Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1852547 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #6345 на: 08 Септември 2018, 23:28:17 pm »
;D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #6346 на: 10 Септември 2018, 00:51:14 am »
Ја заборавив сликата   :) за дома

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
zdebeligo uste malce malterajot, posle toa desnava strana parketot ti e sloboden za zamena...
i na krajot kos lajsni vidi sto posiroki... ima ovije za kujni sto se oni se najsiroki mislam...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен mistermag7k

• Почетник
  • *
  • Пораки: 16
« Одговори #6347 на: 10 Септември 2018, 04:57:56 am »
Темава одамна се отворила, а и доста се развила, пробав да фатам нешто инфо ама сепак би да прашам за сега, има ли некој одовде прва рака искуство со ХотХот куќиве? Ме интересира за лете и зиме како се поднесува, а исто така и за скриени трошкови... сe' што може да биде корисна информација :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #6348 на: 10 Септември 2018, 08:28:39 am »
До сега немам слушнато некој да има замерка на хот-хот.
Не дека нешто револуционерно прават луѓето. Само добро му е спаковано од страна на маркетинг.

Тој тип на куќа можи да ти го направи секој.
Дали ќе го правиш од дрво, челик или бетон, релативно исто ќе те кошта.

Зависи само од пристапноста на локацијата.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6349 на: 10 Септември 2018, 16:59:46 pm »
Темава одамна се отворила, а и доста се развила, пробав да фатам нешто инфо ама сепак би да прашам за сега, има ли некој одовде прва рака искуство со ХотХот куќиве? Ме интересира за лете и зиме како се поднесува, а исто така и за скриени трошкови... сe' што може да биде корисна информација :)
тоа што знам за хот-хот дека се прецизни по наплата, а конкретно на  осмица земљаци се тужат со нив неколку години више заради некои сегменти околу наплатено а не направено, т.е. излажале дека го направиле а не е... од мој сегмент на работа, сум налетал и наместил греење на 30-тина куќи од хот хот изработени, ок е, не утињаат нешто страшно барем воо оној сегмент што мене ме интересира а тоа е термиката и изолациите, иако работат со материјали кои се нудат нај евтино на пазарот, сепак направено е како што треба...

осмица е во право, хот-хот тераат јак маркетинг, и нивните продукти (куќите) не се ништо посебно од другите добри проектанти со свои изведувачи.. таква куќа може и осмица да ти испроектира а ако се договорите и за надзор на градба ке ти сврши работа, т.е. да бидеш сигурен дека изведбата ке биде онака како што е на проект, односно изведувачот да не затаи на количина... ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #6350 на: 10 Септември 2018, 17:06:14 pm »
Од што се ептен добри, комшијата веќе една година чека да се всели во куќата. Пенали може најмногу да му одбијат 1500е согласно договорот. До сега камења да склапаа ќе изградеа куќа.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6351 на: 10 Септември 2018, 17:08:49 pm »
Од што се ептен добри, комшијата веќе една година чека да се всели во куќата. Пенали може најмногу да му одбијат 1500е согласно договорот. До сега камења да склапаа ќе изградеа куќа.

незнаеш каков им е договорот и колку комшијата не те лаже за вистинската состојба на договорот... ;) не велам не, можда си и во право, но можда и не си... сакам да кажам, одамна престанав да верувам на рекла-казала муабети со чаршиска назнака за доверливост...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #6352 на: 10 Септември 2018, 23:01:34 pm »
kujznae sto im e problemot, znaes nesto za sto se sporat? jas ne veruvam deka imaat nekoja dobra montaza, mislam kao arhitet da kazam sekoja cest ubavo za oko sraboteno bidejki nema veke takvi majstori vo MK...
ne gi znam detalite na hot i hot, ima negde da se vidat detal na zis konstrukcija i slicno??

licno jas ne bi frlal tolku pari za drveni konstrukcii so ogranicen vek na traenje, dokolku bi bil limitiran so sredstva bi napravil del od kukata komplet ostanatiot del bi go ostavl nezavrsen nekoja godina...
@onak druze zos si montiraat parno ko oni velat nema potreba od parno so panelka dovolno bilo da se zagree. Sto imaat vo toj sendvic zid sto ti se dopadnalo to?

veli vaka:
Ниско енергетски објекти
Покрај ЕКОлошкиот момент главна карактеристика на овие објекти е нивната изолација. Неверојатен е фактот со колку малку енергија се греат и се ладат овие објекти. За објекти помали од 200 м2 економски е неисплатливо инсталирање на парно греење. Истите се затоплуваат со електрични панели кои трошат многу малку електрична енергија.Овој систем на градба придонесува за глобална заштеда на енергија. Вашите сметки за електрична енергија ќе бидат во најмала рака двојно помали во еден ваков нискоенергетски објект.
« Последно менување: 10 Септември 2018, 23:24:31 pm RedEco »

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6353 на: 12 Септември 2018, 19:06:46 pm »
kujznae sto im e problemot, znaes nesto za sto se sporat? jas ne veruvam deka imaat nekoja dobra montaza, mislam kao arhitet da kazam sekoja cest ubavo za oko sraboteno bidejki nema veke takvi majstori vo MK...
ne gi znam detalite na hot i hot, ima negde da se vidat detal na zis konstrukcija i slicno??

licno jas ne bi frlal tolku pari za drveni konstrukcii so ogranicen vek na traenje, dokolku bi bil limitiran so sredstva bi napravil del od kukata komplet ostanatiot del bi go ostavl nezavrsen nekoja godina...
@onak druze zos si montiraat parno ko oni velat nema potreba od parno so panelka dovolno bilo da se zagree. Sto imaat vo toj sendvic zid sto ti se dopadnalo to?

veli vaka:
Ниско енергетски објекти
Покрај ЕКОлошкиот момент главна карактеристика на овие објекти е нивната изолација. Неверојатен е фактот со колку малку енергија се греат и се ладат овие објекти. За објекти помали од 200 м2 економски е неисплатливо инсталирање на парно греење. Истите се затоплуваат со електрични панели кои трошат многу малку електрична енергија.Овој систем на градба придонесува за глобална заштеда на енергија. Вашите сметки за електрична енергија ќе бидат во најмала рака двојно помали во еден ваков нискоенергетски објект.

