Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1855055 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7890 на: 12 Ноември 2021, 14:08:28 pm »
Кога ќе си го нарачаш проектот за викендицата, стручното лице ќе ти ги направи сите потребни цртежи и детали за изведба.
Шо има ти да се замараш со тоа.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 807
« Одговори #7891 на: 12 Ноември 2021, 15:10:18 pm »
Кога ќе си го нарачаш проектот за викендицата, стручното лице ќе ти ги направи сите потребни цртежи и детали за изведба.

Mnogu optimistichki kazano :) si narachal proekt, si gradel kukja da vidish kako ova ubavo zvuchi ama vo realnost ne e taka? A ako pak si proektant shto ne napravi utka SEKOJA CHEST!

Jas "meche rodiv" dodeka se ispresmeta se i na teren dodeka zaliche karabinata (da ne zboram deka ima miljarda greshki vo izvedbata) a do den denes se brkame so toj shto ja proektirashe elektrikata za odredeni pozicii.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #7892 на: 12 Ноември 2021, 16:01:37 pm »

Mnogu optimistichki kazano :) si narachal proekt, si gradel kukja da vidish kako ova ubavo zvuchi ama vo realnost ne e taka? A ako pak si proektant shto ne napravi utka SEKOJA CHEST!

Jas "meche rodiv" dodeka se ispresmeta se i na teren dodeka zaliche karabinata (da ne zboram deka ima miljarda greshki vo izvedbata) a do den denes se brkame so toj shto ja proektirashe elektrikata za odredeni pozicii.
Осмица дали правел?

Присутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7893 на: 12 Ноември 2021, 16:39:25 pm »

Друже јас прашував во контекст на темава и дискусијава. Извини што тебе лично те прашав, а тебе те прашав затоа што обично со ентузијазам и со знаење зборуваш овде... Не е дека не постојат други регуларни канали, само обично на форуми си дискутираат луѓе баш за да добијат и разменат информации надвор од стадардните канали.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #7894 на: 13 Ноември 2021, 13:11:04 pm »
Нормално дека има имам ентузијазам ама навлеговме во работи кои се регулирани со закон и со правила.

Ако сакаш да градиш објект (викендица) треба да имаш дозвола за градење. Според проект одобрен од општината. Исто така изведувачот кој ќе ја гради треба да има лиценца за изведба.
Кога ќе се направат сите овие работи кажани од погоре, ќе ти се разјаснат многу работи и нема да имаш потреба да се замараш како ќе стави изолација, како ќе изведи закривен гипс картон итн....

Присутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7895 на: 13 Ноември 2021, 18:43:02 pm »
Во ред, разбирам. Фала... Но само да појаснам, мене не ми е замарање учењето на специфични моменти на тематикава. Напротив. Задоволство ми е детално да разгледувам, макар како лаик, технологии и можности за решенија на проблемите.

Тоа што згрешив, за што повторно ќе се извинам, е што лично те наведов во прашање. Гледајќи наназад звучи како да те ставам во ситуација каде треба да одговориш или да не изгледаш добро ако не одговориш. Тоа не беше фер од мене. Не ми беше тоа намерата, не ни помислив на тој аспект.  Јас само сакав (сакам) да развијам дискусија за проблематиката а ете притоа во ентузијазмот за муабетот немав осет да ги предвидам сегашниве реперкусии.

Ете уште еднаш се извинувам за тоа, и нема повторно лично тебе да те прашувам освен ако самиот по своја иницијатива не се вклучиш во дискусијата.

Но не се согласувам со тебе дека единствениот начин е изведувачот да ми направи проект „без јас да се замарам“.

Јас сметам дека изведувачот треба да направи проект според моите потреби кои јас треба едуцирано да ги посочам и детално да ги објаснам. Не тоа да бидат мои музички/филмски желби (можеби естетски изразени или енергетски изразени), туку детално аргументирани објаснувања на моите потреби (и можности) кои само јас лично знам кои се и какви се.

