Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1855145 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7845 на: 23 Август 2021, 13:36:44 pm »
Ако имаш од оние боцине за прскање, и тоа е опција ;D

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #7846 на: 23 Август 2021, 14:39:30 pm »
Jas seuste se inatam teram so var ama mn tesko se naogaat majstori ke mora i jas leka poleka da preminam na polikolor...

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 318
  • МАЗДАШ
« Одговори #7847 на: 30 Август 2021, 14:51:52 pm »
Дали некои има и од каде систем онакв под мијалник за филтрирање на вода? Веќе некое време сме со бокал но последно го тестирав и после само 5 дена од нов филтер на вриење се гледа дека тенџерето ствара слој од тврдоста па сакам да го сменам за целосен систем на филтрирање под чешма. Ако  некој е задоволен од добар начин на филтрирање нека предложи. Фала. Да купувам вода несакам макар би фрлил дупло повеќе пари за филтрација.
Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #7848 на: 30 Август 2021, 14:57:04 pm »
Дали некои има и од каде систем онакв под мијалник за филтрирање на вода? Веќе некое време сме со бокал но последно го тестирав и после само 5 дена од нов филтер на вриење се гледа дека тенџерето ствара слој од тврдоста па сакам да го сменам за целосен систем на филтрирање под чешма. Ако  некој е задоволен од добар начин на филтрирање нека предложи. Фала. Да купувам вода несакам макар би фрлил дупло повеќе пари за филтрација.
Омекнување на вода, филтрирање на вода и реверзна осмоза на вода се сосем различни работи.

Штом бараш за тврдост тоа нема врска со филтри, тебе ти треба или омекнувач на вода или реверзна осмоза.

Прогуглај ги овие две работи и ќе ти излезат фирмите што ги работат кај нас.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 318
  • МАЗДАШ
« Одговори #7849 на: 30 Август 2021, 15:25:08 pm »
Мене ми треба и да не е тврда премногу и да е исфилтрирана од метали бактерии и слочни глупости. Или не иде тоа све у едно?
Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #7850 на: 30 Август 2021, 15:45:39 pm »
Гола вода се пие ли?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #7851 на: 30 Август 2021, 16:14:02 pm »
Мене ми треба и да не е тврда премногу и да е исфилтрирана од метали бактерии и слочни глупости. Или не иде тоа све у едно?
Реверзна осмоза ако сакаш се да тргне.

https://graniterm.com.mk/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B0/

http://www.b-p.com.mk/m/water/Reverzno-Osmozni-Sistemi/4733

И други...

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #7852 на: 31 Август 2021, 15:08:14 pm »
земаа 2 блиски семејства, некој систем по 300 евра се опрчија, јас не пијам од таа вода, прочитај пред да земеш, овој конкретно се користи во сиромашни земји каде има нечиста вода, индија, пакистан, до толку ја умртвува водата што апсолутно нема ништо во неа, питка е да но....нема ништо ...јас чешмовача си маам, може не е најдобра има бигор и хлор, но за онаа филтрираната пишуваше некои интересни забелешки по долго консумирање....

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #7853 на: 21 Септември 2021, 21:11:28 pm »
Во меѓу време ако прочита @filipv нека нека пиши како е да се живее овие 7-8 години со тие прозори.

Немам никакви замерки!

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7854 на: 21 Септември 2021, 21:25:51 pm »
Знае некој што велат закони/регулации за градење на земјоделско земјиште? До колку м2 може да биде помошен земјоделски објект? Како иде процес за пренамена во градежно земјиште? Итн...

Каде може да се најдат податоци? Кои закони/членови? Искуство некое?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #7855 на: 21 Септември 2021, 21:40:06 pm »
Знам само дека за пренамена од земјоделско во градежно мора на крај на Влада да се даде согласност.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #7856 на: 22 Септември 2021, 06:26:16 am »
Знае некој што велат закони/регулации за градење на земјоделско земјиште? До колку м2 може да биде помошен земјоделски објект? Како иде процес за пренамена во градежно земјиште? Итн...

Каде може да се најдат податоци? Кои закони/членови? Искуство некое?

Мислам дека е максимум 8м висина, а квадратура максимум 30% од квадратурата на земјиштето, а може и 50% да беше, не сум сигурен.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #7857 на: 22 Септември 2021, 14:14:13 pm »
Освен бетонски анкери и ланец низ сите гуми, ви текнува ли друг пософистициран начин на обезбедување гуми во подземно гаражно место?

Во гаражата имаме пристап само јас и уште двајца комшии, релативно безбедна е, но се дешава еднаш месечно некој да ја заборави отворена вратата, па за тогаш би сакал да ги обезбедам гумите.

Пуцајте предлози ако имате. Исто се мислам и планинскиот точак (вредност во делови околу 300 EUR) да го обесам на ѕид и да го заклучам со два U-Lock катанци преку зима, бидејќи сега стои на тераса.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #7858 на: 22 Септември 2021, 14:19:01 pm »
Ако не ги збира под перница, под креветот на кој спиеш, побезбедно здравје ;D

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 807
« Одговори #7859 на: 22 Септември 2021, 16:28:11 pm »
Освен бетонски анкери и ланец низ сите гуми, ви текнува ли друг пософистициран начин на обезбедување гуми во подземно гаражно место?

Во гаражата имаме пристап само јас и уште двајца комшии, релативно безбедна е, но се дешава еднаш месечно некој да ја заборави отворена вратата, па за тогаш би сакал да ги обезбедам гумите.

Пуцајте предлози ако имате. Исто се мислам и планинскиот точак (вредност во делови околу 300 EUR) да го обесам на ѕид и да го заклучам со два U-Lock катанци преку зима, бидејќи сега стои на тераса.

ako nekoj naumil ne betonski ankeri so sakas stavaj dzabe ti e ... (mal primer vo prodolzenie) kaj tatko mi na separacija so chuvar so kuchinja so site nishani ukradoa trafo pod napon dignato na bandera nekoi si 3-5m nad zemja pa ti vidi sega.

dzabe ke si frlash pari za gluposti, chisto kolku da ne ti e misla zakachi gi so lanec i eden katanec site gumi zaedno za pod/dzid i tolku, kolku da ne bidat epten na izvolte ako slucajno nekoj pomine pa padne vo iskushenie. a ako reshil nekoj da gi kvachish pod tebe dzabe ti e.