Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1853145 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #6540 на: 29 Март 2019, 14:30:38 pm »
Грозно нешто.

Размислувам за опциите, како за мала поевтина викендичка. Ни мене нешто посебно не ми се допаѓаат. :)

Цитат
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Можиш со лим обичен, поцинкуван да ја обложиш. Да ти извиткаат каква сакаш шарка и да си ја обложиш со тоа.
Нешто вака од прилика.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #6541 на: 29 Март 2019, 14:49:26 pm »
so izlolacija tervol 5-ka ozdole zs limot gree ;)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7441
« Одговори #6542 на: 29 Март 2019, 18:18:43 pm »
Грозно нешто.

Размислувам за опциите, како за мала поевтина викендичка. Ни мене нешто посебно не ми се допаѓаат. :)

Цитат

Можиш со лим обичен, поцинкуван да ја обложиш. Да ти извиткаат каква сакаш шарка и да си ја обложиш со тоа.
Нешто вака од прилика.

И летно време имаш соларна скара, само вертикална.

Убаво е ова за у Енглеска и Скандинавија, да те видам седни на 5м од куќа у лето накај 19ч. Како у рерна ќе се осеќаш.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6543 на: 30 Март 2019, 10:39:20 am »
Нешто вака од прилика.

A зa конструкција на зидовите што би предложил, класична „цигла“ изведба, западњачкото drywall, или нешто трето?

Инаку за муабетот за греењето, било која темна боја на ѕид/покрив секако ќе се загрева. Изолација секако треба. Бела боја (или рефлективна) е секако подобар избор од тој аспект гледано.

едит: За изолација под лимот, наутро не би се случувала кондензација од двете страни на лимот (кога се достигнува точка на роса)? Во тој случај камена/стаклена волна не ли би примала влага и би се свлекла надолу?
« Последно менување: 30 Март 2019, 10:48:17 am Van »

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #6544 на: 30 Март 2019, 16:45:45 pm »
Цело време зборувате за сендвич панели ама не ги именувате.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8385
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #6545 на: 31 Март 2019, 21:45:24 pm »
Лимот тропа кога врне. Можеби има решение кое сакам да го чујам (ама да не е миљон еура)?

Лимот се витка минимално кога се загрева за да се враќа во првобитна состојба додека се лади, при што произведува звук на пукање.
Можеби грешам, поправете ме.

Во секој случај, фантастичен материјал за помошен објект!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #6546 на: 01 Април 2019, 08:34:34 am »
Лимот тропа кога врне. Можеби има решение кое сакам да го чујам (ама да не е миљон еура)?

Лимот се витка минимално кога се загрева за да се враќа во првобитна состојба додека се лади, при што произведува звук на пукање.
Можеби грешам, поправете ме.

Во секој случај, фантастичен материјал за помошен објект!
Лимовите веќе долго време се нудат во „сендвич“ варијанта со изолација. И не тропаат и не се вжештуваат внатре како чист лим (рерна).

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #6547 на: 01 Април 2019, 08:45:13 am »
Башка можите да си го офарбате со „кул“ боја и ќе се намали загревањето многу. Дури и темни бои.
Имаше презентација каде греат лим офарбан црн со кул боја и класична. Разликата беше голема во корист на новата боја.

Нешто вака од прилика.

A зa конструкција на зидовите што би предложил, класична „цигла“ изведба, западњачкото drywall, или нешто трето?

Инаку за муабетот за греењето, било која темна боја на ѕид/покрив секако ќе се загрева. Изолација секако треба. Бела боја (или рефлективна) е секако подобар избор од тој аспект гледано.

едит: За изолација под лимот, наутро не би се случувала кондензација од двете страни на лимот (кога се достигнува точка на роса)? Во тој случај камена/стаклена волна не ли би примала влага и би се свлекла надолу?

За кои ѕидови?
Фасадни или внатрешни?

За изолацијата....

Ти си правиш нормален ѕид и наместо да ставаш абриб или шо и да е, ставаш лим.
Или пак заштедуваш на класична стиропор изолација и после тулите ставаш сендвич панел 5-10 см (зависи од пресметката).

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6548 на: 01 Април 2019, 11:17:36 am »
Мислата ми беше за комбинација камена волна под лим. Ако на лимот се кондезира вода (што се дешава наутро на сите метални и други површини кога има роса), тогаш влагата иде во камената волна и таа со тек ќе се деформира и ќе се смолкне надолу.

Не ми се допаѓа концептот со стиропор под лим (кој ќе се загрева на сонце, дури и со „кул“ боја). Искача стиропор е повеќе за класични термофасади, со завршен слој од акрилен абриб.

За кои ѕидови?
Фасадни или внатрешни?

Фасадни.
Општо е прашањето, ме интересира твоето мислење.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #6549 на: 01 Април 2019, 11:29:29 am »
Мислата ми беше за комбинација камена волна под лим. Ако на лимот се кондезира вода (што се дешава наутро на сите метални и други површини кога има роса), тогаш влагата иде во камената волна и таа со тек ќе се деформира и ќе се смолкне надолу.

Не ми се допаѓа концептот со стиропор под лим (кој ќе се загрева на сонце, дури и со „кул“ боја). Искача стиропор е повеќе за класични термофасади, со завршен слој од акрилен абриб.

За кои ѕидови?
Фасадни или внатрешни?

Фасадни.

Ако се стави под лимот парна брана, тогаш изолацијата ке се заштити од роса и сл.

Нешто вакво
https://www.knaufinsulation.rs/proizvodi/homeseal-lds-002

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #6550 на: 01 Април 2019, 11:37:40 am »

За кои ѕидови?
Фасадни или внатрешни?

Фасадни.

Фасадни - термо блок. Некој со повеќе полиња во него, не оние класичните со 4.
Има некој хрватски убави со жлебови, ѕидарија ептен добро испаѓа. Со посебни елементи за на аглите, за да нема дупки итн..
Иначе мин 20см блок за фасада или ако можите 25см.

Внатрешни - гипс картон. Само со посебни типови за различни намени. Не онај најобичен табла, профил, табла.
И нормалн кнауф да биди се. Од табли до профили до штрафчиња.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4786
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #6551 на: 09 Април 2019, 13:27:00 pm »
Да се прави куќа од контејнери за транспорт или не? Што е поскапо а што подобро контејнер или ѕидано ако споредиме иста квадратура локација термо/водоводна инсталација, изолација, да се живее у неа, не викендица итн?

Пример (само не мора толку исфантазирано може покласичен распоред):

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #6552 на: 09 Април 2019, 15:26:57 pm »
Оди објасни се во општина дека ова е куќа од контејнери и дека нема потреба да се прави статика и да се плаќаат комуналии и да се праќа во ИЗИИС итн...

Ако ги убедиш, јас гратис ќе ти правам проект и детали за поврзување и се шо треба.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
« Одговори #6553 на: 09 Април 2019, 15:34:18 pm »
Имаше некој во Струга или Велес мислам направено од контејнери плус со ветерница ептен оф д грид, само незнам на која телевизија гледав.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #6554 на: 09 Април 2019, 15:43:35 pm »
Оди објасни се во општина дека ова е куќа од контејнери и дека нема потреба да се прави статика и да се плаќаат комуналии и да се праќа во ИЗИИС итн...

Ако ги убедиш, јас гратис ќе ти правам проект и детали за поврзување и се шо треба.

Привремен објект. ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.