Но за да можам едуцирано да ги изразам своите потреби, морам претходно да се едуцирам за проблематиката. Што активно го правам на други места (од англиско говорно подрачје), ама изборот таму и овде на материјали и техники за кои се обучени работниците/мајсторите е прилично различен. Тоа што го има таму го нема овде, и вајс верса. Тоа прави многу од тие тамошните решенија да бидат неприменливи овде. Што значи дека мора искуства да барам од овде. Што значи прашување за искуства и техники од овде... Дури и кога тоа можеби нема да им се допадне на професионалците како тебе.  :)

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #7896 на: 13 Ноември 2021, 19:06:17 pm »
@Van што и да правиш, мора да помине низ стручно лице и архива во општина (ако сакаш регуларно). Секако дека проектантот ќе те ислуша и ќе ти направи проект по твоја желба. Ти плаќаш, и на крај треба ти да си задоволен со финалното решение.

Пс: кажете вие каде би граделе, каде има чисто и не загадено место во загаденово Скопје.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #7897 на: 13 Ноември 2021, 19:22:03 pm »
@Van што и да правиш, мора да помине низ стручно лице и архива во општина (ако сакаш регуларно). Секако дека проектантот ќе те ислуша и ќе ти направи проект по твоја желба. Ти плаќаш, и на крај треба ти да си задоволен со финалното решение.

Пс: кажете вие каде би граделе, каде има чисто и не загадено место во загаденово Скопје.

Во Грција. Озбилно.

А за тука Охрид или Сопиште.

Присутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7898 на: 13 Ноември 2021, 19:24:25 pm »
Желби се едно, можности се друго, а ако не знаеш барем нешто од градежништво тогаш не знаеш ни што може да се направи од тоа што идеално сакаш. Идејата е да имаш минимум знаење за да можеш едуцирано да поставуваш барања што се можни и во рамки на економските можности.

Мое мислење е барем 450-460 метри надморска висина, и на крај/периферија од населби. Пошто и на високите места кога не дува ветер, на зимо знае да виде задимено (скоро сите се греат на дрва). Посебно наместа помеѓу високи куќи каде нема движење на воздухот.

Инаку во избор би можеле да влезат повеќе места на СКЦ или Водно, зависно од можностите/буџетот и од желбите/потребите.

Бројката од 450-460 метри е утврдена во повеќе ситуации со магла/смог, но веројатно не е фиксна и непогрешлива. Но секако би требало да биде задоволувачка во повеќето ситуации.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2592
ЕКО куќи
« Одговори #7899 на: 14 Ноември 2021, 11:07:13 am »
МИСЛАМ дека ако направиш ваква едноставна викендица можеш да ја пријавиш како помошен објект,јас разгледував такви опции. Тоа доста ја поедноставува процедурата, но немаш имотен лист итн. Не знам како би било за струја и вода.

Не сум запознаен детално, но разгледај.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #7900 на: 14 Ноември 2021, 15:40:03 pm »
Јас не сум запознаен за таков тип на објект. Ако имаш некој член од законот прати да прочитам.
Иначе помошни објекти може да се прават до 50м2 ама и за нив се прави проект.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #7901 на: 14 Ноември 2021, 18:59:35 pm »
За ограда бараат проект, не па за помошен објект.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #7902 на: 14 Ноември 2021, 20:04:03 pm »
Кого и да прашаш што работи, сите работат на некаков проект, на дело никој ништо ;D
Државава стана проект ;)

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #7903 на: 14 Ноември 2021, 20:25:17 pm »
А да прошетате накај Сарај, Грчец прво.

Sent from my...

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2592
ЕКО куќи
« Одговори #7904 на: 14 Ноември 2021, 20:48:07 pm »
Јас не сум запознаен за таков тип на објект. Ако имаш некој член од законот прати да прочитам.
Иначе помошни објекти може да се прават до 50м2 ама и за нив се прави проект.
Таман работа да е без проект за градење. Не сум запознаен со детали ама не ни претпоставував дека е без нацртан проект.

Мене ми кажаа дека го пријавуваш како помошен објект за чување алат и слично, додека реално може да се изведе како мини викендица од 25-30м2 ако немаш преголеми побарувања од изглед. Нешто елементарно колку да имаш каде да отидеш на чист воздух и да свртиш скара.

Да речеме како контејнериве што ги склапааат обложени со дрво за фасада. Иако мене лично тие ми се тотално бездушни и на ништо не ми личат.

https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=4132098

Sent from my iPhone using Tapatalk