Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1852330 пати)

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #6360 на: 18 Септември 2018, 16:55:59 pm »
Многу пати зезнав да правам скица па престанав, се решив да правам проект падна вмро се уплашив од војна ај престанав. Викам црпнатиот ќе донесе мигранти име се мења кризни времиња Европа се распаѓа итн итн и се нешто ме одвраќаше.

Летово бев кај пријатели што имаат куќа со убав базен и желбата да градам пак ми се врати, само што јас немам 500к еур па ќе одам на поскромна варијанта. 100м2 нето површина, плус гаража, куќа за двајца плус дете кое што после 18г има каде да си оди да живее на страна. Ми треба голем салон, спална вц купатило, детска и некоја остава. Од прилика знам како ќе изгледа, не можам да се решам со што материјал да ја градам. Сакам термоблок плус 15цм камена волна фасада, не сакам стиропор, обична куќа на еден спрат со многу стакло примарно изградена за уживање. 80% идеата ја имам, еве линк.

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-peperomiach-2-m24922aa62c0fe

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2830
« Одговори #6361 на: 18 Септември 2018, 18:49:08 pm »
Колку што знам, азбестот е одавна забранет за употреба освен за специфични цели. Да, сеуште постои во стари објекти, ама несмее да биде во состав на новите материјали и градби.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7269
« Одговори #6362 на: 18 Септември 2018, 21:21:37 pm »
Кај мене мојата улица водоводната цефка сеуште е азбестна. А поставена е нова водоводна цефка во 2011 година и пуштени се пластични црева до шахти. И има вода во таа нова цефка. А сеуште пиеме од азбестната.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6363 на: 19 Септември 2018, 00:51:26 am »
Колку што знам, азбестот е одавна забранет за употреба освен за специфични цели. Да, сеуште постои во стари објекти, ама несмее да биде во состав на новите материјали и градби.
и јас знам така потполно исто дека е комплетно забранет за било каква употреба во градба, освен ако не е нешто специфично, каде што баш азбест е потребен... од друга страна исто така знам дека живеам во држава која што на балканов е лулка на криминалот, па затоа и е онакво прашањето ама не ме свати Асмица најдобро... ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #6364 на: 19 Септември 2018, 08:20:05 am »
Гипс картонот е еколошки 100%.
Направен е од руда која ја имаме кај нас и е со над 97% чистота.

Освен гипс има и картон. Хартија како хартија  - еколошка.
За ова, да речеме ќе ти верувам на збор, ама сакам да ми одгивориш само на едно прашање... ШТО СЕ КОРИСТИ како врзивно средство на гипсот да стои цврст онаклв каков што е? Бидејки знам дека не е само гипс, ама незнам што е точно... Некој спомнуваа азбест, други спомнуваа амоњак, трети спомнуваа цемент, четврти нешто четврто, начелно не е само гипс во гипс картонот... Што е?

Вода бе. Гипсот нели е прав.
Во микс со вода се стврднува. Се лепи на картон и се печи во печки.

Многу пати зезнав да правам скица па престанав, се решив да правам проект падна вмро се уплашив од војна ај престанав. Викам црпнатиот ќе донесе мигранти име се мења кризни времиња Европа се распаѓа итн итн и се нешто ме одвраќаше.

Летово бев кај пријатели што имаат куќа со убав базен и желбата да градам пак ми се врати, само што јас немам 500к еур па ќе одам на поскромна варијанта. 100м2 нето површина, плус гаража, куќа за двајца плус дете кое што после 18г има каде да си оди да живее на страна. Ми треба голем салон, спална вц купатило, детска и некоја остава. Од прилика знам како ќе изгледа, не можам да се решам со што материјал да ја градам. Сакам термоблок плус 15цм камена волна фасада, не сакам стиропор, обична куќа на еден спрат со многу стакло примарно изградена за уживање. 80% идеата ја имам, еве линк.

Шо си гледал куќи со кров бе? Тоа е мината работа.
Дојди ќе ти напрам куќа без кров. Да видиш шо е вистинско уживање.

Да не се стегате во 100м2, базенот ќе го напрајме на кровот. Ем изолација ненормална ем најак базен во Велс ќе имаш.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7441
« Одговори #6365 на: 19 Септември 2018, 11:35:51 am »
Гипс картонот е еколошки 100%.
Направен е од руда која ја имаме кај нас и е со над 97% чистота.

