Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1855437 пати)

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1572
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7575 на: 19 Ноември 2020, 22:29:35 pm »
Не знам колку ќе им помогне..

Фала за помошта

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 464
« Одговори #7576 на: 01 Декември 2020, 22:50:05 pm »
Алуминиумски и панелни радијатори за парно?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #7577 на: 02 Декември 2020, 10:52:34 am »
Панелни јок.
Алуминиумски да.

Пази само за каква вода се па да бараш одобрени од добавувачот на топла вода.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #7578 на: 06 Декември 2020, 18:13:19 pm »
Читав пред некое време дискутиравте бојлери погодни за вода со каменец (скопска вода).

Треба да купувам 80 литарски да го заменам бојлерот во станот што го изнајмувам, имам слобода да изберам што мислам дека е добро.

Покрај предлозите, ме интересира и дали точките за монтажа се компатибилни меѓу бојлери од различни производители (специфично 80 литарски) или ќе мора да се бушат други дупки ако изберам друг производител.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 279
« Одговори #7579 на: 06 Декември 2020, 23:12:17 pm »
Читав пред некое време дискутиравте бојлери погодни за вода со каменец (скопска вода).

Треба да купувам 80 литарски да го заменам бојлерот во станот што го изнајмувам, имам слобода да изберам што мислам дека е добро.

Покрај предлозите, ме интересира и дали точките за монтажа се компатибилни меѓу бојлери од различни производители (специфично 80 литарски) или ќе мора да се бушат други дупки ако изберам друг производител.

Можат да бидат различни и кај ист производител ;) јас би ти препорачал Ting Inox  од Кочани

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #7580 на: 06 Декември 2020, 23:13:12 pm »
Исто и јас би препорачал Тинг Инох Кочани

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #7581 на: 07 Декември 2020, 11:38:57 am »

Јас би ти препорачал само Горење.

Со Тинг сум имал многу лошо искуство, во поглед на расипливост (греачи, термостати)
Со Аристон исто (каменец да се чисти на секој 6 месеци, инаку бојлерот не ја грее водата)

Што се однесува до дупките и позициите за држачите, тие се специфични за секој производител, така да мала е веројатноста да се штравовите на исто место.
:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #7582 на: 07 Декември 2020, 11:48:05 am »
Ако е од некаква помош, Hit мислам дека се Велешки, такви имам и горе и доле на спрат, првиот тера може добри 10г ако не и јаче, сменето само еднаш греач. Вториот тера веќе 6та или 7ма година, еднаш е сменет греач. На менување греачи нели кога веќе се отвара се чистат и од каменец, кој можам да кажам дека имаше нешто ситно.
Двата се 80 литарски.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #7583 на: 07 Декември 2020, 11:48:39 am »
Јас пак кога ми го местеа парното ставив Фероли еве го 10 год никаков дефект ако најдеш таков земи слободно мислам еуротехника скопје се застапници за оваа италијанска марка....Исто за разлика од предходниот болјер што го имав раде кончар овој многу подобра изолација има доста долго ја држи водата топла....

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #7584 на: 07 Декември 2020, 11:57:52 am »
Јас имам лошо искуство со Аристон во Скопје. За неполна година фаќа каменец и е многу пипав за чистење.  :)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #7585 на: 07 Декември 2020, 12:50:24 pm »
za zal, nema poveke JUS i da se znae kade se dupkite i samo plug and play da napravis... iskoristi ja ednata duka ako moze i samo edna ke treba da napravis  :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #7586 на: 07 Декември 2020, 13:13:20 pm »
Купен Ting Inox, по желба на сопственикот на станот. Меревме пред да пресечам за изборот, држачите на Леов 80л и Ting Inox 80л се идентични.

Тинг е 10тина сантиметри повисок од Леов и требаше да наставуваме кабел зошто изведувачите на зградава мислеле дека бојлерот ќе трае вечно и го скратиле кабелот кнап ;D

Набавен бојлерот, црева и неповратен вентил од Фригошоб, многу коректен продажен персонал. :)
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 249
« Одговори #7587 на: 07 Декември 2020, 17:58:16 pm »
Јас имам лошо искуство со Аристон во Скопје. За неполна година фаќа каменец и е многу пипав за чистење.  :)
Исто, три години го имав, три пати го чистеа. Ставав парно па морав нов да ставам комбиниран. Реков фала богу ќе се спасам од Ariston. По позитивни критики се одлучив за Gorenje ама исти ѓавол. Ене го трето зимо му е чистен е еднаш пред година и пол, сега е алармантно за чистење пак. Сметка за струја ми дојде 4.000 мислам дека 2.000 ми се само од него што прави пали гаси нон стоп од што се мачи да загрее. Значи на година и пол мора да се чисти. Не лепат на бубањ новиве каменец, затоа се оди директ во греач. Катастрофа

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1917
« Одговори #7588 на: 07 Декември 2020, 18:03:16 pm »
Decki da predlozite nekoja firma za sobni vrati.
Bev vo Milson bendisav i nedela dena me vozat nemaat vreme da dojdat po merki.

Pisete ako imate pozitivno iskistvo so nekoja firma ili majstor.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2190
« Одговори #7589 на: 07 Декември 2020, 18:09:44 pm »
Кај мене во станот ставиле Ariston од инвеститорот, али со муабетиве се разочарав, под него во оставата имам позиција за машина али совет да не е проблематично за чистење послем тоа?