Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1856521 пати)

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7215 на: 10 Јули 2020, 11:11:40 am »
Ако мајсторот го нанесува лепакот со топки на стиропорот избркај го веднаш.

Sent from my Redmi

Требало околу таблата за вакуум и топки внатре?

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #7216 на: 10 Јули 2020, 11:17:36 am »
Околу таблата и една линија по средината, да изгледаат како два квадрати.

Sent from my Redmi

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #7217 на: 10 Јули 2020, 11:18:24 am »
Ако мајсторот го нанесува лепакот со топки на стиропорот избркај го веднаш.

Sent from my Redmi

А може и да го прашаш како работи, уште пред да го видиш, па да не почнува ич :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #7218 на: 10 Јули 2020, 11:39:30 am »
Шо би рекол @DarthJe5us :
Свашта....

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4786
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #7219 на: 10 Јули 2020, 15:12:11 pm »
@osmica8 и останатите доколку знаете, дали воопшто има мајстори што сеуште работат со камен во МК? И дали е поевтино надворешни ѕидови од камен или цигла?

100м2 треба да се заградат, 25x4 основа и висина 2м, од 2те долги страни има отвори 4х2м, од двете кратки има 2х2м.

Во ценава да се рачуна материјал и работна рака.
« Последно менување: 10 Јули 2020, 15:19:09 pm Molec »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #7220 на: 10 Јули 2020, 15:20:47 pm »
Има шо работат сеуште.
Лудост е да правиш камени ѕидови.
Каменот има лоша топлинска изолација. Ѕидот ќе треба да биди многу дебел.

Ако сакаш камен - завршна обработка, се става само облога од камен. Позади имаш модерен ѕид.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #7221 на: 10 Јули 2020, 17:04:05 pm »
Препорачајте фасадери за Скопје. Има многу по интернетов, ама не се сите добри.

Сакам да ставам 8цм изолација. Дали вреди да се даде 500евра повеке за 8цм 20кг или 17кг се сосема ок?
Внатрешно имам кнауф со 5цм минерална волна.

Name:Saso Fasada
Mobile:+389 76 428 662

Кај мене работеше, фасада. После 5 години ништо не е мрднато, нема нит пукнатина нит ништо. Доплатив ситно за Цересит лепак. Абрипот му е од Ренова.
Лепеше со топки. И јас го замарав со тоа дека треба со линии, па испадна дека тоа важи само за идеално прави ѕидови. Инаку повеќе м-л оди во начинот со топки па не е дека човекот не сака.
Работеше по редослед, прво У врска, стиропор, типли, мрежа со лепак, абрип.
Над 3 м2 прозори одбива од цена.  Не работи со графитен стиропор, лепаците не се добро покажани, ако инсистираш, на твоја одговорност.

Е сеа рачунај дека ќе треба и некој ручек д почастиш, сок, кафе.

Јас не би одел на подебел од 8 цм стиропор за СК ама еве 8 нека ме корегира, мн е мала разликата во заштедата на енергија. Јас кај мене имам 5 цм (толку дозволуваше просторот) па немам никакви примедби.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4415
« Одговори #7222 на: 10 Јули 2020, 17:20:23 pm »
@osmica8 и останатите доколку знаете, дали воопшто има мајстори што сеуште работат со камен во МК? И дали е поевтино надворешни ѕидови од камен или цигла?

100м2 треба да се заградат, 25x4 основа и висина 2м, од 2те долги страни има отвори 4х2м, од двете кратки има 2х2м.

Во ценава да се рачуна материјал и работна рака.

Познавам мајстори што работат со камен ама се доста далеку од Скопје :)

Обично со камен градат ако веќе постои стар објект кој ќе се турни па да се искористи каменот а и ок изгледа.

Старите селски куќи имаат многу дебели ѕидови од камен па се супер за во лето ама се преладни во зима.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4786
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #7223 на: 10 Јули 2020, 18:35:32 pm »
Реално, последниве неколку години, голем студ немало во МК, поголем проблем е топлината во лето, ама во град. Како и да е изолацијата регулира пола од трошоците за живеење.

Можеби камен + внатрешна изолација, или исто ќе му дојде како цигла и надворешна изолација?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #7224 на: 10 Јули 2020, 22:52:21 pm »

Сакам да ставам 8цм изолација. Дали вреди да се даде 500евра повеке за 8цм 20кг или 17кг се сосема ок?

