Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1590134 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #5880 на: 30 Јануари 2018, 07:22:42 am »
Јас го правев ова кај мене пред 2-3 години, бидејќи нема поголема глупост кај нас што можеа да смислат од пластична мала кадичка и над неа стакло. Никакви лајсни, лепаци, силикони, ништо не помагаше, вака мирна глава. Бидејќи мајсторот ми го најде другар, ќе побарам број и чим го имам ќе ти пратам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #5881 на: 30 Јануари 2018, 08:17:10 am »
momci, nekoj da preporacate da napravi cokle so paravani da smenime tush kabinata.
znaci vo momentov ima niska polukruzna tush kabina, sakame da se izvadi i da se napravi malo pravoagolno zidtce-cokle vissina 5-10sm i na nego da se stavat paravani.
Само рачунај дека треба да е премачкано со нешто како хидромал-флекс испод плочките и околу, за да може да тече вода по нив така.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #5882 на: 30 Јануари 2018, 09:16:18 am »
momci, nekoj da preporacate da napravi cokle so paravani da smenime tush kabinata.
znaci vo momentov ima niska polukruzna tush kabina, sakame da se izvadi i da se napravi malo pravoagolno zidtce-cokle vissina 5-10sm i na nego da se stavat paravani.
Само рачунај дека треба да е премачкано со нешто како хидромал-флекс испод плочките и околу, за да може да тече вода по нив така.
i sea tecce taka po plockite.srekja podot e dobro navalen nakaj odvodot pa vodata bega natamu.hidromal ili ne,ova na nisto ne licci vo momentov.

sea srediv,kje vratam susarata nazad i za nedela dena pak kje bide isto. nekjam ni da pomislam kako kje izgleda pod kabinata koga kje se izvadi.

zbor dva za `majstorot`. dur ja mestese ne prekina da zbori kako nego nikad ne mu protekla kada. bar da ne serese tolku,samobendisano kopile... i normalno ne kreva na telefon posle perfektnata instalaccija na kabinata.mu rekov da stavi od silikonot sto ne poccrnuvva, kje si doplatam. `gotovo,gazda`.

VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #5883 на: 30 Јануари 2018, 13:01:13 pm »
Каков сакаш силикон стави, џабе е. И јас ставив со антифунгицид али пак потемнува или пожолтува (бигор)

Проблемот што протекува може да е од повеќе работи:
 - самата када е флексибилна и не лепи убаво до ѕидот, џабе е лајсната кога заради флексибилноста ќе направи отвор
 - одводот на кадата е неквалитетен (кај мене на почетокот сфатив дека сифонот е тој што е дигутва убаво кај отворот па протекува таму, па морав со силикон да ставам пред да го поврзам на отворот)
 - истекувањето на водата е под голем агол и водата излегува надвор од одводот
 - краевите од кадата треба да имаат накосување а не под 90 степени за водата да се слива кон долниот дел а не накај плочките

Затоа веќе не барам мајстори бидејќи само сакаат да земат пари, најбрзо да си заминат итн... затоа некои вакви работи што не бараат посебен алат, можеме и сами да ги направиме.

Отсутен lans

• Редовен
« Одговори #5884 на: 30 Јануари 2018, 14:44:01 pm »
prvicno imase kada so paravani namesteni od podizveduvacite na Zikol, nemase tecenje,kadata stranicite se vadea i mozev da gi trgnam i da vidam sto se slucuva za sekoj sluca. ovie niskive kadi se eden del i dur ne ja izvadis celata nemozes da vidis.ama pa togas nema da ima tecenje na voda i odvod za da vidis kade tece.
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #5885 на: 30 Јануари 2018, 16:28:19 pm »
so vodata nema sala, sekogas pravete da vi  e dostapna instalacijata... ednostavni priklucoci, tus kabini direkno na plocki i slicno...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #5886 на: 31 Јануари 2018, 06:41:24 am »
Еве слики кај мене како беше и како се направи. Врз старите плочки се стави хидроизолација, се направи и прагче, па нови плочки се залепија. Малце изгубив у ширина на просторот, ама го продужив напред кај што е стаклената врата, па збира и леген за бањање на деца :)
За жал немам број од човекот што работеше, ама не е научна фантастика ова :)
https://imgur.com/a/dUpr7

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #5887 на: 31 Јануари 2018, 07:01:21 am »
Допрва треба да видам "туш кабина" со пластична када од било кој тип која не протекува. Плочки + параван = права ствар.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #5888 на: 31 Јануари 2018, 07:08:01 am »
Иначе туш кабината со пластичната када ја местеа Луксор, кој ми ги фалеа како најдобри во МК кога барав чаре за нивното решение. На неколку места прашав и сите ме препраќаа кај нив, а ја им викам па они ја местеа и штама :) Како и да е, си го решив проблемот квалитетно, само мајсторот си го платив јас, материјалите беа од инвеститорот.

Отсутен lans

• Редовен
« Одговори #5889 на: 31 Јануари 2018, 07:08:29 am »
hokay,kade vo skopje moze da se najdat samo paravani za zidani kadi?
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #5890 на: 31 Јануари 2018, 13:03:09 pm »
hokay,kade vo skopje moze da se najdat samo paravani za zidani kadi?

Шате - Huppe - поскапи и поубави
http://www.sate.com.mk/

Колпа Сан - не толку фенси и подобри со цена.
http://www.sanmarti.com.mk/

Видете овде какви кадички имаат.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #5891 на: 31 Јануари 2018, 19:54:42 pm »
овие се скапџии, во кисела вода, има склад кај што е армстронг за амортизери, магацин е од прва рака таму земавме за еден пријател, мислам дека 7500 зема 2 стакла по саемски попуст иначе 9000 беа и има готови стакла со различна ширина висината е стандард ке земамброј...

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #5892 на: 31 Јануари 2018, 20:04:40 pm »
Сте слушнале дали годинава ќе има субвенции за ПВЦ прозорци како што имаше лани? На 01.02.2017 го извадија огласот, а претходно имаше најави по медиуми. Годинава некако штама ми личи.

Имено (без субвенции), има два прозорци 180х145 за менување, што се мене тиче би ставил кинески рециклирани најефтини со две стакла, за поефтино да поминеме, ама знам дека ќе се забега со спецификација на профил и стакла.

Менувал некој толкави прозорци во скоро време? Колку да очекувам да платам за најефтини кинезарии, а колку за Rehau комплет?

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #5893 на: 31 Јануари 2018, 20:11:28 pm »
Јас ќе ти се умешам со препорака за саламандер+сиегниа оков. Малце по соленко ама саглам.
Мислам (не сум сигурен) нема оваа година за прозори туку за инвертори.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
« Одговори #5894 на: 31 Јануари 2018, 20:26:49 pm »
И да има и да нема исти к*рац е во ваква банана држава.
Татко ми доби за соларно и му стигна решение дека парите треба да се на сметката неколку дена после тоа (заборајв точно колку, ама за краток период се работеше ), а еве после скоро 4 месеци нема ни денар од нив на сметка.