Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1853811 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #6645 на: 07 Мај 2019, 10:36:04 am »
Можиш и со самонивелирачки смеси за подови да ставиш за да добиеш мазна површина. Има такви смеси за нивелации од 3-5мм и друго до 2-3см.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2190
« Одговори #6646 на: 07 Мај 2019, 11:26:13 am »
Можиш и со самонивелирачки смеси за подови да ставиш за да добиеш мазна површина. Има такви смеси за нивелации од 3-5мм и друго до 2-3см.
Дали можам со ваква смеса да ги санирам има испукано цименто изедено веќе 25 години плоча од јама и сега одозгора има видливи траги на ронење правење дупки да речам, ке држи таква смеса или ситен песок и цинемт и да пополнам израмнам така?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #6647 на: 07 Мај 2019, 12:16:10 pm »
Има посебни производи за таа намена.
За пукнатини на бетон.
Види на сајтот на Адинг или јави му се.

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 352
ЕКО куќи
« Одговори #6648 на: 07 Мај 2019, 12:44:33 pm »
Дечки ај едно стручно прашање, со што да залепам дрвени нагазен дел степеници на нели степеници кои се од цемент. Значи нагазниот дел е од бука и сакам да ги залепам на степениците кои се од цемент, со што се лепат вакви раброи да бидат цврсти?

Јас како направив (лаик):

Лепак за паркет, само гледај на скалите површината да биди рамна, дали со лепак за плочки или некоја нивелирачка маса ќе ги направиш не знам. И да не го разредуваш лепакот со вода воопшто, јас така се заебав, и кога ја приме влагата дрвото се усучија степениците.

Залепив една и со пурпена ама се осеќа како шуплива од неа, тие што ги залепив со лепакот како што треба се камен.
И јас се мислев за лепак за паркет, такс и ќе пробам па пе видеме шо ќе испадне

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ако не ти се нивелирани скалите односно рамни и во васервага нема ништо само со лепак да направиш, направи им нова кошулица ако има простор, барем 3цм да биде дебела. 3/1 песок/цемент, влажно еднородна смеса, не во мешалка.
Да знаеш колку ми олесна коа ги извадив старите степеници и видоф дека татко ми ставил кошулица и се нивелирани и израмнети, камен од срце
Прашував за лепак и се решив за двокомпонентен хромодент 10кг A+B компонента 10кг 1800 денари, а има и обичен 25 килски 1000 и нешо денари.
Мада мислам дека двокомпонентниот ќе биде поцврст.

“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #6649 на: 07 Мај 2019, 12:50:50 pm »
Дечки ај едно стручно прашање, со што да залепам дрвени нагазен дел степеници на нели степеници кои се од цемент. Значи нагазниот дел е од бука и сакам да ги залепам на степениците кои се од цемент, со што се лепат вакви раброи да бидат цврсти?

Лепак за паркет, само гледај на скалите површината да биди рамна, дали со лепак за плочки или некоја нивелирачка маса ќе ги направиш не знам. И да не го разредуваш лепакот со вода воопшто, јас така се заебав, и кога ја приме влагата дрвото се усучија степениците.

Залепив една и со пурпена ама се осеќа како шуплива од неа, тие што ги залепив со лепакот како што треба се камен.

Ако не ти се нивелирани скалите односно рамни и во васервага нема ништо само со лепак да направиш, направи им нова кошулица ако има простор, барем 3цм да биде дебела. 3/1 песок/цемент, влажно еднородна смеса, не во мешалка.
Да знаеш колку ми олесна коа ги извадив старите степеници и видоф дека татко ми ставил кошулица и се нивелирани и израмнети, камен од срце
Прашував за лепак и се решив за двокомпонентен хромодент 10кг A+B компонента 10кг 1800 денари, а има и обичен 25 килски 1000 и нешо денари.

При лепењето е важно целата површина да е опфатена со лепак. Бидејќи доколку има дупка под даската повеќе ќе тропа, и ќе се слуша при газење особено со потврд чевел. Гледај да е убаво пополнето, а ако имаш можност се разбира за двокомпонентен лепак. Пред се затоа што начинот на стврднување е добар за таква површина во која нема многу пристап за воздух и вкрутувањето ќе се изврши дури и да нема воопшто воздух. Со сигурност ќе се стегне како камен двокомпонентниот. Понатаму се работи за нешто што треба да трае 30-100 години, така да секоја заштеда за „поефтин“ лепак нема логика.

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
« Одговори #6650 на: 07 Мај 2019, 12:52:57 pm »

При лепењето е важно целата површина да е опфатена со лепак. Бидејќи доколку има дупка под даската повеќе ќе тропа, и ќе се слуша при газење особено со потврд чевел. Гледај да е убаво пополнето, а ако имаш можност се разбира за двокомпонентен лепак. Пред се затоа што начинот на стврднување е добар за таква површина во која нема многу пристап за воздух и вкрутувањето ќе се изврши дури и да нема воопшто воздух. Со сигурност ќе се стегне како камен двокомпонентниот. Понатаму се работи за нешто што треба да трае 30-100 години, така да секоја заштеда за „поефтин“ лепак нема логика.
Да да исто и јас мислам така, па ќе биде најверојатно двокомпонентен.

“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #6651 на: 07 Мај 2019, 13:08:37 pm »
Јас би го нанел лепакот исто како за керамичка плочка, со крупен чешел 10мм, на цела површина.

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
« Одговори #6652 на: 07 Мај 2019, 13:17:29 pm »
Јас би го нанел лепакот исто како за керамичка плочка, со крупен чешел 10мм, на цела површина.
Па пишува да се нанесе со глетарица B11 во мојот случај,

Ваква глетарица треба

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7404
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6653 на: 07 Мај 2019, 13:22:32 pm »
Таква таква, само што порамни ги направиш толку полесно и поубаво ќе легнат.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5514
« Одговори #6654 на: 07 Мај 2019, 19:34:50 pm »
Дали некаде во Македонијава или Скопјево има да се купи нова метална када, постариве дома нејќат од ова новиве акрилни.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #6655 на: 07 Мај 2019, 19:38:02 pm »

Sovet za suva kosulica ili nesto slicno [quauthor=osmicalink=topic=3655.msg1092284#msg1092284 date=1557218164]
[/quote]

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #6656 на: 07 Мај 2019, 19:59:34 pm »
Дали некаде во Македонијава или Скопјево има да се купи нова метална када, постариве дома нејќат од ова новиве акрилни.

quick search: http://www.zvezdakomerc.com.mk/smavit_standardni_kadi.html
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #6657 на: 10 Мај 2019, 10:07:20 am »
Некој случајно да не видел вакви пластични профили по продавнициве?

https://glassblocks4u.co.uk/click_lock_install.php

Отсутен mickeymkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 59
« Одговори #6658 на: 10 Мај 2019, 20:31:57 pm »
Како се вади спуштениов плафон и дали после може пак да се намести?

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #6659 на: 10 Мај 2019, 20:32:59 pm »
da se vadi, hanterdaglas so zlebovi e cinam...