Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1856622 пати)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7155 на: 03 Јули 2020, 10:39:02 am »
SE e so majstorite, imam trokal veke 6 godini ne se mrdnati...
da ne moze da se najde plockar parapetce/cokle za tus kabina da naprai, ke go praam i toa sam izglea 

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #7156 на: 03 Јули 2020, 10:53:21 am »
SE e so majstorite, imam trokal veke 6 godini ne se mrdnati...
da ne moze da se najde plockar parapetce/cokle za tus kabina da naprai, ke go praam i toa sam izglea 
Не зезај, направи го сам, изѕидај гитерки и залепи плочки.

Отсутен PijsikavePijsitutun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
« Одговори #7157 на: 03 Јули 2020, 13:33:24 pm »
Од искуство јас би ги избегнал Бугарските.
Профилинк и Трокал.

Исто така можи лоши мајстори да ти зафркнат добар профил.

Не штеди тука. Направи си паметна одлука.

На крај излегува што е тоа паметна одлука во овој случај.

Да можеби е наједноставно да се нарачаат премиум прозори, но проблемот е што немам фасада и изолација на објектот, а пример Генео-то што доаѓа скоро 450 евра повеќе од останатите е столарија и не сум паметен дали вреди да фрлам плус пари во столарија, или да си земам тоа што има најдолго гаранција и парите да си ги чувам за по 1-2 години да ставам фасада со изолација од надвор.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #7158 на: 03 Јули 2020, 13:34:51 pm »
ЧИСТ БЕТОН, со арматура  8)
тенк да не го бие

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5516
« Одговори #7159 на: 03 Јули 2020, 13:56:16 pm »
Од искуство јас би ги избегнал Бугарските.
Профилинк и Трокал.

Исто така можи лоши мајстори да ти зафркнат добар профил.

Не штеди тука. Направи си паметна одлука.

На крај излегува што е тоа паметна одлука во овој случај.

Да можеби е наједноставно да се нарачаат премиум прозори, но проблемот е што немам фасада и изолација на објектот, а пример Генео-то што доаѓа скоро 450 евра повеќе од останатите е столарија и не сум паметен дали вреди да фрлам плус пари во столарија, или да си земам тоа што има најдолго гаранција и парите да си ги чувам за по 1-2 години да ставам фасада со изолација од надвор.
Вреди да ставиш поскапи дефинитивно, посебно на индивидуален објект. Земи во предвид тие 450евра кога ќе ги поделиш на ХХ години што ќе ги користиш по колку разлика е годишно? Земи предвид дека имаш и добра заштеда за ладење/греење. Мислам дека дефинитивно вреди една просечна плата плус да вложиш.

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #7160 на: 04 Јули 2020, 14:32:32 pm »
која е причината Трокал да се става во лошите профили, кога го склопуваат во една од најавтоматизираните фабрики за ПВЦ на балканот? Во последните 5 години имаат инвестиции во производниот погон од над милион евра годишно.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #7161 на: 04 Јули 2020, 14:52:39 pm »
Јас па мислев дека "железото" што го ставаат во пвц го викаат "профили" :)

Кога на времето ставав пвц прозори, само ме прашуваа колку канален да биде ПВЦ-то, плус го фалеа профилот што се става низ него, као морал да биде со одредени спецификации наложени од производителот (Рехау)...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #7162 на: 04 Јули 2020, 22:53:21 pm »
која е причината Трокал да се става во лошите профили, кога го склопуваат во една од најавтоматизираните фабрики за ПВЦ на балканот? Во последните 5 години имаат инвестиции во производниот погон од над милион евра годишно.

Која е причината кинеските коли да се ставаат во листа на лоши возила, кога ќе склопуваат во многу современи фабрики и многу милиони е вложено во нив секоја година ?

Кога ќе најдиш одговорот на тоа прашање, ќе го најдиш одговорот и на другото.
Ако не наоѓаш разлика помеѓу двата производи, тогаш не ни треба да ти објаснуваме зошто е тоа така.
Терај со тоа што е поевтино.

