Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1585594 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #9060 на: 11 Април 2025, 14:37:46 pm »
Хахах, какво лутење, прашувам да видам да не утнам, или заборавив нешто попрактично, не можи чоек се да знај.

nikola98
1. Сегментна не можи пошто треба да ја наместам под носачот, и таванот внатре е на ниво на балконот, можи можи,
ама на 180cm ќе ми пречи вгаража конструкцијата, плус поскапи не се?

2. Двокрилна врата за отворање секојдневно ми е гимнастика невидена, плус да ја извадам во линија со балкон од естетски причини ми е многу грдо,
куќата ќе дојди лепено сечено монтирано.

Mikius

Не можи од две причини, естетскиот погоре и втора причина, боксот за роло вратата е 30х30цм, и тука на работ имам висина од 180цм,
односно 180-30=150цм влез ќе имам, а Ферари за брзо не ми изгледа дека ќе купам.  :D

nikomil1
Заради боксот на роло вратата морам да ја преместам удолницата и да имам влез висок од 180цм. Не знам какви се тие ролетни ама за цртежот не знам дали соодветствува на случајот од предната страна. Балконот покрива до браздата вертикално, 1м е.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #9061 на: 14 Април 2025, 15:18:08 pm »
На мала гаража, изработена од сендвич панели (50мм), дали може да се додаде надворешна изолација од стиропор? Со што да се залепи, и дали може стиропорот да прави проблем? (кондензација)

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #9062 на: 14 Април 2025, 20:59:44 pm »
На мала гаража, изработена од сендвич панели (50мм), дали може да се додаде надворешна изолација од стиропор? Со што да се залепи, и дали може стиропорот да прави проблем? (кондензација)

a kako stiroporot kje ti pravi kondenzacija ako vekje imash sendvich paneli pa toa e celoto lim :) i onaka 99% (tresam procenti od rakav) nemash ventilacija osven megju spoevite od panelite.

dopolnitelen problem kje ti bide shto stiroporot "gori" na sonce pa kje treba i abrip da mu udrish inache za 2-3 godini kje se izroni a i voda kje se nacica i nishto ne si dobil.

zoshto bi izoliral termichki garaza koja e vekje napravena od izolaciski materijal? ili ja koristish kako rabotilnica zimno vreme pa da ti e poeftino greenjeto?

generalno ne ti e pametna taa investicija chisto finansiski.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
« Одговори #9063 на: 14 Април 2025, 21:18:35 pm »
Абрип пердашење е лесна работа.
Инаку се најде стиропор за екстра цена, па да се "ојача" изолацијата. Утнале на сам старт што не купиле 100 мм, ама верувам цената била проблем.
Не е моја гаражата, ниту инвестицијата, ама моја е глупоста со кондензацијата. Да не се одлепи стиропорот за 1 година.  :)

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 246
« Одговори #9064 на: 15 Април 2025, 07:37:52 am »
Абрип пердашење е лесна работа.
Инаку се најде стиропор за екстра цена, па да се "ојача" изолацијата. Утнале на сам старт што не купиле 100 мм, ама верувам цената била проблем.
Не е моја гаражата, ниту инвестицијата, ама моја е глупоста со кондензацијата. Да не се одлепи стиропорот за 1 година.  :)
Има на Цересит пур пена за стиропор за фасади би требало да има добра лепливост и на лим, ама секако и со штрафови ќе треба да го појачаш.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9065 на: 29 Април 2025, 19:50:23 pm »
Препорачајте некоја фирма што прави натсрешници, кровчиња, итн итн од метални конструкции и лимени покривки.

Сакаме да побараме второ мислење за покривање на дел од кров од зграда кој е рамен.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
« Одговори #9066 на: 29 Април 2025, 19:58:12 pm »
^ Бама инженеринг.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3134
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #9067 на: 08 Мај 2025, 20:28:38 pm »
Дали има некој што има лепено подни плочки со димензии 60x120 cm и може да сподели искуство  како се однесуваат на простор, дали е ризик да се постават такви плочки во ходник, со оглед на тоа што должината од 120 cm точно се вклопува кај мене  Или сепак е подобро да се изберат плочки со помали димензии? за во ходник

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #9068 на: 08 Мај 2025, 23:37:02 pm »
@Jimny кај мене во ходник се 60x60, кај влезната врата баш кај што поминуваат цревата од парното под плочката, една од нив е пукната (кај мене се забележува пукнатина потенка од влакно)... Мое мислење (може грешам) е заради комбинација на лоша подлога кај цевките со поголема тежина што била ставано баш на тој дел при опремување на станот го предизвикало тоа... На истото место има пукнатина и кај други комшии, кај некои осетно позабележлива....

Од аспект на простор, 120цм плочка која точно се вклопува, јас сепак би ги сакал токму нив, а не помали :)
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #9069 на: 09 Мај 2025, 08:50:20 am »
Терај со 120х60, ем ќе ти се направи меракот, ем на мајсторот ќе му олесниш.

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #9070 на: 09 Мај 2025, 09:00:39 am »
Ви благодарам токму поради тоа. Изборот на плочки со минимална фуга не само што е практичен, туку придонесува и за врвна естетика. Досега немам користено големи табли на плочки ,но со димензии 30x60, имам зидни но ова ќе биде ново искуство. Планирам да ги набавам од Фригошоп во Ѓорче, каде што дополнително нудат и скалници изработени по мерка.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #9071 на: 09 Мај 2025, 09:10:04 am »
Фриго малку се залетаа со цени, види ги и Мега и Енмон

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #9072 на: 09 Мај 2025, 09:26:20 am »
Фриго да... Ги проверив и Мега и Енмон но Енмон немаат димензии што ми одговараат. И кај Мега проверив  исто така нема ништо што ми се допаѓа, плус не прават скалници по мерка од плочка што јас би ја избрал; имаат само фиксни димензии 120х30. Тоа ми одговара, но плочката што ми се допаѓа е друга. Фриго нудат изработка на скалници по мерка од плочка по избор, со доплата од 250 денари по метар (ако добро разбрав), што ми одговара.Иако Мега важи за најскапа има доста солидни цени на плочки дури поефтини од Фриго.

Предложете  и други продавници за плочки ке проверам за сега Фриго ми останува избор.

Отсутен momak_31

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 238
« Одговори #9073 на: 09 Мај 2025, 10:25:47 am »
Фриго да... Ги проверив и Мега и Енмон но Енмон немаат димензии што ми одговараат. И кај Мега проверив  исто така нема ништо што ми се допаѓа, плус не прават скалници по мерка од плочка што јас би ја избрал; имаат само фиксни димензии 120х30. Тоа ми одговара, но плочката што ми се допаѓа е друга. Фриго нудат изработка на скалници по мерка од плочка по избор, со доплата од 250 денари по метар (ако добро разбрав), што ми одговара.Иако Мега важи за најскапа има доста солидни цени на плочки дури поефтини од Фриго.

Предложете  и други продавници за плочки ке проверам за сега Фриго ми останува избор.

Јас купив во Едона ББ во Сарај, така да види и таму што имаат. Голем избор на плочки држат

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #9074 на: 09 Мај 2025, 10:31:35 am »
@Jimny провери со овие https://www.instagram.com/ceramica_concorde_macedonia/ керамика Атлас Конкорд имаат топ производи...
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html