Кај мене работеше, фасада. После 5 години ништо не е мрднато, нема нит пукнатина нит ништо. Доплатив ситно за Цересит лепак. Абрипот му е од Ренова.
Лепеше со топки. И јас го замарав со тоа дека треба со линии, па испадна дека тоа важи само за идеално прави ѕидови. Инаку повеќе м-л оди во начинот со топки па не е дека човекот не сака.
Над 3 м2 прозори одбива од цена.  Не работи со графитен стиропор, лепаците не се добро покажани, ако инсистираш, на твоја одговорност.

Јас не би одел на подебел од 8 цм стиропор за СК ама еве 8 нека ме корегира, мн е мала разликата во заштедата на енергија. Јас кај мене имам 5 цм (толку дозволуваше просторот) па немам никакви примедби.

Те лажел за тоа со топките. Добро те лажел.
Така му било полесно. Биди среќен ако не ти се откорни фасадата.

5см не прават скоро никаква промена.

За Скопје ќе кажам повторно. После тешки анализи направени на еден австриски инженер пратен тука од STO германија, донесен е заклучок дека МИНИМАЛНА дебелина за Скопската ситуација е 10 см стиропор.
Пак ќе кажам МИНИМАЛНА!!

Со тоа што се зема во предвид целокупниот состав на ѕидот.

Сите пресметки што ги правиме ние за новите објекти треба да обезбедат минимален сертификат за енергетска ефикасност.
8см стиропор залепен на 20см блок тула не поминува минимални критериуми.
10 см веќе поминува.

Тоа се минимални вредности. Незнам зошто кај нас народот тоа го смета како УЛТИМЕЈТ или најдобро.

Реално, последниве неколку години, голем студ немало во МК, поголем проблем е топлината во лето, ама во град. Како и да е изолацијата регулира пола од трошоците за живеење.

Можеби камен + внатрешна изолација, или исто ќе му дојде како цигла и надворешна изолација?

Сигурно се сеќаваш пред 2 год кога имаше јака зима. Држеше 2 недели -15 во Скопје. По другите градови одеше до -25. Мене нафтата ми замрзна.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #7225 на: 10 Јули 2020, 23:05:29 pm »
Пред 20 години оптимална дебелина беше 6цм, потоа зголемија на 8цм, за сега да слушнам минимална 10цм.

Пак ќе кажам, сакав 30цм да ставам, но ќе го изгубев балконот, терасата ќе ја претворев во балкон, ќе требаше нови тротоари да правам околу куќа, а прозорите ќе ги претворев во митралески гнезда ;D
По многу мерења и премерувања си ставив 6цм, боље ишта него ништа ;D
Сами со стариот ја правевме, стиропорот го премачкувавме со лепак низ цела површина.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #7226 на: 11 Јули 2020, 00:26:03 am »

Те лажел за тоа со топките. Добро те лажел.
Така му било полесно. Биди среќен ако не ти се откорни фасадата.

5см не прават скоро никаква промена.

За Скопје ќе кажам повторно. После тешки анализи направени на еден австриски инженер пратен тука од STO германија, донесен е заклучок дека МИНИМАЛНА дебелина за Скопската ситуација е 10 см стиропор.
Пак ќе кажам МИНИМАЛНА!!
...
za voa ke ti trebaat cifri od avstrisiot ekspert ili ne nebitno... neli znaeme kako se presmetuva energetskata efikasnost...

sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #7227 на: 12 Јули 2020, 19:35:49 pm »
Aiii a be zabegavte malce ama aj sekoj so svoja matematika, ko samo stiroporot da e izolacija blok 20 ne se racuna pvc stolarija isto... Pak ke napomenam imam 5cm izolacija i sum prezadovolen, karsi mene ima badzanakot 8 ca i 12 kade sto ima kako ukrasi moze da ima maks 2 do 3 stepeni razlika.. A na pari se sobira..

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #7228 на: 12 Јули 2020, 20:24:51 pm »
Секој см на изолација се исплати долгорочно. Само што нашиот стандард не дозволува. Стави 20см и добри прозори, и скоро да не ти треба греење/ладење

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #7229 на: 12 Јули 2020, 20:26:27 pm »
Секој см на изолација се исплати долгорочно. Само што нашиот стандард не дозволува. Стави 20см и добри прозори, и скоро да не ти треба греење/ладење
WOW!
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.