Освен гипс има и картон. Хартија како хартија  - еколошка.
За ова, да речеме ќе ти верувам на збор, ама сакам да ми одгивориш само на едно прашање... ШТО СЕ КОРИСТИ како врзивно средство на гипсот да стои цврст онаклв каков што е? Бидејки знам дека не е само гипс, ама незнам што е точно... Некој спомнуваа азбест, други спомнуваа амоњак, трети спомнуваа цемент, четврти нешто четврто, начелно не е само гипс во гипс картонот... Што е?

Вода бе. Гипсот нели е прав.
Во микс со вода се стврднува. Се лепи на картон и се печи во печки.

Шо си гледал куќи со кров бе? Тоа е мината работа.
Дојди ќе ти напрам куќа без кров. Да видиш шо е вистинско уживање.

Да не се стегате во 100м2, базенот ќе го напрајме на кровот. Ем изолација ненормална ем најак базен во Велс ќе имаш.
Само заебано е ако почне да ти протекува кровот, тогаш ќе имаш и внатрешен базен :)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #6366 на: 19 Септември 2018, 11:54:02 am »
че киши еден период... :-X

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6367 на: 19 Септември 2018, 12:17:32 pm »
Со кров, традиционално, нема кај нас доверливи луѓе за куќа без кров а и нема да личи на ништо на еден спрат. Никој не ми кажа со што материјали да ја градам

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #6368 на: 19 Септември 2018, 12:31:16 pm »
Ооо, тие кос кров што не тече не знаат да напраат, ќе ти праат рамен што не течел... Чувајте си ги тие идеи за Флорида и Калифорнија...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #6369 на: 19 Септември 2018, 13:13:20 pm »
ramen kroF e mnogu ubava opcija, i mnogu golem rizik so nasive moroni majstori...
neli dokolku @osmica8  ne ja prevzeme rabotata da ja raboti licno toj i si prevzeme celosna odgovornost za srabotenoto 😉
    inaku nemora da bide cel krov otvoren, moze da se zatvori polojnata ili del za fun zaebancii so staklarnik +ako e so ubav pogled... se dodadat sodrzini vo zavisnost od fetišite na gazda 😁 ...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #6370 на: 19 Септември 2018, 14:03:48 pm »
Прво треба да го остаиш отворен цел кров, да видиш после 3 сезони кај ќе протече, па таа половина кај што тече да си ја покриеш :D Да не испадне, си ја покрил половината што не тече :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #6371 на: 19 Септември 2018, 14:37:47 pm »
Аууу кој муабети ги свртевте.

Како бе нема кај нас кој да изведи такво нешто?
Кај живеете бе вие ?

Базени има во македонија? Има во секој двро веќе.
Тие базените полни со со вода?
Водата течи? Оди кај комшиите? Или стои тука во базенот ?

Значи можело да се направи базен.

Шала на страна.

https://www.google.com/maps/@42.0028809,21.3878072,3a,57.1y,31.77h,93.18t/data=!3m6!1e1!3m4!1sj7LhnB_lP1AkVT9GxmDu-Q!2e0!7i13312!8i6656

Куќа со базен на кров. Наш проект.
Веќе 7ма година нема прокапено на подолните катови. Во куќата се уште не се живее, па така да во овие 7 год ништо не одржувано.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #6372 на: 19 Септември 2018, 14:59:15 pm »
Празен базен тешко е да прокапе, или пун го чуваат? ;D

Јас сум скептик поради нашите мајстори, инаку фала богу дека не е никаква филозофија рамен кров. Другар има куќа со рамен кров, нема мајстор што му рекол дека не може да се направи, ама и се нема случено да не прокапе после секоја интервенција :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #6373 на: 19 Септември 2018, 15:06:25 pm »
Стално е полу полн тој базен. Некогаш и повеќе е полн, зависи дождовите.
:)

Најчесто е проблем цената.
Сите сакат да направат таков кров ама да кошта 1/10 од цената.
Почнуват да штедат на материјали, на работна рака. И така стигнуваме дека не не бива.

Си има фирми што нудат цели системи со 300 слоеви за вакви намени. Во разговор со газдата на најдобрата фирма во Мк за изолации, ми кажува дека инвеститорите најчесто си отфрлуваат слоеви шо нив не му треба за да намалат на цена.

и тн...

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7441
« Одговори #6374 на: 19 Септември 2018, 15:27:49 pm »
Кај мене лимен кров со плоча бетонска под него супер си беше додека не поча едно чудо народ да се качува кој место антена, кој рутери, кој кабловкса.... после тоа едвај го оправија 15 мајстори се сменија, капеше после секој дожд..

На водно зграда со рамен кров и едно 5-6 слоја, згора на тоа и слој земја и засадени дрвца и цвеќиња, никогаш не протече од никаде... ама што вика Осмица, не може да кошта ефтино и да е добро....