• Јуниор
  • **
« Одговори #7163 на: 04 Јули 2020, 23:13:18 pm »

Која е причината кинеските коли да се ставаат во листа на лоши возила, кога ќе склопуваат во многу современи фабрики и многу милиони е вложено во нив секоја година ?

Кога ќе најдиш одговорот на тоа прашање, ќе го најдиш одговорот и на другото.
Ако не наоѓаш разлика помеѓу двата производи, тогаш не ни треба да ти објаснуваме зошто е тоа така.
Терај со тоа што е поевтино.

Во суштина на трокал проспера ми даваат најмногу гаранција, али ете да ги тргнам на страна ако не се квалитетни.

Што би бирал ти меѓу Rehau со AGB оков, или Komerling со Sigenia оков. На рехауто даваат 3 години на пластиката и 1 година на оковот и стаклото, а на комерлинг 5 години оков и стакло и не паметам дали 5 или 10 на пластиката.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #7164 на: 04 Јули 2020, 23:36:34 pm »
Не дека ќе се расипат Трокалот. Ама сумлив му е дизајнот и материјалот. Дел од материјало знам дека му е од рециклирана пластика.

AGB оков немам искуство. Комерлинг исто така немам искуство.
Слабо наоѓам на интернет информации и за двата производи.

Овде кај нас секој со својата приказна.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #7165 на: 04 Јули 2020, 23:45:03 pm »
Нешто не чини ако е од рециклирана пластика?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 641
  • Сузуки Витариче
« Одговори #7166 на: 05 Јули 2020, 07:06:06 am »
Не дека ќе се расипат Трокалот. Ама сумлив му е дизајнот и материјалот. Дел од материјало знам дека му е од рециклирана пластика.

Претпоставувам мисли на ова https://www.agb.it/en-us/products/window-hardware
Ако е овој, тогаш би рекол дека треба да е квалитетен според искуството со шарки, брави и кваки за врати.
Потпис.

• Јуниор
  • **
« Одговори #7167 на: 05 Јули 2020, 09:30:06 am »

Ако е овој, тогаш би рекол дека треба да е квалитетен според искуството со шарки, брави и кваки за врати.
Да треба да се тие, само толку пишуваше AGB на понудите за Rehau од две фирми.
Имам за Rehau понуда од една фирма со Roto, али е од друг град и веројатно патни трошоци и профилот поскап е 180тина евра.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #7168 на: 05 Јули 2020, 09:48:59 am »

Да. Има таму стандарди кои кажуваат колку отрови можат да испуштаат при пожар итн..
Ако беше така наивна работата, рехау и други најаки производители први ќе почнеа да ја користат.

Би требало да се добри. Ама не сум ги користел лично.

• Јуниор
  • **
« Одговори #7169 на: 05 Јули 2020, 10:07:05 am »

Да. Има таму стандарди кои кажуваат колку отрови можат да испуштаат при пожар итн..
Ако беше така наивна работата, рехау и други најаки производители први ќе почнеа да ја користат.

Би требало да се добри. Ама не сум ги користел лично.

Да не дојди до пожар, во тој случај не сакаш ни 2 мин да си внатре, не пак да мислиш колку отрови пушта пластиката.

Муабетот е дали воопшто менува во квалитет за редовно користење.

Пријател мој има ставено Трокал пред 4 години кога ја градеше куќата 80мм со 3 стакла само не од Проспера туку од друга фирма локално во неговиот град и до сега е задоволен, вика дека и внатре металните профили кога тој барал што да земе на Трокалот биле најдебели (а тој ми препорача да бегам од Aluplast бидејќи таму биле доста потенки, барем во фирмите каде што гледал тој).

Искрено шашма ми е глава со ова, многу тешки се и фирмиве за понуди, ти праќа на ливче начкрабано на рака без инфо ни за гаранција, ни за перформанси, ни за бренд на стаклото. Уште и ми се испонашаа двајца на телефон оти сум барал гаранција.