 am »
Нема уште пукнато оти има уште будал народ со пари за фрлање/затворање, ама ќе дојди денот на самоосвестување кога ќе си викаат Шчо напраифме,150000 евра за "раскошни 80кв, за стан напраен од шо се нашло фалично/вратено по стоваришта и уште една викендица пари" за паркинг седло, хаосот и загадувањето се гратис од куќата.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html