немање потреба од парно греење е всушност реклама за тоа колку се еколошки нивните куќи, што со реалноста, нема врска... затоа што сеедно е што ке одбереш, ама греење треба... и парното помалку ке потроши на иста куќа од хот хот наспроти истата куќа од цигла да речеме... само роберт (газдата) го искористил тој момент чуен и кажан меѓу луѓето, дека парното “многу троши“ па еве, за овие куќи нетреба парно... глупости...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #6354 на: 12 Септември 2018, 19:31:26 pm »
dali si se kacil vo oni sto se na sprat i dali krckaat? 😂😊 ako pod tebe ne prokrckaat znaci atestiranise u moment, za podocna 3-4god. ne odgovaram...
gledam kukickite so drvena konstrukcija pocnale dagi vikaat brvnari... usfari sto e drugo ekolosko u niv? gips plocitee? 😉
drn drn jarinjaaa

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6355 на: 14 Септември 2018, 10:59:11 am »
dali si se kacil vo oni sto se na sprat i dali krckaat? 😂😊 ako pod tebe ne prokrckaat znaci atestiranise u moment, za podocna 3-4god. ne odgovaram...
gledam kukickite so drvena konstrukcija pocnale dagi vikaat brvnari... usfari sto e drugo ekolosko u niv? gips plocitee? 😉
drn drn jarinjaaa

да... во битола во две куки изработени од хот-хот кај што местев парно јас, на барање на инвеститорите, хоризонталните греди уште во градба (значи со план однапред) се ставени метални наместо дрвени и проблемот со крцкањето е трајно решен... само незнам зашто во инжинерингот на хот-хот не го внесат тоа како пракса или барем како понуда-опција...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #6356 на: 14 Септември 2018, 14:15:59 pm »
ako go vnesat vo ponuda vo proekt sto ke ostane za da bide "brvnara" i eko drn drn  prikazna... vaka u proekt e brvnara vo izvedba na investitorot sepnimu sakals li da ne krcka? sekako deka ke saka, staj zelezni nosaci zatvori gi i vikajsi ja i ponataka brvnara sto ne krcka ;)
samo uste konstrukcijata ili naski kazano stubovite vo zidovite se drveni, podobro i niv smenigi i ke imas saglam konstrukcija za vek vekovii :D i pak vikajsija "brvnara" so eko prikaskii...  8)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6357 на: 17 Септември 2018, 23:54:28 pm »
ako go vnesat vo ponuda vo proekt sto ke ostane za da bide "brvnara" i eko drn drn  prikazna... vaka u proekt e brvnara vo izvedba na investitorot sepnimu sakals li da ne krcka? sekako deka ke saka, staj zelezni nosaci zatvori gi i vikajsi ja i ponataka brvnara sto ne krcka ;)
samo uste konstrukcijata ili naski kazano stubovite vo zidovite se drveni, podobro i niv smenigi i ke imas saglam konstrukcija za vek vekovii :D i pak vikajsija "brvnara" so eko prikaskii...  8)

пријателе... а информирај се што значи зборот ЕКО кога се дискутира за ГРАДБА на објект...
да брвнарата е еко... и со железо пак е еко... ;)

а бидејки знам на што циљаш, тогаш да те прашам, дали гипс картонот е ЕКО по тие стандарди? не, не е, а 99,99999% од внатре се со гипс картон преградени, сите зидови према надвор се со гипс картон, дури и тоалетите се со гипс картон за влага направени... и таванте исто...

под еко, во градба се означува објект кој е еколошки за користење, не само градба.. градбата е еднократна работа.. користењето на истата треба да е ЕКО, а тоа подразбира минимални т.е. скоро никакви топлински губитоци, покрај еко материјалите кои се употребени... ;)
на крајот, 10 парчиња железо, само за греди на горниот спрат, се стотици пати по еколошки од гипс картон... и во производство и во распаѓање...
ако грешам, ај поправете ме...
« Последно менување: 18 Септември 2018, 00:00:17 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #6358 на: 18 Септември 2018, 09:11:19 am »
Гипс картонот е еколошки 100%.
Направен е од руда која ја имаме кај нас и е со над 97% чистота.

Освен гипс има и картон. Хартија како хартија  - еколошка.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6359 на: 18 Септември 2018, 16:42:56 pm »
Гипс картонот е еколошки 100%.
Направен е од руда која ја имаме кај нас и е со над 97% чистота.

Освен гипс има и картон. Хартија како хартија  - еколошка.
За ова, да речеме ќе ти верувам на збор, ама сакам да ми одгивориш само на едно прашање... ШТО СЕ КОРИСТИ како врзивно средство на гипсот да стои цврст онаклв каков што е? Бидејки знам дека не е само гипс, ама незнам што е точно... Некој спомнуваа азбест, други спомнуваа амоњак, трети спомнуваа цемент, четврти нешто четврто, начелно не е само гипс во гипс картонот... Што е?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk